Löylyn savusauna paloi Hernesaaressa – saunojat eivät olleet vaarassa

Sammutustyöt ovat ohi, mutta tulipalo tuhosi pelastuslaitoksen mukaan saunan käyttökelvottomaksi. Tulipalo syttyi lämmitysvaiheessa, eikä aiheuttanut vaaraa saunojille.

Kotimaa
Löyly tulipalo
Yle/Nella Nuora

Saunanlämmittäjä oli tehnyt ilmoituksen tulipalosta tiistaina iltapäivällä savusaunaa lämmittäessään.

– Löylyn lämmittäjä oli paikalla ja hän oli tehnyt ilmoituksen, koska hän huomasi, että savuntuotanto ei ollut ihan normaalia ja kuumuudet olivat liian suuret, kertoo päivystävä palomestari Vesa Hyvönen Helsingin pelastuslaitokselta.

Sauna on palomestarin mukaan palanut käyttökelvottomaksi ja palokunta joutui repimään saunan kattoa ja seiniä sammuttaessaan tulipaloa.

– Savusauna menee uusiksi, hän toteaa.

Tulipalosta ei ollut vaaraa saunojille, eikä tulipalo ollut vaarassa levitä ulkopuolelle, koska Löylyn savusauna sijaitsee erillään muista saunoista ja se on vuorattu betonilla.

– Sauna oli vuorattu betonilla eli se sauna oli betonibunekkerissa, eikä tuli ole päässyt leviämään seiltä minnekään muualle. Mahdollista tulipaloa on ajateltu jo saunan rakennusvaiheessa.

Hyvösen mukaan sauna on rakennettu määräysten mukaisesti ja sitä on lämmitetty valvotusti.

Palomestari: "Savusaunojen puurakenne erittäin helposti syttyvää"

Hyvönen toteaa, että savusaunat saattaavat syttyä tuleen, jos niitä lämmitetään jatkuvasti.

– Vanha kansa tietää, että savusaunan ongelma on se, että se palaa tietyin väliajoin, koska puumateriaali saattaa syttyä jo pelkästä kuumuudesta palamaan.

Savusaunojen lämmittämistä joka päivä kannattaisikin välttää, jotta sauna ehtitsi välillä jäähtyä.

– Se olisi tietenkin hyvä käytäntö, sanoo Hyvönen.

– Joka tapauksessa puun rakenne muuttuu, kun se kuumenee ja kerää savua ja nokea itseensä. Silloin puun rakenne muuttuu erittäin helposti syttyväksi.

Hyvönen kertoo, että Löylyn muut saunat toimivat normaalisti tulipalon sammuttamisen aikaan.

– Löyly-niminen kompleksi käsittää useita saunoja, eli siellä on pieni ja iso sauna ja sitten erillään muista rakennuksen päädyssä savusauna.

– Siellä ihmiset saunoivat ja kävivät suihkussa samalla, kun me sammuttelimme siinä päädyssä sitä savusaunaa, Hyvönen toteaa.