Suomen Afganistanin suurlähettiläs kohutusta palautuslennosta: "Käsittääkseni mukana ei alaikäisiä"

Suomen suurlähetystön edustaja oli paikalla, kun turvapaikanhakijoiden palautuslento saapui pääkaupunki Kabulin lentokentälle tiistaiaamuna.

turvapaikanhaku
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. huhtikuuta 2017.
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. huhtikuuta.Seppo Samuli / Lehtikuva

Suomessa eilen ja tänään suurta kohua herättänyt turvapaikanhakijoiden palautuslento saapui aamulla Afganistaniin Kabulin lentokentälle ilman ongelmia.

– Olen puhunut kollegan kanssa, joka oli paikan päällä ja olen saanut sen tiedon, että palautus sujui hyvin ilman minkäänlaisia välikohtauksia. Samaan malliin kuin aikaisemmatkin palautukset, kertoo Suomen suurlähettiläs Anne Meskanen puhelimitse.

Kyseessä oli kolmas palautuslento Afganistaniin tänä vuonna.

Suurlähettiläs Meskanen korostaa, että suurlähetystön rooli ei ole olla paikalla avustamassa tai vastaanottamassa palautettavia vaan pikemminkin tarkkailemassa ja seuraamassa tilannetta.

Näin on toimittu jokaisella Afganistaniin tulleella palautuslennolla, ja näin toimittiin myös tänään.

Maan turvallisuustilanne hauras

Suomessa kohua palautuslennon yhteydessä ovat herättäneet erityisesti väitteet ja huhut alaikäisten tai raskaana olevan naisen mukana olosta palautuslennolla.

– Tiedän, että alun perin sinne piti toimittaa perhe, mutta kun nainen oli raskaana niin häntä ei palautettu. Siellä ei käsittääkseni ollut alaikäisiä. Uskon kyllä poliisin sanaan, sanoo suurlähettiläs Anne Meskanen.

Palautuslentojen täytäntöönpanosta vastaava poliisi viestitti tänään, että lennolla oli 10 ihmistä, joista yksikään ei ollut alaikäinen eikä raskaana.

Suurlähettillään mukaan Afganistan turvallisuustilanne ei ole tällä hetkellä hyvä.

– Turvatilanne on useassa osassa maata erittäin hauras. Tilanteeseen saattaa usein tulla nopeitakin muutoksia sen mukaan miten taistelut milloinkin kehittyvät.

Suurlähettiläs Meskanen kuitenkin korostaa, että turvatilanne vaihtelee eri osissa maata.