Päiväkotien streptokokkitartunnat lisääntyvät – Koko perhe voi päätyä nieluviljelyyn

Esimerkiksi Pirkanmaalla on ollut tänä ja viime vuonna selvästi aiempaa enemmän streptokokkia liikkeellä.

terveys
Naisella on suu auki ja lusikka suussa.
Angiina on A-streptokokki -bakteerin aiheuttama nielurisatulehdus. Sitä hoidetaan yleensä antibioottikuurilla. Angiina tarttuu kosketuskontaktissa ja sitä esiintyy etenkin 5–15-vuotiailla.Miki Wallenius / Yle

Tampereella ja muuallakin Pirkanmaalla on esiintynyt aiempaa enemmän streptokokin aiheuttamia sairauksia. Muun muassa angiinaa ja märkärupea on tavattu tänä ja viime vuonna tavallista runsaammin esimerkiksi useissa Tampereen päiväkodeissa.

– Varsin monista päiväkodeista ja esiopetusryhmistä on otettu yhteyttä, että ryhmän lapsilla tuntuu sitkeästi pyörivän tautia, sanoo Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsänen.

Räsänen kertoo, että joillakin lapsilla saattaa olla jo monia antibioottikuureja takana. Myös aikuisilla on ollut hyvin hankalia streptokokkitauteja.

Epidemioita tutkitaan

Kun terveysviranomaiset saavat tiedon, että jossakin päiväkodissa on enemmän streptokokkia, he pyrkivät määrittämään, onko kyseessä kyseisessä lapsiryhmässä oleva epidemia vai näkyykö ympäröivän väestön epidemia päiväkodissa.

– Lähdemme kyselemään, kuinka paljon streptokokkitauteja sen ryhmän lapsilla ja aikuisilla henkilökunnan jäsenillä on ollut, sanoo epidemiologi Sirpa Räsänen.

Tämän jälkeen viranomaiset arvioivat epidemiakriteerien perusteella, nimetäänkö tapaus kyseisen ryhmän epidemiaksi vai jatketaanko seurantalinjalla. Jos epidemiamääritys tehdään, viranomaiset tiedottavat perheitä.

– Lisäksi meiltä on yleensä jalkautunut tartuntatautihoitaja päiväkotiin ottamaan näytteitä lapsista ja henkilökunnan jäsenistä, Räsänen kertoo.

Hammasharjat vaihtoon

Hoitaja tekee nieluviljelyn ja ottaa tarvittaessa muita näytteitä. Jos näytteissä kasvaa A-streptokokkia, lapset hoidetaan ja toisessa vaiheessa heidän perheenjäsenensä seulotaan omassa terveyskeskuksessa.

Räsänen kertoo, että kodeilla on muutamia keinoja ehkäistä uudelleentartuntaa. Antibioottikuurin puolessavälissä kannattaa vaihtaa tai keittää hammasharjat ja tutit.

Myös kodin pintoja kannattaa siivota, jotta bakteerit eivät niiden kautta pääsisi niin helposti tarttumaan.