Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet turvapaikanhakijoiden majoituspaikkaan tehdystä iskusta

Opistolla, jota kohti polttopullot heitettiin, oli tapahtuma-aikaan majoittuneena 14 alaikäistä turvapaikahakijaa. Käräjäoikeus: "Kelvoton yritys."

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on hylännyt neljän miehen syytteet tuhotyön yrityksestä, joka koski Raudaskylän Kristilliseen Opistoon lokakuun lopulla vuonna 2015 tehtyä polttopulloiskua. Kuva opistolta. Kuva: Antti J. Leinonen

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on hylännyt neljän miehen syytteet tuhotyön yrityksestä, joka koski Raudaskylän Kristilliseen Opistoon lokakuun lopulla vuonna 2015 tehtyä polttopulloiskua.

Miehet olivat valmistaneet kolme polttopulloa, ajaneet Raudaskylän Kristilliselle Opistolle, sytyttäneet pullot ja heittäneet ne kohti opiston seinää.

Teosta ei aiheutunut palo- eikä henkilövahinkoja, sillä polttoaine ei syttynyt tuleen. Miehet olivat tekohetkellä humalassa. He myönsivät tapahtumat esitutkinnassa, mutta kiistivät vahingoittamistarkoituksen.

Käräjäoikeuden mukaan tuhotyön yritysrikoksen tunnusmerkistön ensimmäinen osa, eli itse teko, on jäänyt kelvottoman yrityksen asteelle.

– Ottaen huomioon käräjäoikeuden istunnossa esitetty todistelu, asiassa on jäänyt toteen näyttämättä myös se, että teko olisi ollut omiaan aiheuttamaan yleistä hengen tai terveyden vaaraa taikka että teosta voisi aiheutua yleistä erittäin huomattavan taloudellisen vahingon vaaraa, oikeuden päätöksessä todetaan.

Käräjäoikeus piti uskottavana, että vastaajilla ei ole ollut tarkoitusta vahingoittaa rakennuksessa oleskelleita henkilöitä tai Raudaskylän omaisuutta.

Syyttäjä vaati neljälle 1980-luvulla syntyneelle keskipohjalaiselle miehelle lyhyehköjä ehdollisia vankeusrangaistuksia tuhotyön yrityksestä.

Käräjäoikeus käsitteli asiaa tiistaina. Korvauksia syytetyt joutuvat korvaamaan aiheutetuista vahingoista Kristilliselle opistolle 3 000 euroa.