Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa ensimmäinen tutkimus zikaviruksen yhteydestä vauvojen epämuodostumiin

Yhdysvalloissa tutkijat julkaisivat ensimmäisen raportin zikaviruksen varjostamista raskauksista.

Zikavirus tarttuu yleensä hyttysten välityksellä. Kuva: Esteban Biba / EPA

Zikavirukseen liittyviä epämuodostumia on havaittu noin yhdellä kymmenestä tutkitusta raskaudesta, kertoo tuore yhdysvaltalaisraportti. 

Kyseessä on ensimmäinen julkaistu vauvojen terveyteen liittyvä tutkimus sen jälkeen, kun moskiitoista lähtöisin oleva virus levisi Yhdysvaltoihin viime vuonna.

Yhdysvaltain tartuntatautien tutkimusvirasto CDC on julkaissut tutkimuksen, jossa selvitettiin 250 naisen raskautta. Kaikilla tutkituilla naisilla oli todettu zikavirus raskausaikanaan viime vuonna.  Suurin osa naisista oli saanut tartunnan Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Tutkimus osoitti, että 24 naisen sikiöllä tai vauvalla oli havaittu epämuodostumia. Raskauden aikana saatu zikavirustartunta voi aiheuttaa synnynnäisiä epämuodostumia, kuten mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä.

Tutkijoiden mukaan zikan aiheuttama riski on suurin alkuraskauden aikana.

– Tartunta raskauden ensimmäisellä kolmanneksella aiheuttaa korkeimman riskin. Noin 15 prosentilla on todettu zikaan liittyviä epämuodostumia, toteaa CDC:n Vital Signs (siirryt toiseen palveluun) –raportti tähän asti maailmalla raportoiduista tapauksista.

Tutkijat varoittavat, että tartunnan saaneiden naisten terveiltä vaikuttavilla lapsilla on kuitenkin korkeampi riski saada myöhemmin kehitykseen liittyviä ongelmia.

Vuonna 2015 vuonna Brasiliasta alkanut virustartunta-aalto on jo levinnyt yli 60 maahan.

Yhdysvalloissa paikallisista hyttysistä saatuja zikatartuntoja on raportoitu Floridassa ja Texasissa. Virus voi levitä myös seksin välityksellä.

– Zika on yhä uhka raskaana oleville naisille ympäri Yhdysvaltoja, sanoo johtaja Anne Schuchat CDC:stä.

Tartuntautien ehkäisystä vastaava virasto jatkaa tartunnan saaneiden naisten jäljittämistä. Tällä hetkellä zikaviruksen raskausaikanaan saaneita arvioidaan olevan noin 1600.

Asiantuntijat kehottavat raskaana olevia välttämään matkustamista zika-alueille ja suojautumaan hyttysten pistoksilta sekä käyttämään kondomia, jos partneri on ollut hiljattain zika-alueella.