Helsingissä järjestettiin mielenosoitus pakkopalautuksia vastaan

Mielenosoituksen järjesti Minun Suomeni on kansainvälinen -liike yhdessä eri kansalaisverkostojen kanssa.

mielenosoitukset
Mielenosoitus kansalaistori
Nella Nuora / Yle

Helsingin Kansalaistorilla järjestettiin puoliltapäivin mielenosoitus afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia vastaan. Protestiin ilmoittautui Facebookissa etukäteen yli tuhat ihmistä.

Puolestaan poliisin arvion mukaan paikalla oli hieman kahdentoista jälkeen noin 600 ihmistä.

Mielenosoittajat ajoivat loppua hallituksen harjoittamalle "perustuslainvastaiselle turvapaikkapolitiikalle".

Mielenosoituksen kutsuivat koolle Minun Suomeni on kansainvälinen -liike yhdessä eri kansalaisverkostojen kanssa. Yksi mielenosoituksen järjestäjä Aleksi Pahkala kertoo, että mielenosoitus järjestettiin pikaisella aikataululla.

– Eilen tilanne eskaloitui selkeästi. Ihmisillä on huoli, että noin aggressiivisia palautuksia järjestetään Afganistaniin. Ihmiset ovat täällä huolissaan ihmisoikeuksista. Suomi oikeusvaltiona tahraa mainettaan. Ihmiset haluavat näyttää karvansa, että Suomessa ihmisoikeuksia kunnioitetaan.

Mielenosoitukseen osallistunut Lassi Alhorinne pitelee kylttiä, jossa hän kuuluttaa "Afganistan ei ole turvallinen" ja vaatii "lopettakaa karkotukset".

Mielenosoitus kansalaistori
Lassi Alhorinteen koira on käynyt monet protestit.Nella Nuora / Yle

– Järkyttynyt, vihainen, turhautunut, Alhorinne luettelee tunnetilojaan.

Hän sanoo osallistuneensa aiempiin turvapaikanhakijoiden oikeuksia puolustaneisiin protesteihin "aina kun mahdollista", viimeksi maanantaina Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Myös 13 vuotta Suomessa asunut italialainen Erika De Martino saapui paikan päälle. Hän haluaisi saada lisää tietoa siitä, mitä Suomessa oikein tapahtuu. Hän ihmettelee, voivatko pakkopalautukset olla täysin laillisia.

– Tämä on vakava asia. Olen täällä oppimassa, mitä minä voin tehdä.

Mielenosoitukset alkoivat maanantaina

Maanantaina käännytyslennot sytyttivät spontaaneja mielenosoituksia Helsinki-Vantaan lentokentällä, Pasilan poliisitalolla ja Metsälän säilöönottoyksiköllä. Sosiaalisessa mediassa levisi tietoja, että käännytetyissä olisi ollut alaikäisiä lapsia ja viimeisillään raskaana ollut nainen. Poliisi tiedotti tiistaina, että kaikki palautetut olisivat olleet täysi-ikäisiä eikä kenenkään tiedetä olleen raskaana.

Mielenosoitus kansalaistori
Nella Nuora / Yle

Pasilassa poliisitalolla poliisi käytti fyysistä voimaa ja kaasua, kun mielenosoitus äityi eivätkä poliisiautot päässeet lähtemään esteettä hälytystehtäville.

Maanantain suurin mielenosoitus lentokentällä keräsi illalla poliisin arvion mukaan noin 150 ihmistä ja se sujui rauhallisesti.

Tiistaina mieltä osoitettiin myös Tampereella, missä noin 150 ihmistä vastusti pakkopalautuksia Afganistaniin.

Tampere mielenilmaus mielenosoitus
Marjut Suomi / Yle