Koko kylän sylkykupeista tuli kullanmuruja: Asukkaita häiriköineet nuoret saivat oman mopotallin – ilkivalta loppui

Nuoret pitävät mopotallista niin hyvää huolta, että siitä on tullut heille toinen koti. Pyhtäällä hämmästellään muutosta, joka nuorissa on tapahtunut.

nuoret
Nuoria mopotallin edessä.
Minna Heikura / Yle

Hutikan mopotallissa hengailee iltapäivällä toistakymmentä nuorta. Yksi pesee omaa Suzukiaan, toinen rassaa moponsa takarengasta. Osa pojista on tullut viettämään aikaa ja tapaamaan kavereita tallille. Muutama tyttö istuu sohvalla.

Pihalla on liuta erikokoisia kaksipyöräisiä.

– Jokaiselle tulee jotain laitettavaa päivittäin, koska on kyse mopoista ja joskus myös autoista. Yleensä pesemme, huollamme ja korjaamme mopoja, kertoo mopotallissa päivittäin käyvä 16-vuotias Casper Raja.

Hutikan mopotalli on ruskeatiilisen omakotitalon päädyssä autotallissa Pyhtään Huutjärvellä. Nuoret ovat siistineet paikat vieraita varten itse: paikkojen kunnossapito ja omien jälkien siivoaminen kuuluu nuorten itse tekemään mopotallin säännöstöön, joka on varsin tiukka.

Kypärien paikat ovat tallin perällä ylähyllyllä, painepesuri seisoo yhden seinän laidalla. Toisella seinällä on taulu, jossa työkalut roikkuvat siistissä järjestyksessä. Työkaluja löytyy lisää laatikostosta ja työpöydältä, kaikki siististi paikallaan.

Poika rassaa mopon rengasta.
Mopotallissa on tilat ja työkalut mopojen rassaamista varten.Minna Heikura / Yle

Onko tämä todella nuorten poikien talli, jossa viettää aikaansa kymmeniä nuoria? Kelataanpa taaksepäin. Vielä vuosi sitten nämä nuoret olivat seudun pahimpia häiriköitä.

Nuorten toivetta kuunneltiin

Rälläämistä, liikenneturvallisuuden vaarantamista ja ilkivaltaa. Kaikesta tästä sateli valituksia Pyhtään Huutjärveltä.

– Mopolla rallittamista illalla, yöllä ja aamulla. Ihmiset eivät saaneet nukuttua tai heräsivät siihen. Monet kokivat, etteivät uskalla ajaa tai kävellä kylällä. Sotkemista ja älyttömyyksiä, kuten että mennään kirjaston sisälle ja lasketaan roskakoreilla mäkeä. Sitten niitä on kuvattu ja levitelty, luettelee Pyhtään kunnan nuoriso- ja liikuntasihteeri Nana Toivanen.

Asiaan oli saatava muutos. Ensimmäinen ehdotus uudesta mopotallista tuli Pyhtään nuorisovaltuustolta. Kirkonkylällä kymmenen kilometrin päässä Huutjärveltä oli jo aiemmin ollut mopotalli, mutta sen toiminta oli vähäistä.

Kyltti ovessa.
Nuoret ovat tarkkoja siitä, että omat jäljet siivotaan.Minna Heikura / Yle

– Huutjärven nuokkarilla oli porukkaa, joka ajaa mopolla. Kysyin heiltä, mitä he haluavat ja tarvitsevat. Vastaus oli yhdestä suusta, että mopotalli keskelle kaikkea niin, että se on helposti saatavilla, eikä sinne siirtymiseen mene kauheasti bensaa, Toivanen kertoo.

Hutikan mopotalli avattiin tammikuussa.

Yhdessä oleminen on tärkeintä

Välillä meno tallissa hiljenee, kun osa joukosta lähtee ajelemaan mopoillaan saapuakseen tovin päästä taas takaisin. Monet tulevat mopotallille heti koulun jälkeen ja lähtevät kotiin vasta illalla. Vakiokävijöiden listalta löytyy jo 50 nimeä. Tallilla käy jonkin verran nuoria myös Kotkasta.

– Isoin osa tässä on yhdessä oleminen. Täällä on mukava olla, kun kaikki kaverit ovat täällä, Casper Raja sanoo.

Nuoret ovat rakentaneet tallin itse. He ovat siivonneet paikat ja kantaneet ylimääräisen tavaran pois. Kevään mittaan tallin seinät olisi tarkoitus maalata ja laittaa lisävalaistusta. Myös takaseinällä oleva kaapisto kaipaisi tuunaamista.

Täällä on mukava olla, kun kaikki kaverit ovat täällä.

Casper Raja

Siivousvälineitä, työkaluja ja maaleja nuoret saavat esimerkiksi lahjoituksina tai keräämillään pullorahoilla. Osa tuo tavaraa myös kotoaan ja nuoret ovat hakeneet myös avustuksia.

Mopotallin toiminta ei rajoitu vain autotalliin, sillä nuorille on avattu ovet myös talon sisälle. Siellä toimii Kasvajat ry, jolla on talossa myös muuta toimintaa. Pyhtään kunta ostaa yhdistykseltä mopotallin palvelun kolmena iltana viikossa, kuten tallin oli alunperin tarkoitus toimia. Tarve oli kuitenkin suurempi, ja nuorten halusta yhdistys pitää ovet auki koko ajan.

Mopotallin vastaava ja Kasvajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Katja Lemberg asuu talossa kahden muun henkilön kanssa.

Hutikan mopotalli.
Aina ei tarvitse rassata mopoja, vaan tallille voi tulla myös viettämään aikaa.Minna Heikura / Yle

– Ihan kuin perhe olisi yhtäkkiä kasvanut hirveästi. Nuoret opettavat minulle joka päivä tosi paljon asioita ja pitävät jalat maan pinnalla. Tämä on hieno tapa elää ja tehdä töitä.

Aikuisiin luotetaan kuin vuoreen

Talon sisältä keittiön liepeiltä löytyy kylmäkaappi, jossa on kaupasta talolle saatua ylijäämäruokaa. Casper Raja ja 15-vuotias Elmer Nousiainen esittelevät talon katettua terassia, missä on lisää ruokaa. Sieltä nuoret voivat käydä hakemassa vaikkapa leipää illan mittaan, jos nälkä yllättää.

Nuoret myös laittavat yhdessä ruokaa. Mopotallin vastaava Katja Lemberg kertoo, että ruuanlaitosta on tullut nuorille liki yhtä tärkeää, kuin mopojen rassaamisesta. Enää ei tarvitse hakea välipalaksi energiajuomatölkkiä ja suklaapatukkaa kaupasta.

Tällä kertaa nuoret päätyvät viettämään leffailtaa alakerran tv-huoneeseen. Tarjolla on tortilloja.

Poika ottaa bensaa mopon tankista.
Oman mopon tankista pumpataan bensaa kaverille, jonka mopolla on käynyt ajamassa.Minna Heikura / Yle

Ruokailuhetket ovat niitä, jolloin keskustelu pulppuaa nuorille tärkeiden asioiden ympärillä.

– Keskustelemme parisuhteista, alkoholista ja viikonlopunviettosuunnitelmista. Joskus sivuamme perheoloja, kaverisuhteita ja omaa mieltäkin, mutta ei välttämättä niin kauhean vakavasti. Kun keskustelu menee tässä sivussa, siinä pysyy keveys eikä touhu mene kauhean synkäksi, Lemberg pohtii.

Ihan kuin perhe olisi yhtäkkiä kasvanut hirveästi.

Katja Lemberg

Casper Raja ja Elmer Nousiainen sanovat, että luotto mopotallin aikuisiin on kova.

– Ei tarvitse pelätä, että he kertovat mitään eteenpäin. Voimme keskustella asioista ja he kuuntelevat. Se on ihan loistavaa.

Pyhtään kunnan nuoriso- ja liikuntasihteeri Nana Toivanen näkee Hutikan mopopajan merkityksellisenä nuorille, mutta myös koko kunnalle.

Työkaluja seinällä.
Hutikan mopotallissa työkalut ovat siistissä järjestyksessä.Minna Heikura / Yle

– Täällä opitaan yhteisöllisyyttä tekemisen kautta ja opitaan sääntöjä, miten toimia erilaisten ihmisten kanssa ja kunnioittamaan toista. Ongelmista keskustellaan ja ne ratkotaan ryhmän sisällä. Nuoret ovat jo miettineet, miten uusi moposukupolvi otetaan vastaan, Toivanen luettelee.

Mopotalli lopetti valitukset

Mutta entä se häiriköinti, jota mopopojat tapasivat kylillä harjoittaa? Se on hävinnyt ja valitukset loppuneet. Nuoriso- ja liikuntasihteeri Nana Toivanen on haltioissaan.

– Meidän nuorissamme on tapahtunut vallan huimaa kasvua. Tässä ovat ne nuoret, jotka olivat kylän sylkykuppeja ja niitä, joita kaikki pitivät pahantekijöinä. Nyt näkee nämä ihanat kullanmurut, jotka ovat niin mahtavia!

Poliisille tuli aiemmin paljonvalituksia mopopojista, jotka pärräilevät erityisesti Huutjärven rannan ja koulun ympäristössä. Komisario Ilari Van der Steenkertoo, että ilmoitusten perusteella kyseessä on ollut aika isokin ongelma. Tänä vuonna valituksia ei ole tullut lainkaan.

– Minulle valituksia ei ole ainakaan tullut, ja minulle ne yleensä tulevat, Van der Steen sanoo.

Kun hän vertaa tilannetta esimerkiksi viime kesään tai syksyyn, jotain on muuttunut. Poliisi on lisännyt valvontaa ja Van der Steen uskoo, että sillä on ollut jonkinlainen osuus asiassa.

– Mopotalli voi myös olla hyvä selittävä tekijä sille, miksi valitukset ovat loppuneet. Tämä on erinomainen uutinen. Se osoittaa yhteistyön voiman.

Hutikan mopotalli on osa valtakunnallista Nuori kirkko ry:n Moottoripaja -hanketta. Sen puitteissa toimii parisenkymmentä moottoripajaa eri puolilla Suomea, pohjoisin on Sodankylässä. Suunnitteilla tai tekeillä on kymmenkunta moottoripajaa.

Hutikan mopotalli.
Minna Heikura / Yle

– Pajat ovat erityylisiä ja ne toimivat itsenäisesti, yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaan. Pajat tavoittavat ne nuoret, jotka olisi muuten ehkä hyvinkin hankala tavoittaa, kertoo hankkeen Kaakkois-Suomen aluetyöntekijä Anne Heilala.

Huutaminen ja uhkailu ei auta

Jos nuoret mopoilijat ovat käyttäytyneet rumasti, aikuiset eivät ole olleet sen parempia. Nana Toivasen mukaan aikuiset ovat heristelleet nuorille keskisormea, läksyttäneet ja jopa räkineet mopojen päälle. Toivasen mielestä nuoret ovat olleet välillä enemmän aikuisia.

– Muutama aikuinen on tehnyt tätä. Nyt kun poikia ei näy niin paljon kylillä, riidatkin ovat vähentyneet.

Nuoret itse toivovat, että ennakkoluulot mopopoikia kohtaan muuttuisivat. Casper Raja myöntää, että heistä lähtee ääntä, mutta pääosassa on kuitenkin harrastus. Tarkoitus ei ole häiriköidä.

– Jos joku on käyttäytynyt huonosti, ei se tarkoita, että kaikki olisivat huonokäytöksisiä. Jos äänet haittaavat, siitä voi tulla nätisti sanomaan, mutta huutaminen, möyhkääminen ja uhkailu eivät paranna tilannetta yhtään, huomauttaa Elmer Nousiainen.

Casper Raja ja Elmer Nousiainen.
Suureen olohuoneeseen mahtuu paljon nuoria kerrallaan viettämään aikaa. Casper Raja ja Elmer Nousiainen käyvät mopotallilla päivittäin.Minna Heikura / Yle

Raja sanoo, että keuliminen ja kumin polttaminen kuuluu mopoikään, mutta sitä pyritään tekemään mahdollisimman kaukana muista.

– Joskus pari vuotta sitten täällä oli ilkivallan suhteen paljon pahempi tilanne. Meidän porukassa ainakin on se, että emme hajota mitään paikkoja.

Nuoret ovat löytäneet paikkansa

Olohuoneen ikkunasta avautuu upea maisema Huutjärvelle. Keltaisille sohville sopii useampi nuori kerrallaan istumaan iltaa. Talon alakerrassa on iso saunaosasto ja uima-allas, jota nuoret saavat käyttää luvan pyytäessään. Joskus joku voi olla yötäkin talossa.

Aiemmin nuoret ovat voineet olla jonkun kotona tallissa, mutta sinne ei ole mahtunut koko joukko. Nyt nuorilla on paikka, jonne kaikki mahtuvat, niin arkisin kuin viikonloppuisinkin.

Olemme jo tottuneet tähän mahtavaan asiaan, joka meille on annettu.

Casper Raja

– Jos joku ei ole aiemmin mahtunut johonkin, hän on voinut ottaa itseensä ja luulla, ettei siitä tai tästä henkilöstä tykätä. Nyt tämä iso juttu on poistunut. Tänne kaikki ovat tervetulleita, Elmer Nousiainen iloitsee.

Talosta poistuessa on varottava askeliaan, sillä eteisessä on kasa erikokoisia ja näköisiä kenkiä.

Kenkävyöry eteisessä jatkuu tulevaisuudessakin. Hutikan mopotallin kolmen kuukauden pilotti on tulossa pian päätökseen, mutta kunnasta on jo näytetty vihreää valoa toiminnan jatkamiselle.

– Tämän täytyy jatkua. Olemme jo tottuneet tähän mahtavaan asiaan, joka meille on annettu. Ei tästä hirveän helpolla luovuta, päättää Casper Raja.