1. yle.fi
  2. Uutiset

5 kysymystä ja vastausta Nord Stream 2:sta: Venäjä lisää kaasutoimituksia Itämeren halki

Venäläinen Gazprom valmistelee uuden kaasuputken, Nord Stream 2:n, rakentamista Pietarin läheltä Saksaan. Putken on määrä valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä.

Nord Stream AG
Kaasuputkia nostetaan nosturilla.
Nord Stream 1 valmistui vuonna 2011. Stefan Sauer / EPA

*PIETARI *Ensimmäinen Nord Stream -putki valmistui vuonna 2011. Sen jälkeen Venäjä on vallannut Krimin niemimaan ja Itä-Ukrainan sota jatkuu. Arvostelijoiden mielestä Nord Stream 2 lisää EU:n riippuvuutta venäläiskaasusta aikana, jolloin kylmän sodan koetaan palanneen Eurooppaan.

Uusi Nord Stream aiotaan rakentaa Saksaan Suomenlahden etelärannalta, jossa vaihtoehtoina ovat Narvanlahden ranta ja Kurkolanniemi. Nykyinen putki kuljettaa kaasua Viipurinlahdelta Saksaan. Molemmissa Nord Stream -hankkeissa on kyse putkikaksikosta, jotka pystyvät kuljettamaan vuosittain 55 miljardia kuutiometriä kaasua Venäjältä Euroopan markkinoille.

Yle Uutiset kysyi Pami Aallolta, Tampereen yliopiston EU:n ja Venäjän energiapolitiikkaan perehtyneeltä professorilta, ohjelmajohtaja Mihail Kreindliniltä Venäjän Greenpeacestä ja Nordstreamin viestintäjohtajalta Ulrich Lissekiltä, mitä mieltä he ovat uuteen putkihankkeeseen liittyvistä kysymyksistä.

1. Lisääkö Nord Stream 2 EU:n riippuvuutta venäläiskaasusta?

Professori Aalto: Ei lisää. EU:n kaasumarkkinat ovat nykyisin kasvavissa määrin kilpailtuja ja Venäjä on joutunut sopeutumaan markkinoille, mikä on näkynyt edullisina kuluttajahintoina. Venäjä ei pysty lisäämään kaasuntuotantoaaan. Sanoisin niin, että uusi putki ylläpitää nykyistä riippuvuutta, koska Venäjän tavoitteena on korvata Itämeren ali kulkevilla putkilla nykyiset kaasukuljetukset Ukrainan halki.

Viestintäjohtaja Lissek: Ei lisää. Ymmärrämme asiasta Euroopan maissa käydyn keskustelun. Näyttää siltä, että Nord Stream 2 -projektilla on poliittisia vaikutuksia, vaikka hanke ei ole poliittinen vaan puhtaasti kaupallinen.

2. Ukraina saa nykyisin noin parin miljardin euron siirtomaksut, kun venäläiskaasua kulkee sen läpi Euroopan markkinoille. Jääkö maa nuolemaan näppejään, kun Nord Stream 2 valmistuu?

Professori Aalto: Ukrainalle tekisi hyvää päästä eroon venäläisen kaasun kauttakulkumaa-asemasta, koska se epävakauttaa maan sisäpolitiikkaa ja on viime aikoihin asti johtanut tehottomaan kaasunkäyttöön ja tukipolitiikkaan. Ukrainassa pitäisi tehdä laaja energiauudistus. Venäjän kannalta kaasusopimusten uusiminen Ukrainan kanssa on hankala poliittinen prosessi. Lisäksi Ukrainan kautta kulkeva putki on vanhentunut.

Karttagrafiikka Nord Stream -kaasuputkien reiteistä.
Nord Stream 2:lle on kaksi vaihtoehtoa Suomenlahden etelärannalla. Ilkka Kemppinen / Yle

3. Miten uusi putki vaikuttaa Itämeren ympäristöön?

Johtaja Kreindlin, Greenpeace: Vastustamme sitä, että putki kulkisi Suomenlahden etelärannalla, Narvanlahden rannalla sijaitsevan suojellun alueen halki. Tämä Kurgalskina tunnettu alue on suojeltu, mutta silti sitä pidetään yhtenä vaihtoehtona. Alueella on harvinaisia kasveja ja eläimiä sekä vanhoja metsiä. Venäjällä valmistellaan alueen suojellun aseman muuttamista, jotta uusi putki voisi kulkea sen halki. Emme vastusta toista vaihtoehtoa eli Kurkolanniemen reittiä.

Professori Aalto: Kaivuuvaiheessa syntyy aina ympäristövaikutuksia. Suomessa ympäristöviranomaiset ovat olleet tiukkoja. Ympäristön arvo on myös yritykselle tärkeä imagokysymys.

4. Onko Nord Stream tehnyt yhteistyötä ympäristöjärjestöjen kanssa Venäjällä?

Johtaja Greindlin, Greenpeace: Meillä on ollut yksi tapaaminen yrityksen edustajien kanssa. Mutta kun teimme selväksi, että vastustamme jyrkästi uuden putken rakentamista suojellun alueen läpi, yhteistyö loppui siihen.

*Viestintäjohtaja Lissek: *Olemme tavanneet monien järjestöjen kuten WWF:n ja Greenpeacen edustajia. Kun lupahakemuksen hakeminen alkaa lähikuukausina, olemme järjestöihin uudelleen yhteyksissä.

5. Lisääkö Nord Stream 2 turvallisuuspoliittista uhkaa Itämerellä?

Professori Aalto: Ei lisää, putki kiertää Suomen aluevedet. Venäjä ei lisää sotilasmenojaan Nordstream 1:n eikä 2:n takia. Putki on niin sanotusti pisara meressä Venäjän muun aktiviteetin rinnalla. Suomelle putken rakentaminen tuo pienen työllisyysvaikutuksen hetkeksi.

Lue seuraavaksi