Kesäkaupungit jylläävät rantamökkikaupan kärjessä – katso listat suosikkikunnista ja -maakunnista

Maan suosituimmissa mökkikunnissa tehtiin myös eniten kauppoja huviloista.

Suomalainen järvimaisema kiehtoo huvilanostajia. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Järvi-Suomen tunnetut kesäkaupungit Mikkeli, Kuopio ja Savonlinna komeilevat kesämökkikaupan keulilla viime vuoden tilastossa. Niissä rantahuvila vaihtoi omistajaa useimmin, kuten oheisesta tilastosta havaitsee.

Savolaiskaupunkien ylivoima kauppatilastossa johtuu pitkälti siitä, että ne lukeutuvat maan suosituimpiin mökkikuntiin: huviloita on paljon, siksi myös kauppoja tehdään enemmän kuin muualla. Myös muut kärkipään mökkikauppakunnat  pullistelevat rantaresidensseistä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Etelä-Savo keulilla

Kauppamäärillä tarkasteltuna Etelä-Savo on halutuin mökkisuunta. Rantahuvilakauppoja tehtiin siellä viime vuonna eniten maakunnista, yhteensä 326 kauppaa, kasvua 10 prosenttia edellisvuodesta. Myös Pirkanmaa ja Keski-Suomi ylsivät kärkikolmikkoon, kauppamäärät nousivat niissäkin hyvin.

Eniten kauppamäärät laskivat Kymenlaaksossa ja Pohjanmaalla, miinusta 8–10 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Rantahuviloiden keskihinnoissa palattiin viime vuonna vuosien 2007–2008 tasoille. Kauppahinnat putosivat kaavoitetun alueen mökeissä keskimäärin 8 prosenttia ja haja-alueen mökeissä 3 prosenttia. Esimerkiksi Etelä-Savossa mökit halpenivat.

Rantamökin keskihinta oli viime vuonna kaava-alueella 97 000 euroa ja haja-asutusalueella 75 000 euroa. Kalleimmat mökit seisovat Uudellamaalla.

Viime vuonna tehtiin noin 3 000 rantamökkikauppaa. Määrässä on hiukan nousua edellisvuodesta. Suomessa on kesämökkejä noin puoli miljoonaa.