Astrid Lindgrenin muistopalkinto Wolf Erlbruchille

Maailman suurimman lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnon saaja on saksalainen kuvittaja ja kirjailija.

kulttuuri
Wolf Erlbruch
Astrid Lindgren Memorial Award

Wolf Erlbruch (s. 1948) on kirjoittanut kymmenen omaa kirjaa ja kuvittanut 50 muiden kirjailijoiden teosta. Parhaiten hänet tunnetaan vuonna 1994 ilmestyneen _The Story of the Little Mole Who Knew It Was None of His Business _-lastenkirjan kuvittamisesta. Holtzwarth Wernerin kirjoittama teos on suomennettu nimellä _Pikkumyyrä joka tahtoi tietää kuka kehtasi kakkia kikkaran suoraan hänen päähänsä. _

Erlbruch on erityisen tunnettu ja arvostettu Saksassa, jossa häntä pidetään yhtenä maan merkittävimmistä kuvittajista. Taiteilija yhdistelee teoksissaan toisiinsa erilaisia tekniikoita, kuten vesivärejä, graafisia kokeiluja ja liitua.

Huumoria ja humanismia

Palkintolautakunnan mukaan Wolf Erlbruch on innovatiivinen kuvittaja, joka esittää taiteessaan eksistentiaalisia kysymyksiä kaikenikäisllle lukijoille huumorin ja humanismin avulla. Hänen teoksensa nojaavat perinteeseen, mutta avaavat samalla uusia ovia luovuuteen.

– Tärkeintä kuvittamisessa ja kirjoittamisessa lapsille on se, että on rehellinen omista tunteistaan ja kertoo samalla jotakin myös itsestään, taiteilija toteaa.

Tänä vuonna ehdolla yli puolen miljoonan euron arvoisen palkinnon voittajaksi oli jälleen useita suomalaisehdokkaita, mm. Linda Bondestam, Kristiina Louhi, Marika Maijala, Timo Parvela, Christel Rönns, Irmeli Sandman Lilius ja Maria Turtschaninoff.