1. yle.fi
  2. Uutiset

Afganistaniin palautettu Shams, 24: "Taliban tappaa minut jos poistun Kabulista"

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön asiantuntija toteaa, että väkisin palautettujen sopeutuminen Afganistanin yhteiskuntaan on hyvin vaikeaa.

Afganistan
Pakolaisia Afganistan
Jalil Rezayee / EPA

Monet Euroopan maat ovat aloittaneet afganistanilaisten palautuslennot.

Tämän vuoden aikana on lennätetty Afganistaniin runsaat 250 henkilöä, joiden turvapaikkahakemukset on hylätty. Viime vuonna Euroopasta palautettiin yhteensä 580 afganistanilaista.

Suomesta lennätettiin Kabuliin tiistain vastaisena yönä kymmenen afgaania.

Viime viikolla lentoja tuli mm. Saksasta, Ruotsista ja Itävallasta. Tuhannet afgaanit ovat myös palanneet vapaaehtoisesti havaittuaan turvapaikan saamisen mahdottomaksi.

EU-maat ja myös Afganistanin hallitus pitävät palauttamista turvallisena. Turvapaikanhakijat ja heitä avustavat järjestöt ovat eri mieltä. Suurin osa Afganistania on erittäin väkivaltaisten terroristijärjestöjen, kuten Talibanin, Isisin ja al-Qaidan hallinnassa.

Palautettujen kertomuksia

Uutistoimisto Reuters on haastatellut Afganistaniin palautettuja turvapaikanhakijoita. Heidän kertomuksiaan ei voida vahvistaa muista lähteistä.

24-vuotias entinen poliisimies Shams Ahmadi on hakenut jo kahdesti turvapaikkaa Saksasta. Hän kertoo Talibanin räjäyttäneen hänen talonsa Ghaznin maakunnassa ja tappaneen hänen isänsä.

– En voi elää Afganistanissa. Jos lähden Kabulista, Taliban ampuu minut, hän sanoo.

Norjasta palautettu Reza Alizada on huolissaan, sillä hänellä ei ole mitään elinkeinoa maassa, jossa työttömyysaste on 40 prosenttia.

– Kukaan ei avusta minua, eikä minulla ole verkostoja, jotka auttaisivat minua löytämään työtä.

Afganistanin yhteiskunta on erittäin heikko vuosikymmenten sotien jälkeen. Maan sisäisiä pakolaisia on ennestäänkin paljon.

Uusi ongelma on naapurimaa Pakistanin toiminta. Pakistan on päättänyt karkottaa kaikki maassa olevat paperittomat afganistanilaiset. Tämä tarkoittaa, että Afganistaniin voi tulla nopeassa aikataulussa jopa miljoona suojatonta ihmistä.

YK:n edustaja: Yrittäkää uudestaan

YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM pyrkii avustamaan Afganistaniin palautettavia ihmisiä. Sen Kabulissa toimiva asiantuntija Masood Ahmadi pitää pakkopalautuksia vääränä toimintatapana.

– Jos palaat Afganistaniin vastoin tahtoasi, et ole ollut valmis palaamaan. Sopeutuminen uudelleen [afganistanilaiseen] yhteiskuntaan on hyvin vaikeaa ja pakkopalautus antaa epäonnistujan leiman, sanoo IOM:n asiantuntija Masood Ahmadi.

Tämä rohkaisee lähtemään uudelleen, Ahmadi sanoo.

Lähde: Reuters

_Juttua korjattu 4.4. klo 22.25: Toisin kuin jutussa virheellisesti luki, ei IOM:n Afganistanin maatoimiston johtaja kannusta palautettuja lähtemään uudelle pakomatkalle. Jutusta poistettu sitaatti, jossa näin virheellisesti väitettiin. Myös alaotsikkoa muutettu saman asian osalta. _

Lue seuraavaksi