Miksi turvapaikanhakija palautetaan maahan, johon matkustamista ei suositella? – Turisti ja maan kansalainen kohtaavat erilaisia riskejä

Turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin ovat herättäneet paljon arvostelua. Suomalaisille maahan matkustamista ei suositella.

Maahanmuuttovirasto
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. huhtikuuta.Seppo Samuli / Lehtikuva

Turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset Afganistaniin sytyttivät taas tällä viikolla keskustelun siitä, miten ihmisiä voidaan palauttaa maahan, vaikka Ulkoministeriö suosittelee välttämän kaikkea matkustamista Afganistaniin (siirryt toiseen palveluun).

Migristä (Maahanmuuttovirasto) ja Ulkoministeriöstä kerrotaan, että pääsyy erilaisille turvallisuusarvioille on se, että niitä tehdään eri ihmisryhmille. Esimerkiksi Afganistanin Ulkoministeriö katsoo olevan vaarallinen ulkomaalaisille turisteille. Ulkomaalaisten suosimissa hotelleissa ja ravintoloissa voi olla ministeriön mukaan kohonnut terrori-iskun uhka.

– Ulkoministeriön matkustustiedote on kohdistettu suomalaisille, jotka harkitsevat matkustamista maailmalle. Monessa kohtaa korostetaan juuri näitä ulkomaalaisiin kohdistuvia riskejä maassa, selittää Ulkoministeriön konsuliyksikön johtaja Juha Savolainen.

Savolaisen mukaan Migrin ja Ulkoministeriön linjaukset perustuvat näiden itsenäisiin arvioihin, jotka ovat jo lähtökohdiltaan poikkeavat, koska koskevat erilaisia ihmisryhmiä.

Turistille turvallinen paikka voi olla turvapaikanhakijalle vaarallinen

Migrin mukaan tilanne voi olla joskus myös päinvastoin. On mahdollista, että turvapaikanhakija tulee maasta, joka on turvallinen matkakohde turistille, mutta turvapaikanhakija saattaisi joutua maassa esimerkiksi poliittisen vainon kohteeksi.

Afganistanin turvallisuustilanne vaihtelee Migrin mukaan (siirryt toiseen palveluun) paljon ajoittain ja eri puolilla maata. Tällöin tietyltä konfliktialueelta paenneilta saatetaan evätä kansainvälinen suojelu, koska heidät voidaan palauttaa johonkin toiseen osaan maata.