Hallituksen uusi sote-linjaus: Valinnanvapauteen tulee puolen vuoden porrastus

Sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden toimeenpano tullaan jaksottamaan. Maakunnat voivat aloittaa puoli vuotta etujassa tai jäljessä. Maakunnat päättävät järjestääkö sen neuvolapalvelut yksityinen sote-keskus vai maakunnan liikelaitos.

sote-uudistus
Juha Rehula
Juha RehulaRoni Rekomaa / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen valinnanvapauden toimeenpanoa porrastetaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) mukaan pääsääntö kuitenkin on, että kiistelty valinnanvapauslaki astuu voimaan vuoden 2019 alussa.

– Maakuntien erilaisuudesta johtuen ensimmäiset maakunnat saavat mahdollisuuden aloittaa jo puolta vuotta aikaisemmin eli etujassa. Osa maakunnista aloittaa puoli vuotta jäljessä. Hitaimmat tulevat saamaan painavista syistä lisäaikaa, Rehula kertoi eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Tällä tavoin varmistetaan, että suomalaiset pk-yritykset ja maakunnat pääsevät mukaan tuottamaan sote-palveluita, painotti Rehula. Oppositio on ollut huolissaan siitä, että maakunnilla tai pienemmillä yrityksillä ei ole tarpeeksi aikaa valmistautua kilpailuun suurten terveysyhtiöiden kanssa.

Maakunta päättää: Neuvolat voivat toimia sote-keskuksissa tai maakuntien liikelaitoksissa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.)

Nämä muutokset tehtiin hallituksen lakiesitykseen viime viikolla päättyneen lausuntokierroksen jälkeen, Rehula sanoi. Suurin osa lausunnonantajista katsoi, etteivät soten siirtymäsäännökset ole uudistuksen saavuttamisen kannalta tarkoituksenmukaisia.

Oppositio on vaatinut hallitukselta toimia soten toimeenpanon porrastamiseksi. Myös asiantuntijat ovat suositelleet uudistuksen toimeenpanon jaksottamista kertarysäyksen sijaan.

Maakunta päättää neuvoloiden kohtalon

Myös neuvoloiden yhtiöittäminen muiden sote-palveluiden tavoin on herättänyt huolta. Ministeri Rehula kertoi, että maakunnat päättävät itsenäisesti, siirretäänkö neuvolat vapaasti valittavaksi palveluksi vai maakunnan hoitoon.

– Neuvolat voivat toimia edellytykset täyttävissä sosiaali- ja terveyskeskuksissa tai maakuntien liikelaitoksissa maakunnan oman päätöksen mukaisesti. On tärkeää, että neuvolat ovat siellä, missä muutkin ihmiset asioivat. Eri perhepalveluista on luotava eheä kokonaisuus, Rehula totesi.

Tätä varten hallitus kehittää erityisen perhekeskusmallin ja -verkoston.

Hallitus on unohtanut uudistuksessa ihmisen, ja tilalle on tullut yksityisten terveysjättien eduista huolehtiminen.

kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.)

Oppositio on epäillyt, ettei soten mittavia tietojärjestelmiä pystytä saamaan valmiiksi vajaassa kahdessa vuodessa. Rehula vakuutti, että elintärkeä asiakkaiden tietojen kulku eri toimijoiden välillä pystytään varmistamaan suunnitellussa aikataulussa.

Hallitus on tulee tekemään tietojärjestelmiin merkittävät investoinnit. Tämän lisäksi eri ministeriöiden yhteinen projektiorganisaatio huolehtii asiakastietojen integroinnista nykyistä järjestelmistä Kanta-järjestelmään ja maakuntien tietojärjestelmiin.

"Rusinoiden noukkiminen pullasta" estetty

Opposition mielestä hallituksen valinnanvapausmallissa on vakavia puutteita kansalaisten yhdenvertaisuudessa. Oppositio pelkää terveyserojen kasvavan eri alueiden ja eri kansalaisryhmien välillä. Oppositio haluaa myös tietää, miten ruotsinkielisille turvataan palvelut heidän omalla äidinkielellään.

– Valinnanvapaustuottajille voidaan asettaa erityisiä kielellisiä vaatimuksia. Näillä varmistetaan, että kielelliset oikeudet toteutuvat arjessa, eivät vain paperilla, Rehula vastasi.

Opposition mukaan valinnanvapausmalli johtaa siihen, että terveysyritykset keräävät asiakkaikseen helposti hoidettavat potilaat. Kalliita hoitoja tarvitsevat taas siirretään maakuntien vastuulle. Ministeri Rehulasta huoli siitä, että yhtiöt noukkivat "rusinat pullasta " on turha.

Osa maakunnista voi aloittaa puoli vuotta etuajassa, osa puoli vuotta jäljessä. Hitaimmat saavat painavista syistä lisäaikaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.)

– Asiakasvalinta on lailla kielletty. Tuottajien korvausmalli ei kannusta siihen, ja uusien tietojärjestelmien kautta yrityksiä voidaan valvoa reaaliaikaisesti, hän korosti.

Hallitus aikoo myös varmistaa, että kansainväliset terveys- ja hoivayritykset maksavat veronsa Suomeen. Juha Rehula paljasti, että yhtiöiden tulos- ja verotiedot ovat julkisia laissa olevien verojalanjäljen avoimuuden sääntöjen mukaisesti.

Tuula Haatainen
Mikko Stig / Lehtikuva

"Valinnanvapauden muutokset kosmeettisia"

Oppositio otti kaiken ilon irti mahdollisuudesta ryöpyttää hallitusta sotesta kuntavaaliviikolla.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) kuittasi hallituksen valinnanvapauslakiesitykseen tekemät muutokset lähinnä kosmeettisiksi. Hänestä ne eivät poista asiantuntijoiden ja opposition jakamaa suurta huolta.

Haatainen siteerasi puheessaan ministereiden kotikaupunkien ja terveysalan järjestöjen sekä asiantuntijaorganisaatioiden kriittisiä lausuntoja. Hänestä hallitus on sivuttanut ne.

– Valinnanvapausmalli ei edistä sote-uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita. Lisäksi uudistuksen suunniteltu toteutusaikataulu on ilman tätä malliakin liian tiukka. Hallitus on unohtanut uudistuksessa ihmisen, ja tilalle on tullut yksityisten terveysjättien eduista huolehtiminen, Haatainen arvosteli.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta keskiviikkona.