Yle Pietarissa: Pelko ja suru hallitsevat terrori-iskupaikan ohittavassa metrossa

Iltapäivään mennessä vaikutti siltä, että pietarilaiset elivät ihan tavallista arkea. Pietarin kuvernööri pyrki rauhoittelemaan turisteja.

Yle maailmalla
Pietari Tunnelma metrossa oli vakava junan ohittaessa terrori-iskun tapahtumapaikan.
Pietari Tunnelma metrossa oli vakava junan ohittaessa terrori-iskun tapahtumapaikan.Kerstin Kronvall / Yle

Suru ja pelko ovat melkein käsin kosketeltavat, kun metrojuna kulkee eilisen terrori-iskun tapahtumapaikan ohi Sennaja Ploštšadin ja Teknologisen instituutin metroasemien välisessä tunnelissa.

Ihmiset vaunussa ovat tavallistakin hiljaisempia ja katsovat hieman epäillen ympärilleen.

Teknologisen instituutin asemalla nuori nainen silti sanoo, ettei häntä pelota ollenkaan. Hän ei omien sanojensa mukaan edes ajatellut eilistä tragediaa, kun hän tuli asemalle.

Juri Vinogradov, 45, on sen sijaan hyvin liikuttunut, kun hän laskee kukkia metroaseman seinustalle. Hän on varta vasten tullut paikalle osoittamaan kunnioitusta uhreille. Vinogradov sanoo tuntevansa syvää myötätuntoa omaisiaan menettäneitä kohtaan.

– Tiedän omakohtaisesti, miltä suru läheisen kuoleman jälkeen tuntuu, Vinogradov sanoo.

Hän on ammatiltaan vartija ja on siksikin huolissaan. Vaikka hän ei työskentele metroasemalla, hän joutuu koko ajan olemaan valppaana, ettei kukaan pääse tekemään mitään pahaa.

Juri Vinogradov ottaa osaa kuolleiden omaisten suruun.
Juri Vinogradov ottaa osaa kuolleiden omaisten suruun.Kerstin Kronvall / Yle

Laajat turvatoimet

Terrori-iskun seurauksena 14 ihmistä kuoli. Lähes 50 haavoittuneen joukossa oli uutistoimisto Tassin mukaan 13 saman yliopiston opiskelijaa. Yhdeksän heistä on edelleen sairaalahoidossa. Lisäksi yksi opiskelija kuoli.

Pietarissa viranomaiset toimivat iskun jälkeen hyvin nopeasti ja päättäväisesti. Koko kaupungin metroliikenne pysäytettiin. Myös joitakin lentoja Pietarin ja Moskovan välillä peruttiin.

Näin laajoja varotoimenpiteitä ei ole nähty vastaavien terrori-iskujen jälkeen Moskovassa. Vaikuttaa siltä, että Venäjän hätätilaministeriö oli hyvin huolissaan tilanteen laajuudesta.

Pietarin viranomaiset sulkivat pariin otteeseen asemia myös tiistain aikana, kun he olivat saaneet nimettömiä pommiuhkauksia. Asemat avattiin tarkistusten jälkeen liikenteelle.

Auttavaista mieltä

Maanantai-iltana Pietarissa oli täydellinen liikennekaaos. Ihmiset, jotka normaalisti kulkevat metrolla eivät päässeet töistä kotiin. Kaupunki korvasi metroliikennettä ilmaisilla bussivuoroilla.

Jotkut taksiyritykset kuljettivat asiakkaita ilmaiseksi. Sosiaalisessa mediassa autoilijat tarjosivat kimppakyytejä.

Oli kuitenkin myös niitä, jotka näkivät tilaisuutensa. Esimerkiksi Moskovan rautatieaseman edessä työskentelevät taksit vaativat maanantaina huomattavaa ylihintaa matkoista.

Matkailu mielessä

Pietarin kuvernööri Grigori Poltavtšenko lupasi tiistaina lehdistötilaisuudessa, että kaupunki tekee kaikkensa turvallisuuden takaamiseksi. Hänen toimivaltaansa ei kuitenkaan kuulu tutkinta.

Kuvernöörin lehdistöpäällikkö ilmoittikin jo ennen tilaisuutta, ettei Poltavtšenkolta saa kysyä mitään teon motiiveista eikä mahdollisesta epäillystä.

Pietarille turismi on tärkeä, ja siksi kuvernööri halusi rauhoittaa mahdollisia pelästyneitä turisteja.

– Tulkaa tänne, me teemme kaikkemme, jotta täällä olisi turvallista niin kaupunkilaisille kuin vieraillekin, hän vakuutti.

Pietarin kuvernööri Grigori Poltavtšenko kannustaa turisteja tulemaan Pietariin.
Pietarin kuvernööri Grigori Poltavtšenko kannustaa turisteja tulemaan Pietariin.Kerstin Kronvall / Yle

Elämä jatkuu

Terroriteko vaikuttaa aina hetkellisesti kokonaisen kaupungin tai maan ilmapiiriin. Ihmiset tuntevat kollektiivista surua ja pelkoa. Suurkaupungeissa tämä tunne yleensä haihtuu melko nopeasti.

Tämä on nähty lukuisia kertoja esimerkiksi Moskovassa, jossa on ollut useita terrori-iskuja viime vuosina. Jo jonkun päivän päästä asiasta puhuvat enää vain ne, joita tragedia jotenkin kosketti joko omaisten kautta tai siksi, että kyseinen henkilö oli tapahtumapaikalla.

Muille se on vain ohimenevä uutinen muiden joukossa.

Samalla tavalla käy yleensä turvallisuudesta vastaavien kohdalla. Ensimmäiset kymmenen päivää tapahtuman jälkeen kaikki ovat varuillaan, sitten valvonta herpaantuu.

Poliittiset seuraukset

Tyypillistä on myös, että venäläisviranomaiset hyvin nopeasti iskujen jälkeen tuovat julki oletetun tekijän nimen ja taustan. Harvemmin itse tutkinnasta kuitenkaan annetaan syvällistä tietoa. Kyynisimmät venäläiset suhtautuvatkin viranomaisten välittämiin tietoihin epäillen.

Terrorismi Venäjällä on useimmiten ollut kotoperäistä. Usein sen juuret ovat olleet Kaukasiassa. Mikäli maanantain iskulla todella on kytköksiä terroristijärjestö Isisiin, yksi presidentti Putinin peloista on toteutunut.

Putin on jo pitkään varoittanut kansainvälisen terrorismin laajenemisesta Venäjälle. Tosin Venäjä ja nimenomaan Pietari ovat ilmeisesti jo kerran aikaisemmin joutuneet juuri kansainvälisen terrorismin kohteeksi.

Lokakuussa 2015 Egyptistä Pietariin matkalla ollut matkustajakone tuhoutui pommi-iskussa Siinain niemimaan yllä. Silloin 223 ihmistä sai surmansa. Siinain niemimaalla toimivan Isis-ryhmän uskotaan tehneen iskun.

Kun arjen turvallisuus järkkyy terroriteon takia, ihmiset ovat yleensä valmiita tukemaan vahvempaa viranomaisvalvontaa. Usein Venäjällä käy sellaisessa tilanteessa myös niin, että presidentin kannatus kasvaa. Kansalaisilla on tarve tuntea, että joku suojelee heitä.

Pietarissa on suruliputus terrorin uhrien kunniaksi.
Pietarissa on suruliputus terrorin uhrien kunniaksi.Kerstin Kronvall / Yle

Lue myös:

Tämän tiedämme nyt: Iskusta epäilty kirgisialaismies asetti myös toisen pommin

Toimittajalta: Kuin Pariisissa ja Nizzassa – terrori-isku sai pietarilaiset auttamaan toisiaan

Yle Pietarin iskupaikalla: Tunnelma on hämmentynyt ja pelokas