Hyppää sisältöön

Ylen vaalikone: Puolueet eivät usko, että Suomi on tasa-arvoinen – paitsi kokoomus

Kokoomuksen ehdokkaista suurin osa on sitä mieltä, että kaikilla suomalaisilla on tasavertaiset mahdollisuudet rikkauteen ja onneen, ilmenee Ylen vaalikoneesta.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Tasa-arvo ei ole vielä täällä. Suurin osa puolueiden kuntavaaliehdokkaista ajattelee näin. Tulos on saatu Ylen vaalikoneen (siirryt toiseen palveluun) perusteella. Siinä on tänä vuonna kuusi arvoihin liittyvää kysymystä.

Kaikki ovat siis yksimielisiä tasa-arvon puutteesta – paitsi kokoomuslaiset. Puolueen ehdokkaista suurin osa kallistuu sen puolelle, että kyllä, kaikilla suomalaisilla on tasavertaiset mahdollisuudet rikkauteen ja onneen.

Keskustan tai RKP:n kaltaisissa puolueissa kuntavaaliehdokkaiden vastaukset jakautuvat tasa-arvokysymyksessä hyvin tasaisesti, mutta näissäkin puolueissa vähemmistö ehdokkaista uskoo tasa-arvon toteutuneen.

Perinteiset vasemmistopuolueet ovat asiassa erityisen kriittisiä.

1 = täysin eri mieltä, 5 = täysin samaa mieltä.

Kun ehdokkailta sitten kysyttiin, muuttuisiko Suomi paremmaksi paikaksi, jos tasa-arvo lisääntyisi, kaikissa puolueissa oltiin samaa mieltä. Kokoomuksessa on tosin tässäkin kysymyksessä eniten kielteisesti vastanneita.

1 = täysin eri mieltä, 5 = täysin samaa mieltä.

Paketoimme vaalikoneen arvovastaukset testiin, jossa jokainen meistä voi vastata itse arvokysymyksiin. Testi kertoo, minkä kunnan ja puolueen ehdokkaiden poppoo on lähimpänä omia arvoja.

Testiä tehdessä kävi ilmi jännä yksityiskohta: Feministisen puolueen ehdokkaat ovat arvokysymyksissä varsin ehdottomia, enemmän kuin minkään muun puolueen ehdokkaat. He olivat siis useammin jyrkästi eri tai samaa mieltä väitteiden kanssa. Toisaalta heidän vastauksensa ovat lähimpänä testin loppuun asti tehneiden 23 000 suomalaisen arvoja, jotka lienevät myös jossain määrin ehdottomia.

Tästä ei voi tietenkään päätellä mitään suomalaisten arvoista yleensä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Keskimäärin testin tehneet suomalaiset ovat arvokysymyksissä melko samaa tai eri mieltä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ylen arvokoneen kysymyksiä laadittiin yhdessä Aalto-yliopiston tutkijan Matias Kivikankaan kanssa. Hän on julkaissut tuloksista oman, tätä juttua laajemman (siirryt toiseen palveluun) analyysin.

Jutussa ovat mukana suurimmat kuntavaaleihin osallistuvat puolueet. Puolueen koko viittaa tässä siihen, kuinka moni ehdokas kyseisestä puolueesta on vastannut Ylen vaalikoneeseen (siirryt toiseen palveluun) ja joista toimituksella on eniten aineistoa olemassa. Käytimme samaa rajausta myös arvoja mittaavassa testissämme.

Jutun grafiikoita korjattu 4.4. klo 21.20: lisätty grafiikoihin niistä puuttunut feministinen puolue.

Korjattu 5.4.: Toiseen grafiikkaan lisätty puuttunut vihreät.