Yli 60-vuotiaina toisensa löytäneet: Uni katoaa ja ajatukset karkaavat rakkaan tykö

Tanssiharrastuksen parista toisensa yli kuusikymppisinä löytäneet Hannu ja Liisa ihastelevat sitä, miten lämpimäksi uusi ihmissuhde voi kehkeytyä kun elämänkokemusta on kertynyt.

rakkaus
Hannu ja Liisa
Hannu ja LiisaKaija Kellman / Yle

Rakastuminen on mahdollista vielä yli 60-vuotiaana, todistavat Mäntsälästä kotoisin oleva Hannu Tuomainen ja helsinkiläinen Liisa Kortetmäki. Pariskunta löysi toisensa viime kesänä tanssiharrastuksen parista.

Tuomainen muistelee ihastuneensa Liisaan heti muutamien yhteisten tanssiaskelten jälkeen.

– Kun tanssiessa esimerkiksi tuntuu, että menee hyvin yhteen, niin siitä tulee halu katsoa, että miten se lähtee kulkemaan siitä eteenpäin, Tuomainen sanoo.

Liisa kertoo, että heti ensitapaamisen jälkeen rakastavaiset alkoivat pitää yhteyttä ja sopia aluksi tanssitreffeistä ja pian sen jälkeen myös muista tapaamisista.

– Kaikki tuntui alusta lähtien hyvältä keskenämme, mutta ei sitä olisi osannut aluksi kuvitella, että ihmissuhde voi kasvaa näin hyväksi, se on jotakin niin ihmeellistä ja ihanaa, Kortetmäki kuvailee.

Kortetmäen mukaan rakastumista vanhemmalla iällä kuvaa se, että yhdessäolo sisältää paljon enemmän elämänkokemusta ja lämpöä, kuin mitä hyvän ihmissuhteen edes osasi nuorena kuvitella sisältävän.

– Rakastuminen tuntuu hyvänä olona. Nuorempana erilaiset asiat olivat pinnalla, lapsien hankintaa ja muu, nyt se on enemmänkin sitä, että pystytään nauttimaan elämästä ja ottamaan vähän rennommin, Tuomainen pohtii.

Kortetmäen mukaan hyvä ihmissuhde on muuttanut koko elämän täyteläisemmäksi ja Tuomainen iloitsee siitä, että lähipiiri ja ystävät ovat suhtautuneet tuoreeseen pariskuntaan hyvin.

Dopamiini vaikuttaa tunteisiin vanhemmallakin

Tutkimusten perusteella rakastuminen vanhemmalla iällä virittää samanlaisia tuntemuksia kuin nuorena ja on eräänlainen elimistön stressitila.

– Uni ei tule helposti, ruokahalu ja keskittymiskyky saattavat heikentyä ja ajatukset kulkeutuvat rakastetun luo, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä.

Partosen mukaan eräässä tutkimuksessa paljastui, että vanhempien ihmisten rakastuessa heidän aivonsa aktivoituvat aivan samalla tavoin kuin nuorten rakastuneiden ihmisten aivot.

– Dopamiini on keskeinen hermovälittäjäaine, joka vaikuttaa ilon kokemukseen ja rakkauden tunteeseen.

– Muistin kannalta tärkeällä alueella solut ovat hyvin aktiivisia ja käyttävät hermovälittäjäaineena noradrenaliinia, joka liittyy intohimoon ja fyysiseen himoon vahvasti vastarakastuneilla ja tämän tutkimuksen mukaan myös vanhoilla ihmisillä, sanoo Partonen.

Hannu ja Liisa
Hannu ja LiisaKaija Kellman / Yle

Kumppani saattaa löytyä nuoremmasta tai ulkomailta

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo, että onni saa sydämen läpättämään myös vanhemmalla iällä.

– On niitä, joilla pitkäaikainen suhde jatkuu ja rakkautta riittää sen ansiosta. Lisäksi on eronneita tai leskeksi jääneitä yli 60-vuotiaita, joista viisi prosenttia on solminut tutkimukseni perusteella uuden parisuhteen.

Kontulan mukaan ikääntyneistä, uuden parisuhteen solmineista, kolme neljästä kertoo tuntevansa, että heitä rakastetaan.

– Uusi kumppani on jännittävä ja virittää hormoneja. Tunteen tasolla rakkaus on varmasti hyvin samankaltaista kuin nuorempana, vaikka fysiologiset reaktiot saattavatkin olla hitaampia esimerkiksi lääkityksen vuoksi, Kontula sanoo.

Ikääntyneiden parisuhteisiin liittyy myös seksi ja koskettelun halu.

– Kokemus siitä, että on edelleen miehenä tai naisena kiinnostava ja intiimien tunteiden ja halun kohde, on merkittävä, Kontula sanoo.

Kontulan aineistojen perusteella leskeksi jääneet ikääntyvät naiset kertovat toivovansa uutta suhdetta lisääntyvässä määrin.

– Tämä on sukupolvikysymys, nyt kuusikymppiset ajattelevat, että heillä on oikeus kokea nuorempien tapaan parisuhdeonnea ja seksuaalista nautintoa. Aiemmissa sukupolvissa ajateltiin usein, että edesmenneelle miehelle kuului olla uskollinen.

Kun omassa ikäluokassa naisia on miehiä enemmän, tilanne on Kontulan mukaan haasteellinen ja virittää naisten kesken kilpailutilannetta. Ratkaisu saattaa löytyä nuorempien miesten katselusta tai lemmenkumppani löytyä ulkomaan matkalta.

Hannu ja Liisa kertovat rakastumisestaan Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa. Toimittaja on Kaija Kellman.