Hyppää sisältöön

Yle sai käsiinsä kiinalaismedian salaiset käskyt Xi Jinpingin Suomen-vierailusta – "Julkaiskaa tämä sellaisenaan"

Kiinalaiset toimittajat tuntevat medialle annetut määräykset orwellilaisittain "totuusministeriön käskyinä".

Käskyn mukaan tämä artikkeli on pidettävä keskeisellä paikalla keskiviikkoiltapäivään asti. Kuva: cctv.com

PEKING Kiinassa medialle on annettu yksityiskohtaiset määräykset siitä, miten presidentti Xi Jinpingin Suomen-vierailusta tulee uutisoida. Yle on saanut käsiinsä kopiot käskyistä, jotka on lähetetty yhteen Kiinan tunnetuimmista mediataloista.

"Julkaiskaa tämä artikkeli sellaisenaan näyttävällä paikalla verkkosivu- ja mobiilisovelluksissanne sekä erikoissivustollanne, ja pitäkää se julki 5.4. klo 14:00 asti", määräyksessä sanotaan.

Määräyksessä viitataan alun perin Kiinan keskustelevision CCTV:n julkaisemaan artikkeliin (siirryt toiseen palveluun), jossa on käytetty näyttävää grafiikkaa havainnollistamaan presidentti Xin matkaa Suomeen ja Yhdysvaltoihin.

Artikkelissa mainitaan, että Xi Jinpingin vierailu Suomeen on hänen presidenttikautensa ensimmäinen vierailu Pohjoismaihin. Lisäksi artikkelissa korostetaan sitä, miten vierailulla syvennetään Kiinan ja Suomen suhteita.

Määräys on toteutettava 20 minuutissa

Määräyksen loppuun on lisätty automaattisesti muistutus, ettei viestistä saa kertoa kenellekään.

Sähköpostilla lähetettyä määräystä on pidetty sen verran tärkeänä, että se on luokiteltu salaisten direktiivien neliportaisella asteikolla toiseksi korkeimpaan luokkaan. Sellaisiin määräyksiin vastaanottajien pitää vastata 20 minuutin kuluessa.

Jos vastaus viranomaisille myöhästyy, siihen on syytä löytyä poikkeuksellisen hyvä syy.

Vastauksessa mediayhtiön pitää osoittaa, että määräystä on välittömästi noudatettu, eli käytännössä mediayhtiöt lähettävät viranomaisille omalle sivustolleen vievän linkin, jossa kopioitu uutinen näkyy.

Uutisen sisältöä ei yleensä saa muuttaa. Näin varmistetaan ideologisesti oikeiden painotusten säilyminen uutisissa kautta koko maan.

Ote Kiinan viranomaisten salaisesta käskystä medialle koskien presidentti Xi Jinpingin vierailun uutisointia. Kuva: Yle

Suurlähettilään haastattelu tai hehkutusta koulutuksesta

CCTV:n uutisgrafiikka ja siihen liitetty teksti ei ole tänään tiistaina ainoa artikkeli, jolle Kiinan viranomaiset vaativat poikkeuksellista mediahuomiota.

Medialle on jaettu myös toinen käsky, jossa annetaan jopa hiukan valinnanvaraa. Media voi julkaista toisen kahdesta valitusta CCTV:n artikkelista.

Tarjolla on Kiinan Suomen-suurlähettilään Chen Lin "yksinoikeudella" annettu (siirryt toiseen palveluun) haastattelu, joka löytyy sekä tv-versiona että tekstinä. Chen aloitti suurlähettiläänä Helsingissä viime vuonna.

Toisena vaihtoehtona on CCTV:n taustajuttu Suomesta (siirryt toiseen palveluun), jossa hehkutetaan maailman parasta koulutusjärjestelmää. Artikkelissa käydään myös läpi perustiedot Suomesta ja kehutaan maan ympäristöteknologiaa.

Käskyn mukaan toinen jutuista on julkaistava median etusivulla. Samassa yhteydessä annetaan ohjeita päivän toisesta uutisaiheesta, joka on Kiinassa tänään vietettävä hautojenlakaisupäivä.

"Totuusministeriö" käskee mediaa

Kiinalaiset toimittajat tuntevat nämä määräykset orwellilaisittain "totuusministeriön käskyinä". Niitä voivat lähettää useat eri keskushallinnon viranomaiset.

Verkkosivusto China Digital Times on koonnut otteita haltuunsa saamista määräyksistä (siirryt toiseen palveluun), joita on tämän vuoden puolella kertynyt 13. Ne on vuodettu eri mediayhtiöiden sisältä.

Määräyksiä on todennäköisesti annettu huomattavasti enemmän. Sivustolla ei ole esimerkiksi Xi Jinpingin Suomen-vierailuun liittyviä julkaisumääräyksiä, jotka Yle hankki käsiinsä.

Kiinalainen media on referoinut tällä viikolla laajasti myös presidentti Xin Suomea ylistävää kirjoitusta. Ylellä ei kuitenkaan ole tietoa, oliko myös tämän kirjoituksen levittämisestä käsketty erikseen.

Lue myös Mika Mäkeläisen analyysi Xi Jinpingin vierailusta Suomeen: Suomen ja Kiinan ystävyys on kuin tuulahdus Neuvostoliiton ajoilta.

.
.