Lapissa menee tänä talvena lujaa – ensi talvena vielä lujempaa?

Meneillään oleva talvisesonki on Lapin tunturikeskuksissa ollut huomattavasti paria aikaisempaa vuotta parempi. Silti matkailukeskuksissa uskotaan, että seuraava talvikausi on vieläkin vauhdikkaampi.

matkailu
Linja-autot odottamassa jouluturisteja Rovaniemen lentoasemalla
Vesa Vaarama / Yle

Kuluvan talven turistikausi alkoi ulkomaisten matkailijoiden myötä vilkkaana jo marraskuussa. Turisteja on riittänyt siitä lähtien tasaisesti koko keväälle. Matkailukeskuksissa ollaan tyytyväisiä.

– Asiakastilanne on ollut kyllä erittäin positiivinen. Verrataan sitä oikeastaan millä tunnusluvulla tahansa, asiakkaiden määrää, rahankäyttöä tai yöpymisvuorokausia tai lentoja, niin kyllä kaikki näyttää oikein positiiviselta verrattuna vaikka vuoden takaiseen talveen, sanoo Lapland hotels Ylläs-Levin aluejohtaja Tommy Sippo.

–Kyllä talvi näyttää oikein hyvältä, että Pyhällä meillä näyttäisi tulevan ennätyskausi. Tosi mukava kasvu on saatu sekä kotimaan että ulkomaan asiakkaista, Pyhätunturi oy:n ja Rukakeskus oy:n toimitusjohtaja Ville Aho sanoo.

– Meillä näyttäisi rinnepuolella kasvu asettuvan 5-10 prosentin välille ja se itse asiassa ylittää meidän tämän kauden tavoitteet.

Ahon mukaan Pyhällä on monilla pienemmillä yrityksillä selkeästi korkeampiakin kasvuprosentteja.

Tuleva kausi jo syyhyttää

Iso osa kasvusta tulee kansainvälisiltä markkinoilta. Suomi ja erityisesti Lappi on saanut kovaa nostetta matkailuaiheisilla sivustoilla ja lehdissä. Ylistävät jutut ovat luoneet kysyntää, joka taasen on saanut lentoyhtiöt lisäämään vuoroja pohjoiseen.

Ulkomailla riittää mahdollisia Lappiin tulijoita enemmänkin kuin tarpeeksi. Odotukset on jo korkealla ensi talvea kiikaroidessa.

– Lentoyhteydet on nyt paremmat, yhteyksiä on enemmän ja ensi vuodeksi on taas tulossa lisää lentoyhteyksiä. Ensi vuodesta on lupa odottaa vielä tätäkin vuotta parempaa, Lapland hotels Ylläs-Levin aluejohtaja Tommy Sippo sanoo.

Samoilla linjoilla ollaan myös Pyhällä.

– Lentoliikenne on lisääntynyt Lapin kentillä todella paljon. Meillä yrittäjillä on ollut koko ajan se fiilis, että kansainvälisillä markkinoilla on kova halu tulla tänne Lappiin, mutta lentoyhteydet on olleet ongelma. Nyt sitä pullonkaulaa on saatu hyvin avattua, Pyhätunturi oy:n ja Rukakeskus oy:n toimitusjohtaja Ville Aho sanoo.