1. yle.fi
  2. Uutiset

Islannin hallituksen lakiesitys samapalkkaisuudesta valmistui

Islannin hallitus on esitellyt ainutlaatuisen ja historiallisestikin merkittävän lakiesityksensä samapalkkaisuudesta.

Islanti
Islannin pääkaupunki Reykjavik.
Islannin pääkaupunki Reykjavik.Suvi Wilhelmsson / Yle

Islannin hallitus ilmoitti samapalkkaisuutta tavoittelevasta aikeestaan jo kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta, mutta nyt lakiesitys on julkaistu. Se on ensimmäinen koko maailmassa.

Lakiesityksen mukaan niin yksityisen puolen kuin julkisen sektorinkin työnantajat velvoitetaan maksamaan samasta työstä samaa palkkaa sukupuolesta, etnisyydestä, seksuaalisesta suuntautumisesta tai kasallisuudesta riippumatta.

Laki velvoittaa yli 25 henkilöä työllistävät työnantajat hankkimaan todistuksen, jolla sen tulee osoittaa noudattavansa lakia samasta palkasta. Jos yritys jää kiinni väärinkäytöksistä, se voi saada sakkoja.

Islannin sosiaali- ja tasa-arvoministeri Thorsteinn Viglundsson myöntää, että lain käyttöönotto on työlästä, kun uusia velvoitteita sovitetaan maan talous- ja yritysmaailmaan.

– Yritykset ja johtajat ovat kuitenkin ottaneet prosessin positiivisesti vastaan. Heidän mielestään on hyödyllistä käydä järjestelmällisesti läpi kaikki tehdyt palkkauspäätökset, Viglundsson sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Keskusta-oikeistolaisen hallituksen lisäksi lakiesitys on saanut tukea myös oppositiosta. Lain uskotaan menevän läpi, etenkin siksi, että Islannin parlamentin jäsenistä lähes puolet on naisia.

Ilmeisesti Islanti on ensimmäinen maa maailmassa, joka vaatii myös yksityisiä yrityksiä noudattamaan sääntöä.

Uuden lain tarkoituksena on kuroa umpeen 7-18 prosentin palkkaero miesten ja naisten välillä vuoteen 2022 mennessä. Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi tammikuussa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi