1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Ruotsissa ollaan huolissaan venäläissukellusveneestä – Maailman suurin ydinsukellusvene tulossa Itämerelle

Venäjä on aikeissa lähettää maailman suurimman ydinsukellusveneen Itämerelle. Sukellusvene osallistuu laivaston paraatiin Pietarissa.

Juri Dolgoruki -niminen venäläinen sukellusvene kuvatttuna Severodvinskin satamassa heinäkuussa 2009. Kuva jutussa käsiteltävästä Dmitri Donskoi -sukellusveneestä artikellin lopussa olevasta linkistä. Kuva: Pavel Kononov / EPA

Ruotsissa ollaan huolissaan Venäjän aikeista lähettää maailman suurin ydinsukellusvene Dmitri Donskoi Itämerelle, kirjoittaa Svenska Dagbladet. (siirryt toiseen palveluun) 175 metriä pitkä alus on ainoa luokassaan. Sen tarkoituksena on osallistua Pietarissa heinäkuussa pidettävään laivaston paraatiin.

Aluksen kotisatama sijaitsee Severodvinskin kaupungissa Vienanmerellä. Saapuakseen Suomenlahdelle ja Pietariin se aikoo matkustaa Norjan, Tanskan ja Ruotsin rannikkojen läheisyydessä, mistä Ruotsissa ollaan huolissaan.

Kyseessä olisi Svenska Dagbladetin mukaan ensimmäinen kerta, kun tämän suuruusluokan ydinsukellusvene liikkuu Itämeren alueella.

– Pohjoismaiden viranomaisten pitää varmistaa, että aluksen tarkka matkustusaikataulu on kaikkien tiedossa. Viranomaisten tulisi myös saada vakuudet siitä, että alus ei kuljeta ydinaseita, The Barents Observer -sanomalehden haastattelema ydinfyysikko Nils Bøhmer sanoo.

Dmitri Donskoi vastaa kooltaan joitain Ruotsiin ja Tallinnaan risteileviä laivoja. Se kehitettiin kylmän sodan aikaan kantamaan jopa 200 ydinkärkeä, joiden tarkoituksena oli tuhota kokonaisia kaupunkeja. Pelkästään yhden ydinkärjen tuhovoima oli kuusi kertaa suurempi kuin Hiroshiman atomipommin, The National Interest -lehti kirjoittaa. (siirryt toiseen palveluun)

Akula-luokkaan kuuluva sukellusvene toimi inspiraationa Tom Clancyn esikoisromaanille Punaisen lokakuun metsästys.

Katso kuva Dmitri Donskoi -sukellusveneestä täältä. (siirryt toiseen palveluun)

_Selvennys 11:40 5.4.2017: Dmitri Donskoi kuuluu sukellusveneluokkaan, josta Venäjällä on käytetty nimeä Akula, mutta josta Nato käyttää termiä Typhoon-luokka. _