Luulitko, että lammas maistuu villasukalta – väärin, sepä onkin mureaa ja pehmeää

Usko lampaanlihan villaisesta mausta elää sitkeästi monen mielessä. Huippukokki Markus Maulavirta ei ole maistanut villalta maistuvaa lammasta aikoihin. Suomalainen karitsa on varma valinta.

lampaanliha
Lihakauppias Seppo Halonen esittelee kokonaista lammaspaistia.
Lihakauppias Seppo Halonen.Petri Vironen / Yle

Osa ihmisistä välttelee lampaansyöntiä. Se kuulemma maistuu villasukalle. Kokki Markus Maulavirta tietää, että osa ihmisistä ottaa väitteen edelleen totena.

– Luulo on ihmeen sitkeässä. En ole Suomessa syönyt villalta maistuvaa lammasta vuosikausiin.

Jos vieläkin epäilyttää, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n lammasverkoston puheenjohtaja Tapio Rintala suosittelee valitsemaan karitsaa.

– Karitsa on mureampaa, pehmeämpää ja hienosyisempää kuin aikuinen lammas.

Karitsaksi kutsutaan korkeintaan vuoden vanhaa lammasta.

Vanha uskomus villanmakuisesta lampaasta tulee ajoilta, jolloin lampaita pidettiin villan vuoksi. Lammas oli tuolloin lemmikkieläin. Ne elivät vanhoiksi, ja niiden liha rasvoittui.

Varma valinta on karitsa. Se on mureampaa, pehmeämpää ja hienosyisempää kuin aikuinen lammas.

Tapio Rintala

Myös nykyään lampaanliha maistuu erilaiselta sen mukaan, mitä eläin on syönyt. Maulavirta on päässyt näkemään, miten lampaat saavat eri ruokaa eri vuodenaikoina.

– Kun lampaat söivät syksyä kohti marjoja ja luumuja, tuli aromikkaat lihat.

Monesti kaksi maustetta riittää

Maulavirtaa kummastuttaa kysymys siitä, miksi lammasta kannattaisi syödä.

– Miksi ei. Se on kivaa vaihtelua ja helppo valmistaa.

Rintalan mielestä lammas on hyvänmakuista sekä tuotanto eettistä ja ympäristöystävällistä.

Timjami ja valkosipuli on toimiva parivaljakko.

Markus Maulavirta

Lampaasta saa monenlaista ruokaa. Maulavirran erikoisempi herkku on lammaskaali. Aloittelevalle kokille julkkiskokki suosittelee mieluummin lammaspaistia.

– Se on helppo tehdä ja hyvää.

Sekä Maulavirran että Rintalan mukaan yleisin virhe lampaan valmistamisessa on lihan liiallinen kypsentäminen.

Kotikokit saattavat myös maustaa liikaa. Maulavirran mielestä karitsanlihalle riittää monesti kaksi maustetta.

– Timjami ja valkosipuli on toimiva parivaljakko. Lisäksi voi käyttää vaikka puhdasta ruokasuolaa, rosmariinia ja mustapippuria, Maulavirta makustelee.

Rintalan mielestä lampaan kanssa sopivat hyvin myös muun muassa minttu ja persilja.

Juomaksi Maulavirta suosittelee punaviiniä, kukin lompakkonsa paksuuden mukaan.

– Viini voi kuitenkin olla aavistuksen vahvempaa.

Lammasta tuodaan eniten Uudesta-Seelannista

TNS Gallupin lihabarometrin mukaan kaikesta myydystä lampaasta Suomessa noin kolmasosa on suomalaista. Suomessa myydystä karitsasta suomalaista on noin puolet.

Tämä on kiihkeä aika. Kysyntä on hyvä, mutta pääsiäinen on tänä vuonna vähän liian myöhään.

Seppo Halonen

Karitsaa vanhemman lampaanlihan kokonaistuonti väheni viime vuonna neljä prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kaikesta lihasta karitsanlihan tuotanto ja kulutus on Suomessa viime vuosina kuitenkin kasvanut prosentuaalisesti eniten.

Suomessa myytävästä lampaanlihasta suurin osa tulee Uudesta-Seelannista. MTK:n Rintalan mukaan lammasta tuodaan Suomeen lisäksi muun muassa Alankomaista.

Pääsiäisenä myynti moninkertaistuu

Lammas on vahvasti sesonkituote. Lihabarometrin mukaan lampaan kulutus on pääsiäisenä 3–4-kertainen niin sanottuun normaaliin kulutukseen verrattuna.

Saman huomaa työarjessaan lihakauppias Seppo Halonen Mikkelin kauppahallin Maalaispuodista.

– Tämä on kiihkeä aika. Kysyntä on hyvä, mutta pääsiäinen on tänä vuonna vähän liian myöhään.

Halosen mukaan karitsojen saaminen on helpompaa niinä vuosina, kun pääsiäinen on aiemmin.

Lampaan osuus kaikesta myydystä lihasta Suomessa on noin yksi prosentti. Viime vuonna Suomessa syötiin lampaanlihaa yhteensä 3,7 miljoonaa kiloa luullisena lihana laskien. Se on vähän alle 700 grammaa henkilöä kohti.

Suomessa on Rintalan mukaan noin 650 pääasiallista lammastilaa. Lampaita kasvatetaan Suomessa yhteensä noin kahdessa tuhannessa lampolassa.

Lammaspaisti on pääsiäisen sesonkituote.
Lampaan myyntisesonki on pääsiäinen.Petri Vironen / Yle