Tulppaani noussut suosikkikukaksi – yli 40 miljoonaa sesonkikukkaa lähtee Pieksämäeltä

Tulppaanin kasvattaminen on kaksinkertaistunut tällä vuosituhannella Suomessa. Käynnissä olevalla sipulikukkasesongilla Suomessa kasvatetaan 81 miljoonaa tulppaania, joista puolet Pieksämäellä.

tulppaanit (liljakasvit)
Crossfire-tulppaaneja
Crossfire-tulppaani on yksi yli 300:sta Suomessa kasvatettavasta tulppaanilajista.Esa Huuhko / Yle

Hollanti on tulppaanien maa ja sieltä tulevat myös Suomessa kasvatettavien tulppanien sipulit. Näin myös Partaharjun puutarhalla Pieksämäellä.

– Käytännöstä kaikki tulee Hollannista. Aivan pieniä aikaisia eriä tulee toiselta puolelta maailmaa Uudesta-Seelannista, kertoo Partaharjun puutarhan toimitusjohtaja Hanna Suhonen.

– Suomen kesä ja maaperä ei ole soveltuvaa tulppaanisipulin kasvatukselle. Hollannissa on pitkät perinteet ja sopiva maaperä siihen.

Käytännössä kaikki Suomessa myytävät tulppaanit kuitenkin kasvatetaan kotimaassa. Kauppapuutarhaliiton mukaan kokonaisuudessa Suomessa kasvatetaan tämän marraskuulta alkaneen sesongin aikana 81 miljoonaa tulppaania, mistä 41 miljoonaa Partaharjun puutarhalla. Määrä on enemmän kuin koskaan aiemmin, ja tulppaanien kasvattaminen on kaksinkertaistunut tällä vuosituhannella.

Ostaminen on helppoa, niin kyllä se tätä suosiota on lisännyt

Hanna Suhonen

Osaltaan kasvua selittää kukkakaupan laajentuminen vähittäistavarakauppoihin, mistä myydään jopa 90 prosenttia tulppaaneista. Tulppaani on kohonnut suomalaisten suosikki leikkokukaksi.

– Tulppaani on helppo tuote monille viedä kotiin ja tuliaiksiksi. Hyvin helppo pitää vaasissa, värikirjoa löytyy ja saatavuus on lisääntynyt marketeissa ja muissa. Ostaminen on helppoa, niin kyllä se tätä suosiota on lisännyt, pohtii Hanna Suhonen.

Vaikka kasvihuoneissa kasvuolosuhteet ovat tasaiset, on vallitsevalla säällä suuri merkitys tulppaanien kysyntään.

– Kun ulkona aurinko paistaa, niin silloin kysyntä saattaa kasvaa ihan huomattavasti. Silloin pitäisi vaan olla tavaraa valmiina, mitä voidaan toimittaa asiakkaille. Tämä kevät on ollut todella hyvä. Sipulikukat ovat käyneet hyvin kaupaksi, kertoo Hanna Suhonen.

Kauppapuutarhaliiton tiedossa on, että Suomessa kasvatetaan kaikkiaan yli 300:a tulppaanilajiketta.

–Meillä on yli 70 lajiketta. Lajikkeet vaihtelee pikkuisen talven mittaa, eli tammikuussa on omat lajikkeet ja pääsiäiseen mennessä tulee omat lajikkeet, kertoo Suhonen.

Lajikkeet vaihtelee pikkuisen talven mittaa

Hanna Suhonen

Pieksämäen Partaharjussa puutarhatoiminta alkoi jo 1950 luvulla ja tuotantosuunnat ovat vuosien saatossa ehtineet vaihtua useaan kertaan. Nykyään puutarha on jopa Hollannin ulkopuolisen Euroopan suurin sipulikukkien kasvattaja. Näin ainakin toistaiseksi.

– Niitä tuotantosuuntia on ollut niin paljon, ettei riitä varmaan sormet laskemaan. Nyt on löydetty tämä ja tällä aiotaan mennä eteenpäin, toteaa Hanna Suhonen.

– Tottakai pitää olla koko ajan hereillä ja olla valmis muutoksiin. Tulevaisuutta ei pitäisi liikaa huolehtia. Koetetaan tässä vaan pysyä mukana kilpailukysyisinä ja tuotanto vaihtelevana, että tällä säilyisi suosio.

Sipulikukkasesonkin kestää puutarhoilla pääsiäiseen saakka ja sen jälkeen kasvihuoneet tyhjenevät kukista Partaharjussakin.

– Vielä meillä nelisenmiljoonaa tulppania löytyy. Tässä on vielä kiivas viikko edessä ennen kuin kaikki on kaupoissa, toteaa Hanna Suhonen.

– Kyllä täällä vihertää pääsiäisen jälkeenkin kun kylvetään metsäpuiden taimet. Samalla tavalla ne vihertävät sitten kesäaikana.