Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Kuin Pariisissa ja Nizzassa – terrori-isku sai pietarilaiset auttamaan toisiaan

Kaupunkilaiset järkyttyivät terrori-iskusta, mutta pian pietarilaiset halusivat näyttää, ettei terrori nujerra heitä, kirjoittaa Ylen venäjänkielisten uutisten toimittaja Katja Liukkonen synnyinkaupungistaan Pietarista.

Liikennettä ja ruuhkaa Pietarissa 3. huhtikuuta 2017. Kuva: Tass / Lehtikuva

– Älä mene metroon, Sennajalla räjähti äsken pommi, sanoin äidilleni puhelimitse kuultuani Pietarissa tapahtuneesta metroiskusta. Hän oli juuri menossa metroon, niin kuin kymmenettuhannet muut pietarilaiset samaan aikaan.

– Mitä ihmettä, oletko varma? Mutta eihän täältä pääse pois mitenkään muuten. Minä olen kuitenkin eri asemalla, niin ehkä täällä on kaikki ihan ok.

Tämä kiteyttää monen kaupunkilaisen tunnelmat. Tilanteen vakavuutta ei heti tajuttu, ja kaikki alkoivat etsiä tietoa älypuhelimellaan. Pian ihmiset soittelivat kauhuissaan läheisilleen. Matkapuhelinverkko kaatui. Huhujen mukaan verkko suljettiin tarkoituksella, jotta mahdollisia uusia pommeja ei pystyttäisi räjäyttämään etänä.

Pian kaduilla oli kaaos, kun Pietarin metrolinjat päätettiin sulkea. Kaupungin metroa käyttää joka päivä noin 2,5 miljoonaa ihmistä.

Kaupungin viranomaiset kiirehtivät ilmoittamaan, että maanpäällinen julkinen liikenne on ilmainen maanantain ajan.

Pietarilaiset valtasi valtava auttamisen halu ja ylpeys kotikaupungistaan

Moni taksikuski ja ihmiset, joilla oli käytössään auto, veivät ihmisiä koteihinsa tapahtuneen jälkeen ilmaiseksi. Googlen pilvipalveluun avattiin taulukko, johon autoilijat ja kyytiä tarvitsevat jakoivat yhteystietojaan. Iso ravintolaketju jopa ilmoitti tarjoavansa ilmaista ruokaa kyyditsijöille ja bensajätti tarjosi ilmaista polttoainetta.

Pietarilaiset valtasi valtava auttamisen halu ja ylpeys kotikaupungistaan.

Kaikille tutuilleni isku tuli järkytyksenä. Miksi juuri Pietari, eikä Moskova? Pietarilaiset olivat tuudittautuneita siihen, että kaupunki on turvallinen ja tällaisia asioita tapahtuu "jossain muualla" - Moskovassa tai Euroopan pääkaupungeissa.

Toisaalta turvallisuuden tunnetta oli jo järkyttänyt puolentoista vuoden takainen Egyptin lentokoneturma, jossa suurin osa kuolleista oli pietarilaisia, ja vuonna 2009 sattunut räjähdys Moskovasta Pietariin kulkeneessa junassa.

Vaikka viime vuosina metroasemille oli tullut metallinpaljastimia ja lisää poliiseja, niin niihin ei enää kiinnitetty huomiota. Moni suhtautui turvatoimiin alun perinkin skeptisesti. Osa metallipaljastimista on myös joidenkin tietojen mukaan yleensä pois päältä, eivätkä paljastimet ole tehokkaita niin suuren ihmismassan tarkistamiseen.

Sennaja Ploshadilla, eli Heinätorilla, sijaitsee kaupungin kaksi suurinta toria, joissa työskentelee paljon maahanmuuttajia Keski-Aasiasta. Tässä tapauksessa, kuten monessa muussakin, syyttävä sormi osoittaa radikalisoituneiden vierastyöläisten suuntaan. Osa kaupunkilaisista taas on varma siitä, että iskujen takana on Kreml.

Aamulla Pietari oli jo rauhallinen ja ihmiset matkustivat töihin metrolla. Päällisin puolin kaikki oli kuten ennen, mitä nyt metromatkustajia oli vähemmän kuin yleensä.

Kuten Pariisissa, Nizzassa, Berliinissä ja Lontoossa, myös Pietarissa oli kunnia-asia näyttää terroristeille, että tämä ei meitä nujerra. Päinvastoin: yhteenkuuluvuuden tunne on vahvempi kuin pitkään aikaan.

.
.