Ennakkoon äänesti yli 26 prosenttia – vaalitutkija ennakoi äänestysprosentin asettuvan 60:n tienoille

Miehet äänestivät selvästi laiskemmin kuin naiset.

ennakkoäänestys
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Yli 26 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä ennakkoon kuntavaaleissa. Ennakkoäänestys päättyi tiistai-iltana. Kaikkiaan äänestäneitä oli 1 157 120.

Ennakkoäänestysvilkkaus viime kuntavaaleista nousi lähes kaksi prosenttiyksikköä. Naiset äänestivät huomattavasti vilkkaammin kuin miehet. Naisia uurnilla kävi yli 28 prosenttia äänioikeutetuista, kun miesten vastaava luku oli hieman yli 24.

– Muutamissa viime vaaleissa annettu noin 40 prosenttia kaikista vaalien hyväksytyistä äänistä ennakkoon ja varsinaisena vaalipäivänä 60. Jos tämä samantyyppinen aktiivisuus näkyy varsinaisena vaalipäivänä, pääsemme yli 60 prosentin äänestysprosenttiin, sanoi Tampereen yliopiston vaalitutkija Sami Borg.

Borg muistuttaa, että lopulta kaikki riippuu siitä, kuinka hyvin äänestäjät lähtevät liikkeelle varsinaisena vaalipäivänä ensi sunnuntaina.

Hänen mukaansa yleisesti ennakkoäänestys on vilkkaampaa harvemmin asutuilla seuduilla, joissa etäisyydet äänestyspaikoille ovat pitkät.

– Täytyy myös sanoa, että meillä on suurten kaupunkien välillä yllättävän isoja eroja äänestysaktiivisuudessa. Vantaalla ennakkoäänestysaktiivisuus jäänyt alle 20:n, ja Tampereella se oli yli 28, Borg sanoi.

Tässä vaiheessa voidaan olla tyytyväisiä, että pahimmat pelot heikosta äänestysaktiivisuudesta eivät ole toteutumassa. Pahimmissa skenaarioissa äänestysprosentin on pelätty jäävän alle 50:n, Borg sanoi. Hän ennakoi äänestysprosentin asettuvan 60:n tienoille.

– Pohjoisimaisittain tämä ei ole mikään loistava lukema, mutta EU-maiden keskitason yläpuolella ollaan.

Viime kuntavaaleissa äänestysprosentti oli 58,3.

Omaa ehdokastaan voi etsiä Ylen Vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun).