Hyppää sisältöön

Supertietokone kehitettiin tv-tietokilpailuun – Nyt Watson-tekoäly auttaa hoitamaan pikkukeskosia Suomessa

IBM on avannut tekoälyä terveyspalveluissa hyödyntävän Watson Health Centerin Helsinkiin.

Kuva: ibmphoto24 CC BY-NC-ND 2.0

Vasta noin kuusi vuotta sitten tekonologiayritys IBM:n supertietokone Watson päihitti nippelitiedossa ihmisen amerikkalaisessa Jeopardy-tv-ohjelmassa. Nyt supertietokonetta varten kehitetty oppiva tekoäly on mullistamassa kenties koko terveydenhuollon tulevaisuuden.

Lupaavia tuloksia Watsonin tekoälyn hyödyntämisestä on saatu sairaaloissa sekä ulkomailla että Suomessa. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS hyödyntää Watsonia keskosten vakavien infektioiden ennakoinnissa ja aivoverenvuotojen kuvantamisessa.

– Pienten keskosten henkeä uhkaava ja salakavalan nopeasti tuleva verenmyrkytys voidaan Watsonin avulla tunnistaa nyt 93 prosentin varmuudella jo 24 tuntia ennen sen puhkeamista. Se on oikeasti läpimurto, HUS:n kehittämisjohtaja Visa Honkanen sanoo.

Suomi toimii tienraivaajana

Terveysteknologian alalla menee Suomessa nyt hyvin ja sen vienti on kasvanut jo yli kahteen miljardiin euroon. Ei siis ihme, että IBM:llä luotetaan Suomen kykyyn olla kehityksen eturintamassa.

Sitä vauhdittaakseen IBM on myös avannut Helsinkiin oman Watson Health Center -osaamiskeskuksen, jonka tarkoituksena on auttaa suomalaisia yrityksiä hyödyntämään Watsonin tekoälyn mahdollisuuksia.

– Suomi on ensimmäisiä maita, joka haluaa todella hyödyntää ja käyttää vuosikymmenten aikoina kerättyjä mittavia potilastietojaan ja pyrkii muuttamaan lainsäädäntöään sen mahdollistamiseksi. Suomi on tässä tienraivaaja, IBM:n Pohjoismaiden johtaja Henrik Tang Hedegaard kehuu.

Osaamiskeskus on jatkumoa yhteistyölle, jota IBM on tehnyt Suomessa muun muassa sairaanhoitopiirien ja yliopistojen kanssa jo vuosia. Esimerkiksi Jyväskylän yliopistossa opiskelijoita on opetettu hyödyntämään Watsonin tekoälyä kahden vuoden ajan.

Tekoäly sairaaloissa lääkärin tukena

Tekoälylle on lukuisia käyttötarkoituksia terveydenhuollossa, joiden avulla voidaan säästää rahaa ja tehostaa lääkärien työskentelyä. IBM:n palvelujohtajan Niina Levon mukaan Suomessa ollaan tällä hetkellä kiinnostuneita esimerkiksi siitä, miten tekoälyä voidaan käyttää apuna kuvantamistutkimuksissa, kuten vaikkapa löytämään ihosyövän kannalta epäilyttäviä luomia kuvien perusteella.

– Tekoäly  voitaisiin esimerkiksi  opettaa näkemään kuvista, mikä luomi näyttää normaalilta ja mikä ei. Silloin voidaan nopeammin löytää ne tapaukset, joita lääkärin täytyy tutkia vielä tarkemmin, Levo toteaa.

Enemmän voisi miettiä, mitä uudenlaista työtä voi lääkärinä tehdä, kun apuna on tekoäly.

Visa Honkanen, kehittämisjohtaja, HUS

Tälläisilla alueilla tehdään jo kansainvälistä tutkimusta. Watsonin apua on myös käytetty jo leukemian, rinta-, keuhko ja eturauhasyöpien hoidon tukena. Suomen lääkärikunnassa tekoälyn tulemiseen suhtaudutaan HUS:n Visa Honkasen mukaan vielä hieman mietiskellen.

– On ehkä ajateltu enemmän sitä, miten tämä muuttaa klassista lääkärin työtä. Enemmän voisi miettiä, mitä uudenlaista työtä voi lääkärinä tehdä, kun apuna on tekoäly, Honkanen sanoo.

Kuva: IBM Watson Health

Parempia hoitopolkuja tekoälyn avulla

Tekoälyn suurimpia etuja ihmiseen verrattuna on sen kyky käydä läpi valtavia tietomääriä erittäin nopeasti. Internetin pilvipalvelussa toimiva tekoäly voi esimerkiksi lukea 15 miljoonaa sivua tekstiä alle 10 minuutissa.

Suomessa terveydenhuollon tietokannoissa riittää tekoälylle luettavaa, sillä täällä kerätty potilastietoja jo vuosikymmenien ajan. Visa Honkasen mukaan tekoälyn avulla voidaankin päästä suuriin säästöihin, jos sitä osataan käyttää oikein.

– Tällä hetkellä on aika sattumanvarainen prosessi, miten potilas ohjataan tiettyyn hoitopolkuun. Jos saisimme kaikki potilastiedot kerättyä samaan järjestelmään ja voisimme niitä tekoälyn avulla analysoida. Se voisi parantaa sitä, miten suuria potilasmassoja saadaan ohjattua nopeammin saamaan hoitoa vaivoihinsa, Honkanen toteaa.