1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Katso pormestaritentti: Asuntoja ja viheralueita – vai sittenkin suojeluun koko Tampereen Eteläpuisto?

Pormestaritarjokkaat eivät innostuneet väittelyyn, mutta autoista ja puistoista sentään heltisi hiukan näkemyseroja Keskustorilla.

Kuntavaalit
Pormestariehdokkaat tentissä Tampereen Keskustorilla
Pormestaritentissä Keskustorilla olivat Mikko Aaltonen (vas.), Anna-Kaisa Ikonen (kok.), Veikko Vallin (TaPu), Anna-Kaisa Heinämäki (vihr.) ja Pekka Salmi (sd.). Keskustelun juontanut Katri Rauska kysyi Ikoselta mm. Eteläpuiston kohtalosta.Sinikka Tuomi / Yle

Tampereen pormestariehdokkaat melkein hyrisivät yksimielisyyttä Yle Tampereen vaalimökillä Keskustorilla tiistaina.

Suorassa radio- ja Facebook-keskustelussa (siirryt toiseen palveluun) tapasivat vasemmistoliiton Mikko Aaltonen, vihreitten Anna-Kaisa Heinämäki, kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen, demareitten Pekka Salmi ja Tampereen Puolesta -listan Veikko Vallin. Demareista keskusteluun oli pyydetty niin ikään pormestariehdokkaaksi tarjoutunut Lauri Lyly, mutta hän antoi tilaa Salmelle.

Neljä ehdokasta rakentaisi kiisteltyä Eteläpuistoa niin, että saataisiin asuntoja mutta myös kaupunkilaisten olohuone säilyisi. Vallin viidentenä suojelisi puiston ja samalla keskustan kaikki muutkin puistot.

– Ei niitä liikaa ole. Eteläpuistoa pitäisi kehittää puistona. Voitaisiin siirtää vielä Laukontorin saunakin, siellä voisi uida kun Laukotorilla ei voi, visioi Vallin (TaPu).

Kaikki kulkevat Hämpillä

– Keskustaan pitää päästä kaikin tavoin, myös yksityisautoilla, vastaa nykyinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) liikenteestä.

Hän kehittäisi lisäksi sujuvaa junaliikennettä Helsinkiin ja Tampere-Pirkkalan lentoyhteyksiä.

Mikko Aaltonen (vas.), Anna-Kaisa Heinämäki (vihr.) ja Pekka Salmi (sd.) painottavat bussien ja tulevan ratikan sutjakkaa kulkua keskustassa.

– Kun autot ohjataan maan alle Hämpin parkkiin ja tulevaan Kunkun parkkiin, jalankulkijoille jää enemmän tilaa, sanoi Heinämäki.

Pekka Salmen mukaan Hämeenkadun itäpään avaaminen oli välttämätöntä, samoin on Näsinkallion liittymä ulos rantatunnelista.

Veikko Vallin kertoi käyneensä New Yorkin liikenteessä.

– Siellä on pääkatu auki kaikille, pikkuautoillekin, ja yrittäjät hyötyy. Nyt kun sataa, ei täällä Tampereen keskustassa kukaan pyöräile, ja yrittäjät vaan kärsivät, havannoi Vallin.

Vaaleista tienviitta tulevaan

Anna-Kaisa Ikonen muistutti vaalien tärkeydestä: äänestäjät päättävät Tampereen tulevaisuudesta. Myös Mikko Aaltonen painotti äänestäjien aktiivisuutta.

– Lopulta vaalit ratkaisee se, kuka sai kannattajansa liikkeelle, Salmi kiteyttää.

Vallin taas luottaa purnauksen ja asian voimaan.

– Asiakysymyksiin (vaalit) ratkeaa: ratikka, liikenne ylipäänsä ja Hämeenkatu. Jokaista valtuuston päätöstä on vastustettu, riippuu siis kuka sen vastustuksen itselleen kanavoi.

Anna-Kaisa Heinämäki tiivisti vaalien merkityksen: onko Tampereen tulevaisuus aktiivinen vai vedetäänkö liinoja kiinni. Hän lupasi olla kehittämisen puolella.

Katso pormestariehdokkaiden tentti kokonaisuudessaan Yle Tampereen Facebook-tililtä (siirryt toiseen palveluun).