Monelta pian 50 vuotta täyttävältä suomalaiselta puuttuu tärkeä rokotussuoja – taudin voi saada vaikka lomamatkalta Euroopasta

1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa syntyneet suomalaiset ovat saattaneet jäädä ilman rokotetta sikotautia sekä tuhka- ja vihurirokkoa vastaan. Taudeilla saattaa olla ikäviäkin jälkioireita.

rokotteet
Henkilöä rokotetaan.
MPR-rokote estää sairastumasta sikotautiin sekä vihuri- ja tuhkarokkoon.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sikotauti, vihurirokko ja tuhkarokko on saatu kitkettyä Suomesta käytännössä kokonaan. Syynä on jo vuonna 1982 alkanut rokotusohjelma, jolloin lähes kaikki lapset ja nuoret rokotettiin MPR-rokotteella. Kyseinen rokote antaa suojan näitä kaikkia tauteja vastaan.

Kuitenkin 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa syntyneet eivät todennäköisesti rokotetta ole saaneet. THL:n mukaan rokote kannattaisi ottaa, koska taudin voi helposti saada lomamatkalta Keski-Euroopasta.

– Rokote kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan, joten sen saa omalta terveysasemalta ilmaiseksi, muistuttaa asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL:stä.

Elonsalon mukaan juuri tämä melkein viisikymppisten ikäryhmä on vailla suojaa, koska vielä 1960-luvun alkupuolella syntyneet ovat mitä todennäköisimmin tauteja sairastaneet ja he ovat sitä kautta saaneet tauteihin suojan.

Lisäksi rokotteita annettiin erillisinä 1960- ja 1970-luvulla. Sikotautia vastaan alkoivat rokotukset vuonna 1960, ja miehet saattoivat vielä 1980-luvulla saada sen armeijassa. Vuonna 1975 alettiin rokottaa vihurirokkoa vastaan 11–13-vuotiaita tyttöjä ja vastasynnyttäneitä naisia. Tuhkarokkoa vastaan alkoi rokotukset vuonna 1975.

Nämä kaikki erilliset rokotukset kuitenkin loppuivat 1980-luvulla, kun yhdistelmärokote MPR tuli markkinoille.

Taudin voi saada lomamatkalta Euroopasta

Nyt noin 50 vuotta tai vähän sen alla olevista suomalaisista osa on vailla rokotesuojaa. Vaikka Suomessa ei sikotautia, vihurirokkoa tai tuhkarokkoa olekaan, niin jo Euroopasta sellaisen voi loma- tai työmatkalla saada.

Esimerkiksi tuhkarokkoa esiintyy monissa Euroopan maissa, muun muassa Ranskassa, Saksassa, Itävallassa ja Italiassa. Samoin sikotautia ja vihurirokkoa on useissa Keski-Euroopan maissa.

– Tuhkarokko on niin tarttuva tauti, että jos se pyörähtää kylillä, niin se poimii kaikki, jotka eivät tuhkarokkoa ole sairastaneet, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo.

Tuhkarokon, vihurirokon tai sikotaudin sairastamisesta on usein merkintä neuvolakortissa tai terveyskortissa. Monellakaan sellainen ei ole tallessa, eikä välttämättä ole ketään, joka muistaisi, onko henkilö joskus taudin sairastanut.

Rokotuksen voi ottaa, vaikka olisi tuhkarokon, sikotaudin tai vihurirokon sairastanutkin.

– Jos yksikin näistä on sairastamatta, niin silloin rokotusta tarvitsee, sanoo Elonsalo.

Jos on sairastanut vaikkapa vain tuhkarokon, niin silloinkin rokotteen voi ottaa.

– Sairastetut taudit eivät haittaa rokotteen ottamista. Yliannostusta ei voi tulla.

Vaarallisia tauteja

Sikotauti (siirryt toiseen palveluun) on erityisen vaarallinen miehille murrosiässä. Se voi aiheuttaa kivestulehduksen ja sitä kautta lapsettomuutta. Taudin oireina ovat kuume, päänsärkyä, lihaskipu, väsymys, ruokahaluttomuus ja nielemiskivut. Tauti etenee korvanalussylkirauhasten turvotukseen, mikä tekee siitä varsin inhottavan taudin.

– Se voi aiheuttaa jälkitautina lievän aivokalvontulehduksen ja niin tautina ilkeä sairastaa, että sen varmasti muistaa vanhempanakin, sanoo asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tuhkarokko (siirryt toiseen palveluun) tarttuu herkimmin, ja sillä on merkittäviä jälkitauteja. Tauti alkaa korkealla kuumeella, jonka jälkeen tulee runsaan viikon kestävä ihottuma. Jälkitauteina voivat olla keuhkokuume, korvatulehdus ja harvinaisena myös aivotulehdus.

– Jos tuhkarokon sairastaa noin vuoden ikäisenä, voi tuhkarokkovirus aiheuttaa lapselle hitaasti etenevän aivojentulehdustaudin. Noin 7–10 vuoden kuluttua lapsi alkaa taantua ja vammaisuuden kautta kuolee. Ennen kuin meillä alettiin tuhkarokkoa vastaan rokottaa, esiintyi tällaisia tapauksia joka vuosi, kertoo Elonsalo

Vihurirokko (siirryt toiseen palveluun) on erittäin harmillinen, jos nainen sairastaa sen raskausaikana. Virus aiheuttaa vammoja kehittyvälle sikiölle ja lapsi syntyy vakavasti vammaisena. Vihurirokko alkaa lievän flunssan kaltaisena. Ihottuma alkaa usein kasvoista ja leviää koko vartalolle, mutta häviää muutamassa päivässä.

– Me olemme nämä taudit ensimmäisenä maailmassa hävittäneet, emmekä niitä takaisin toivo, sanoo asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo THL:stä.

Rokotuksen saa ilmaiseksi

Nykyisin sikotautia, vihurirokkoa ja tuhkarokkoa vastaan annettava MPR-rokote annetaan lapselle neuvoloissa noin vuoden ikäisenä. Tehoste tulee kuusivuotiaana.

Aikuinen saa MPR-rokotteen ilmaiseksi kunnalliselta terveysasemalta. Erityisesti pudokasryhmän eli 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa syntyneiden tulisi THL:n mukaan sellainen hankkia.

– Juuri tämä ryhmä on se, joka lomamatkoillaan voi sen saada ja tuoda tullessaan Suomeen, sanoo asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.