1. yle.fi
  2. Uutiset

Saara Aalto myi Areena-konserttinsa loppuun ja tekee albumiaan mieluummin hyvin kuin nopeasti

X Factorissa kyntensä näyttänyt Aalto etsii vielä sitä kappaletta, jolla maailma valloitetaan.

kulttuuri
Saara Aalto
Sini Liimatainen / Yle

Saara Aalto on puskenut töitä kuin heikkopäinen koko alkuvuoden. Yhtä asiaa ei silti näy, eikä varsinkaan kuulu: levyä. Missä se viipyy?

Moni on kummastellut, miksei tulevalta albumilta ole julkaistu edes singleä. Eikö kannattaisi takoa, kun rauta on kuumaa? Eikö kannattaisi toimia nyt, kun brittilehdistö on vielä kiinnostunut eksoottisesta suomalaisesta lumikeijusta?

Aalto haluaa kuitenkin tehdä levynsä mieluummin hyvin kuin nopeasti. Hänellä ei ole omasta mielestään mitään kiirettä. Studiossa on oltu jo pari kuukautta ja kappaleita on kertynyt albumillisen verran. Juuri se oikea biisi on kuitenkin vielä valitsematta, se, jolla maailma valloitetaan.

– Me ollaan tehty todella laidasta laitaan musiikkia ja etsitty sellaista kivaa, erikoista stailia. Emme halua tehdä mitään ihan peruspoppia, vaan jotain, missä mun persoona näkyy. On tehty biisejä, joissa on tosi iloista asennetta ja vähän synkkää asennetta, erilaisia juttuja. Katsotaan sitten, mikä olisi se ”the biisi”.

Sitä paitsi juuri nyt on ihan muita kiireitä. Pitää treenata, treenata ja treenata.

"Olen tehnyt Helsingin keikkaa koko kevään päässäni"

Musiikki kuuluu järvenpääläisestä teollisuushallista pitkälle pihamaalle asti. Sisällä on puskettu jo useamman viikon ajan viidentoista tunnin päiviä. Ensin Aalto harjoittelee kaksitoista tuntia bändin kanssa, sitten vielä omat treenit päälle.

Kaiken pitää olla täydellistä lauantaina, kun hän nousee 13 000 ihmisen eteen lähes loppuunmyydyllä Helsinki Areenalla.

Vaikka Aalto on esiintyy X Factor -kiertueella Britannian suurimmilla lavoilla, on oma In My Wildest Dreams -show laulajalle ihan eri mittakaavan näytön paikka. Kaikki on omissa käsissä.

– Tämä show on todella iso. Välillä mietin, että onko tässä otettu vähän liiankin kunnianhimoiset tavoitteet; on iso bändi ja tanssiryhmä, paljon vaatteidenvaihtoja ja todella suuri, moniosainen lava. Liikkuvia palasia on tosi monta ja treeniaikaa tuntuu olevan aina liian vähän.

Vaikka pää on pyörällä, varoo artisti valittamasta. Saara Aalto elää unelmaansa ja tekee juuri sitä, mihin on aina tähdännyt. Kun intohimoa riittää, riittää jaksamista.

– Alkuvuosi on ollut ihan kreisi! Samalla kun tehtiin X Factor -kiertueen 21 keikkaa ympäri Englantia ja Irlantia, kävin joka käänteessä studiossa tekemässä demoja. Koko ajan samalla olen tehnyt päässäni tätä Helsingin keikkaa. Briteissä tehtiin todella isoa show'ta isolla koneistolla ja olen yrittänyt tehdä vastaavaa täällä. Hyvin se on onnistunutkin, mutta aikamoista se on ollut. Olen oppinut valtavasti tänä keväänä.

Saara Aalto harjoittelee tanssijoiden kanssa Helsinki Areenan konserttia varten.
Aallon mukaan hänen pitkä kokemuksensa musiikkialalta mahdollisti areenaluokan konsertin järjestämisen.Sini Liimatainen/Yle

"X Factorista voi helposti jäädä tyhjän päälle"

Kolean treenihallin lattiaan on teipattu tarkkaan Helsinki Areenan 360 -asteisen lavan rajat. Kahdentoista tanssijan ryhmä hioo uudelleen ja uudelleen koreografiaa Donna Summer -hittiin No More Tears (Enough is Enough). On näyttäviä voltteja, on tarina, joka tanssilla kuvataan.

Aalto kuulostaa häikäisevältä, mutta näyttää huolestuneelta. Kuvaushetkellä konserttiin on vielä kaksi viikkoa aikaa ja kaikki on luonnollisesti vielä keskeneräistä. Näyttävästä esityksestä halutaan antaa lupaus, mutta etukäteen ei edes haluta paljastaa liikaa. Sen voi sentään paljastaa, että lavalla nähdään X Factorissa Aallon päihittänyt Matt Terry.

– Me ei olla koskaan vielä laulettu duettoa, ja nyt sen ensiesitys on Suomessa. Se on ihanaa, kun fanit ovat sitä niin kovasti toivoneet. Muitakin yllätyksiä ja esiintyjiä on, mutta en halua kertoa niistä vielä.

Moni X Factorin kilpailijoista jäi brittikiertueen loputtua enemmän tai vähemmän tyhjän päälle. Saara Aalto ei. Hänellä on jotain, mikä kilpakumppaneilta puuttuu: pitkä kokemus musiikkialalta. Se mahdollistaa Helsinki Areenan kokoluokan esityksen pystyynpolkaisemisen.

– Yleensä kun X Factor loppuu, niin osallistujat ovat vähän, että mitäs nyt sitten. Mulla on kuitenkin se hyvä puoli, että mulla on taustaa musiikkialalta niin monen vuoden ajalta. Mulle on sikäli helppoa pistää tällainen show pystyyn, kun olen tehnyt omia show’ita niin pitkään. Se on mulle luontevaa. Kyllä mä teen paljon enemmän kuin kilpailijat yleensä.

Saara Aalto
"Silloin, kun sai lähteä X Factor -kiertueella hotellista, niin aina kadulla joku tunnisti ja otti jonkun valokuvankin. Oli tosi kivaa, kun huudettiin, että We love Finland", Aalto muistelee.Sini Liimatainen / Yle

Levy tulee sitten kun tulee

Toiveissa on, että levy saataisiin markkinoille kesällä, mutta mitään painetta Aalto ei asiasta ota. Taustajoukkojen taidoista se ei ole kiinni. Huhut kertovat, että kappaleiden takaa löytyy ainakin Placebon ja Marienne Faithfullin kanssa työskennellyt tuottaja Dimitri Tikovoi ja Beyoncelle kirjoittanut Diane Warren. Myös supertähti Sia on tiettävästi tehnyt Saara Aallolle musiikkia.

– Parasta studiohommassa ollut se, että on saanut tehdä niin monen huippukirjoittajan kanssa yhteistyötä. Nämä tyypit ovat tehneet mun lempibiisejäni ja maailman isoimpia hittejä. Studiossa he ovat ihan normi-ihmisiä, eikä meinaa muistaakaan, että ai niin: sinä olet kirjoittanut Cherin Believe-kappaleen. On ihan hullua, että olen saanut tällaisen mahdollisuuden.

Vaikka levyä saadaan vielä odotella, Saara Aalto pitää huolta siitä, että fanit pysyvät tyytyväisinä. Lauantain konsertin yhteydessä julkistetaan runsaasti kuvitettu Saara Aalto – No Fear -kirja, jonka englanninkielinen painos valmistuu kesäkuun alussa. Tekeillä on myös seurantadokumentti.

Konserttejakin on luvassa. Aalto esiintyy toukokuussa Rauma Rockissa ja Oulu Areenalla, myöhemmin kesällä ohjelmassa on oma nimikkoristeily ja ahkeraa kiertelyä Britanniassa seksuaalivähemmistöjä juhlistavissa Pride-tapahtumissa.

Seuraava tärkeä esiintyminen on kuitenkin jo parin viikon kuluttua. Silloin Aalto laulaa vain parisataa ihmistä vetävällä Hippodrome Casinolla ilman show-elkeitä. Häntä säestää vain kaksi suomalaismuusikkoa.

– Se on jännää, kun tietää, että paikalle tulee paljon brittimediaa ja ihan uutta yleisöä, joka pitää vakuuttaa. Siinä on todella kyse vain musiikista.

Tulevan levyn lopullinen soundi määrittelee sitä, mitä liverintamalla pidemmän päälle tapahtuu.

– En halua vielä ihan hirveästi liikaa vielä lyödä lukkoon asioita, vaikka tosi paljon tulee yhteydenottoja. Odotellaan nyt niitä biisejä, ne vaikuttavat paljon siihen, mitä tapahtuu. Tämä on tällaista palapelin sumplimista, kun on vielä kaksi maatakin. Mutta kyllä tämä tästä rakentuu.

Vaikka tulevaisuuden suhteen pakka on vielä osittain levällään, Saara Aallon tavoite on kirkas.

– Vuoden päästä olisi ihanaa, että levy olisi ilmestynyt ja esiintyisin yhä enemmän ulkomailla. Haluan saada Lontooseen päin vakautta niin, että saisin testata todella, miltä sellainen elämä tuntuu.

Saara Aalto
"Helsingin konserttiin myytiin heti ekalla viikolla jo 95 prosenttia lipuista, se on ihan mieletöntä! Tuntuu ihanalle, että ihmiset pääsevät katsomaan, mitä me ollaan treenattu", Saara Aalto kuvailee.Sini Liimatainen / Yle
Lue seuraavaksi