"Rakas tuntematon" – Paula kirjoittaa 100 kirjettä ihmisille, joita ei tunne

Vahingossa väärään postilaatikkoon päätynyt kirje käynnisti tempauksen, joka ilahduttaa tuntemattomia.

kirjeenvaihto
Kirjoitettu kirje
Paula Huhtanen on ostanut kirje-projektiaan varten sinetin, jonka hän painaa kirjeisiin. Paula Huhtanen

"Haluaisitko kirjeen? #satakirjettä tuntemattomille. Kirjoitan tunteella. Käsin tai Remingtonilla. Seuraa minua ja kerro, jos haluat postia."

Näin kysyi @puhunen (siirryt toiseen palveluun) eli laihialainen Paula Huhtanen Twitterissä pari viikkoa sitten. Nyt hän kirjoittaa yhteensä sata kirjettä ihmisille, joita ei tunne.

Oma kirje väärään osoitteeseen

Idea tuntemattomille kirjoittamisesta syntyi vahingossa, kun Paula Huhtasen kirjoittama kirje päätyikin väärään osoitteeseen.

– Ensimmäinen sykäys oli varmasti talvinen ilta, kun päätin kirjoittaa ystävälleni. Minulla ei ollut hänen osoitettaan, mutta ajattelin, että yllätän ja etsin sen osoitteen itse, Paula muistelee.

Kirje putosi kuitenkin väärään postilaatikkoon. Sen sai Paulalle tuntematon henkilö, jolla sattui olemaan sama nimi kuin oikealla vastaanottajalla ja joka asui samassa kaupungissa. Kävi niin, että kirjeen saanut tuntematon selvitti oikean vastaanottajan osoitteen ja toimitti kirjeen tälle.

– Hän olisi voinut laittaa sen roskikseen, mutta näkikin hirveästi vaivaa löytääkseen oikean vastaanottajan ja lopulta kirjeen saaja ja mun ystäväni tapasivat kaupungilla.

Paula Huhtanen kertoo ilahtuneensa tuntemattoman avusta niin paljon, että päätti kirjoittaa tälle kirjeen – tällä kertaa tuntematon sai siis juuri hänelle tarkoitetun kirjeen.

Paula Huhtanen
Paula Huhtanen kirjoittaa kirjettäPaula Huhtanen

"Rakas tuntematon"

Aina kirjettä kirjoittaessaan Paula Huhtanen kuvittelee henkilön viereensä ja kirjoittaa kirjeen intuiition pohjalta.

– Kaikki kirjeet ovat erilaisia. Istun alas ja mietin ihmistä, jolle kirjoitan. Mietin, kuuntelen ja mietin, että mitä haluan sanoa juuri hänelle. Siinä hetkessä ovat läsnä minä ja se tuntematon ihminen, hän kertoo.

Istun alas ja mietin ihmistä, jolle kirjoitan. Mietin, kuuntelen ja mietin, että mitä haluan sanoa juuri hänelle.

Paula Huhtanen

Se, mitä jo lähetettyihin kirjeisiin on kirjoitettu, on kirjesalaisuus. Useimmat niistä alkavat kuitenkin sanoilla "Rakas tuntematon".

Vaikka Paula ei ole tavannut kirjeen saaneita henkilöitä, tuntuvat he kirjeen kirjoittamisen jälkeen läheisemmiltä.

– Kun aloitan kirjeen "Rakas tuntematon", niin kyllä henkilö siinä hetkessä tuntuu rakkaalta.

Huhtanen kirjoittaa kirjeitä jonkin verran. Projekti on kuitenkin innostanut lähettämään kirjeitä enemmän myös ystäville, joten hankkeesta on muodostunut 100+.

Kirjeissä Paulaa kiehtoo niiden voimakas kontrasti nykyiseen.

– Twitterissä on lyhyitä viestejä, jotka ovat jo puolessa tunnissa ohi. Kirje tulee lähelle. Se tulee sun kotiin, voit ottaa sen ajan ja pidellä sitä käsissäsi ja luet jonkun ihmisen sanoja.

Kirjeitä pöydällä
Paula Huhtanen

80 halukasta vastaanottamaan kirjeen

Jo 80 henkilöä on ilmaissut Twitterissä toiveensa saada kirjeen. Näistä 19 on jo saanut omansa. Paula Huhtanen kertoo saaneensa muutamilta palautetta kirjeistään.

– Ihmiset on reagoineet ihanasti. Yksi kirjoitti, että sai viikko sitten mun kirjeen ja on sen jälkeen lukenut sen joka päivä. Aika moni on kirjoittanut, että on liikuttunut ja se tuntuu minusta tosi hyvältä, Paula kertoo.

Osa kirjeen saaneista on kysynyt myös, mitä hyvää itse voisi tehdä tuntemattomille. Paula toivoo, että ihmiset voisivat avoimemmin kohdata toisensa ilman rooleja ja pelkoja. Muutama on kysynyt Huhtasen omaa osoitetta kirjoittaakseen takaisin, mutta vielä hän ei ole vastauksia saanut.

Milloin projekti on valmis ja kaikki kirjeet lähetetty?

– Itsenäisyyspäivään mennessä kaikki postitettu.