Hyppää sisältöön

Tuuli voi puhaltaa rakkaan puuvanhuksen nurin – Mistä tietää miten puu voi?

Talon nurkalla seisovalla vanhalla puulla on tunnearvoa. Tuulen yltyessä mielessä käy, kestääköhän vanhus vielä?

Vanhojen puiden kunnon arviointi voi olla hankalaa puuhaa. Tarpeellista se kuitenkin on, sillä esimerkiksi kotipihan rakas puuvanhus voi osoittautua vaaralliseksi myrskyn koittaessa, vaikka ei ulospäin antaisikaan suuria merkkejä heikkoudestaan.

Yleinen ajatus on, että puu voi hyvin, jos siinä on tuuheat, vihreät lehdet tai havut. Tämä on sikäli totta, että jos lehtipuu ei tee lehtiä tai havupuun havut ovat ruskeat, niin puussa on mitä ilmeisemmin jotain vikaa. Ulkonäkö voi kuitenkin hämätä, sillä kauniin vihreäkin puu voi olla silkkoa sisältä.

Esimerkiksi sienet voivat lahottaa puuta sisältäpäin.

– Ravinteet ja vesi kulkevat pintapuussa, jolloin puun kuori voi näyttää terveeltä. Tarkemmin tutkiessa voikin paljastua, että pintapuuta on jäljellä enää pari senttiä. Latva on tuuhea, mutta runko on niin laho, että terveeltä näyttänyt puu katkeaakin yllättäen, arboristi eli puiden hoitaja Tuomo Toura kertoo.

Tarkkaile halkeamia, kääpiä ja sieniä

Työkseen vaarallisia puita kaatava Pekka Pöyry kertoo, että hänen kokemuksensa vahvistavat Tourun sanoman. Koskaan ei voi tietää kuinka laho kaadettavaksi määrätty puu on.

– Monesti kaadettavat puut ovat paremmassa kunnossa kuin ulkonäkö antaisi olettaa. Toisaalta jos lahoa on, niin usein puut ovat todella lahonneita, Pöyry kertoo.

On joitakin asioita, jotka antavat vihiä mahdollisista ongelmista. Puun kuoren halkeamat, pihkavalumat havupuissa tai haprastunut ulkonäkö voivat viestiä ongelmista. Merkkejä lahosta puusta voivat olla myös käävät tai sienet, jotka kasvavat puun rungossa.

– Monet sienet eivät kuitenkaan ole kovinkaan aggressiivisia. Puuta ei siis kannata mennä heti ilman tarkempia tutkimuksia kaatamaan jos vaikka koivussa näkyy pakurikääpää, Toura sanoo.

Pöyryn mukaan kaikki, mikä poikkeaa terveen puun normaalista ulkonäöstä, ennakoi poikkeuksia myös kaatovaiheessa.

– Jos puussa on repeämiä tai sen painopiste on selvästi kallistunut rakennusten puolelle, niin sellainen on syytä kaataa.

Myrskytuulissa kaatuvat herkimmin tuuheimmat ja pisimmät puut sekä ne, joissa on rakennevaurioita. Siihen, miten herkästi myrskytuulet puhaltavat puut nurin, vaikuttaa myös kasvupaikka. Kotipihassa kasvavat kuusi on todennäköisesti terveempi kuin lajitoverinsa metsässä, sillä juurikääpä on metsäkuusten yleinen vitsaus.

Kaupungissa puolestaan maaperä, jolla puu kasvaa, voi olla todella tiivis, jos esimerkiksi vieressä kulkee tie. Toisaalta puun juuret ovat voineet katketa kunnallistekniikan rakentamisen yhteydessä.

– Kadut ovat aikamoisia tuulitunneleita, joten niiden varsille kannattaa valita kestäviä puulajeja, Touru sanoo.

Puutakin voidaan saattohoitaa

Puu elää yleensä 100-200 vuotiaaksi. Kuuset elävät Etelä-Suomessa pääsääntöisesti luonnossa 150-200 vuotiaiksi, lehtikuuset yli 200-vuotiaiksi ja männyt sekä jalot lehtipuut, kuten tammet useita satoja vuosia vanhoiksi. Vanhaa puuta ei useinkaan haluttaisi kaataa.

– Puuhun, joka on ollut pitkään, ehkä useamman sukupolven ajan pihalla, liittyy tunteita ja muistoja. On se aina talon väelle normaalia isompi juttu kun mennään kaatamaan sellaista puuta, Pöyry kertoo.

Eliniän loppupäässä puulle, kuten ihmisellekin, tulee herkemmin tauteja kuin nuorelle puulle.  Asiantuntijat tutkivat puiden kuntoa esimerkiksi mikroporalla. Mikroporan terä on niin ohut, että porausreikä menee nopeasti umpeen. Itse ei puita kannata ryhtyä porailemaan, sillä akkuporakone tekee puuhun niin ison reiän, että lahottajasienet pääsevät sen kautta leviämään puuainekseen.

- Mikroporan terä on niin ohut, että porausreikä menee nopeasti umpeen, Toura sanoo.

– Mikroporalla tehdään puuhun ihan pieni reikä, josta digitaalisesti mitataan puun tiheysvastus. Puuta voidaan tutkia lisäksi esimerkiksi ultraäänellä, Toura kertoo.

Kotipihan rakkaista puista voi yrittää pitää huolta, ja näin pidentää puun ikää.

– Aika usein esimerkiksi omenapuita lähdetään hoitamaan liian myöhään eli vasta siinä vaiheessa kun ne esimerkiksi repeävät omenien painosta. Kun oksat ovat paksuja ja painavia, niitä yleensä katkotaan rankalla kädellä, minkä jälkeen ne kasvattavat hirveästi versoja ja kierre on valmis.

Omenapuita pitäisi hoitaa jatkuvasti jo nuoresta puusta alkaen.

Myös muista kotipihan puista voi leikata pois heikkoja haaraliitoksia tai keventää niitä. Liitoksia voidaan myös tukea.

– Me puhutaan, että puulle voi antaa saattohoitoa. Eli jos puu on jo vaarallinen, mutta se haluttaisiin edelleen pitää olemassa, niin 10-15 vuotta voidaan pidentää puun ikää pienentämällä sitä radikaalisti. Puusta ei tehdä tolppaa tai torsoa, vaan jätetään vihreitäkin oksia, mutta puun muoto kyllä menee, Toura kertoo.

.
.