Rauhantyötä tekevä suomalainen Syyrian kemiallisesta hyökkäyksestä: "Suurin isku henkisesti ja psykologisesti"

Syyrian armeijan epäillään iskeneen kemiallisella aseella kapinallisten hallinnassa olevalle alueelle eilen tiistaina.

Syyria
Ylen aamu-tv: Naisten asema rauhanprosesseissa
Ylen aamu-tv: Naisten asema rauhanprosesseissa

Syyrian eilinen kemiallinen hyökkäys on suuri henkinen ja psykologinen isku, arvioi Suomen Lähetysseuran Syyrian rauhanhankkeen projektipäällikkö Minna Saarnivaara.

– Kaikkein suurin isku tämä on henkisesti ja psykologisesti kaikille, jotka toimivat alueella, mutta ennen kaikkea syyrialaisille. Tämä on erittäin hirvittävä tilanne ja teko, Saarnivaara sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Saarnivaara, joka on toiminut 10 vuotta Lähi-idän politiikan ja konfliktien, islamistiliikkeiden ja poliittisen väkivallan asiantuntijana, kuitenkin painotti, että eilisen kaltaiset väkivallanteot eivät estä tai lopeta rauhantyötä tekevien organisaatioiden toimintaa.

Syyrian armeijan epäillään iskeneen eilen tiistaina kemiallisella aseella kapinallisten hallinnassa olevassa Khan Sheikhoun kaupungissa Idlibin maakunnassa. Iskussa on arvioitu kuolleen noin 60 ihmistä ja haavoittuneen noin 300.

Oppositiomielinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö on kertonut, että iskun jälkeen ihmiset saivat hengitystieoireita ja monet pyörtyilivät ja oksentelivat. Isku tehtiin varhain aamulla, kun monet olivat vielä nukkumassa. Uhrien joukossa on paljon lapsia.

Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ovat laatineet YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselmaluonnoksen, jossa kemiallinen isku tuomitaan. Asiasta äänestetään diplomaattilähteiden mukaan turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa tänään.

Syyrian hallituksen joukkojen on epäilty käyttäneen kemiallisia aseita useissa iskuissa. Hallitus on toistuvasti kiistänyt kemiallisten aseiden käytön.

Suomen Lähetysseuran Minna Saarnivaara oli aamu-tv:ssä puhumassa naisten roolista rauhanprosesseissa.