Ennakkoanalyysi: Satakunnan vaalitulos – yllätyksiä vai ei?

Monessa Satakunnan kunnassa vaalitulos riippuu paljolti perussuomalaisten äänisaaliista – Porissa vihreiden menestys voi vaikuttaa ratkaisevasti

Satakunta
Vaalileima.
Kuntavaalien äänestyspäivä on sunnuntaina.Yle

Satakunta oli kaksi vuotta sitten eduskuntavaaleissa Suomen perussuomalaisin maakunta. Puolue nousi maakunnan ykköseksi ohi ikiaikaisen valtapuolueen SDP:n.

Sama nousu tuskin toistuu kuntavaaleissa, sillä perussuomalaisten ehdokaslistoilla on paljon tyhjää ja hallituspuolueen gallupkannatus on kaukana huippulukemista.

Persut tavoittelevat viime kuntavaaleissa eli vuonna 2012 saavuttamaansa tulosta, joka takaisi vahvan aseman muun muassa Pohjois-Satakunnassa ja runsaasti vaikutusvaltaa myös Porissa.

*Pienemmissä kunnissa *perussuomalaisten nousu on heikentänyt keskustan asemaa, joten keskustassa toivotaan persujen romahdusta. Esimerkiksi Karviassa ja Honkajoella keskusta menetti perussuomalaisten takia viime vaaleissa ehdottoman enemmistönsä valtuustossa.

Kankaanpäässä perussuomalaiset voivat nousta ykköseksi keskustan ohi laajan ehdokaslistansa avulla. Vastaanottokeskuksen vastustaminen tuonee ääniä perussuomalaisille, vaikka muut puolueet ovat arvostelleet perussuomalaisia asialla ratsastamisesta.

Raumalla puolueet suhtautuvat jo etukäteen vaaleihin niin, että SDP on kaupungin ykköspuolue. Kokoomus pitänee kakkostilansa. Molemmat puolueet ovat tukeneet vahvasti kaupungin johtavien virkamiesten ponnistuksia teollisuuden ja työpaikkojen puolesta.

Myös Harjavallassa ja Eurassa SDP haluaa pitää ykkössijansa ja ainakin Harjavallassa siinä todennäköisesti onnistuu.

Huittisten kaksi suurinta puoluetta ovat olleet keskusta ja kokoomus. Olisi yllätys, jos puolueiden asemat heikkenisivät.

Säkylän ja Köyliön sekä Eurajoen ja Luvian liitoksissa syntyneiden uusien kuntien eli Säkylän ja Eurajoen vaalitulos sen sijaan on pienoinen arvoitus. Varsinkin Eurajoen ja Luvian valtuustojen kokoonpanot poikkesivat toisistaan voimakkaasti.

Porissa kärkipaikasta kisaavat viime vaaleissa ykköseksi niukasti kiilannut kokoomus ja ykköspaikalta syrjäytetty SDP. Kamppailusta voi odottaa tiukkaa myös viimeaikaisten kannatusmittausten valossa.

SDP:ssä jännätään, viekö moninkertainen takinkääntö tuulivoima-asiassa tai pikkukoulujen lakkautusten kannattaminen ääniä. Kokoomuksessa toivotaan, että puolueen varaukseton tuki taloudellisesti hölmöille mutta palveluja heikentäneille lomautuksille on jo painunut unholaan.

Tällä kertaa Porin ykköspaikan voi ratkaista vihreiden menestys, sillä laajan ehdokaslistan keränneet vihreät tavoittelevat ääniä sekä oikealta että vasemmalta. Demareissa ja kokoomuksessa toivotaan, että vihreät vievät ääniä vastapuolelta mutta eivät omilta ehdokkailta.

*Jos kokoomus *tällä kertaa häviäisi Porissa demareille niukasti, puolueessa joudutaan käymään kitkerää jälkipyykkiä ex-kansanedustaja Jouni Lehtimäen ehdokastoiveiden hylkäämisestä.

Läpimeno vaatisi oman ehdokaslistan perustaneelta Lehtimäeltä todennäköisesti reilusti yli 600 ääntä ja olisi suuri yllätys. Iso osa Lehtimäelle satavista äänistä on kuitenkin pois todennäköisimmin juuri kokoomukselta.

Vasemmistoliiton kannatukselle voi ennustaa edellisten vaalien tapaan alamäkeä, varsinkin kun puolueen viime vaalien ääniharava Tapio Furuholm heitti pyyhkeen kehään yhden valtuustokauden jälkeen.

Jos vihreätonnistuvat kiilaamaan vasemmistoliiton rinnalle, se olisi perinteisessä työväenkaupungissa jo varsinainen vallankumous. Kauas on tultu ajoista, jolloin vasemmistoliiton edeltäjä SKDL kamppaili Porin ykköspuolueen paikasta.

Perussuomalaisten osalta Porissa kannattaa seurata kansanedustajien eli Laura Huhtasaaren ja Ari Jalosen äänimäärien suhdetta, joka voi ennakoida jo seuraavien eduskuntavaalien tulosta: Onko hallitusvastuu ja eduskuntavaaleissa Porin lähiöt valloittaneen Huhtasaaren keräämä julkisuus karkottanut kansaa vai houkutellut uusia äänestäjiä?