1. yle.fi
  2. Uutiset

Järjestö: Ainakin 20 lasta kuollut Syyrian kaasuiskussa – Venäjä: Syyrialaiskoneet iskivät kapinallisten asetehtaaseen

Jutun kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan videota kaasuiskun uhrien auttamisesta. Kuvat saattavat järkyttä herkkiä katsojia.

kemialliset aseet
Lapsi saa happea.
Pohjois-Syyriassa sijaitsevissa sairaaloissa on hoidettu Khan Sheikhunin kaasuiskun uhreja. Videon kuvat saattavat järkyttää.

Venäjän mukaan vaikuttaa siltä, että Syyrian ilmavoimien koneet aiheuttivat Luoteis-Syyrian kaasupäästön, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä. Venäjän puolustusministeriön version mukaan tappava kaasu oli kuitenkin peräisin kapinallisten hallussa olleesta asevarastosta, johon syyrialaiskoneet tekivät ilmaiskun.

Venäjän selitystä on pidetty epäuskottavana (siirryt toiseen palveluun), koska kemialliset aineet todennäköisesti tuhoutuisivat varastoon tehdyssä ilmaiskussa.

Tiedot kuolleiden määrästä vaihtelevat, mutta iskussa arvioidaan kuolleen ainakin 70 ihmistä, joukossa noin 20 lasta. Arviot tulevat Syyrian sotaa seuraavalta Syrian Observatory for Human Rights -järjestöltä.

Yhdysvallat pitää lähes varmana, että Syyrian joukot tekivät kaasuiskun Khan Sheikhunin alueelle. Paikalliset sairaalatyöntekijät ovat arvioineet, että kyse on joko kloorista tai hermokaasu sariinista.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä keskustella Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan päätöslauselmaluonnoksesta, jossa kaasuisku tuomitaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan päätöslauselmaluonnoksessa vaaditaan muun muassa tutkijoille pääsy Syyrian lentotukikohtiin, jotta voidaan selvittää säilytetäänkö niissä kemiallisia aseita.

Venäjä ja Kiina ovat aiemmin pysäyttäneet Syyrian kannalta kielteiset päätöslauselmaehdotukset.

Syyria luopui virallisesti kaikista kemiallisista aseista vuonna 2013, mutta kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on todennut Syyrian käyttäneen ainakin kloorikaasua kapinallisia vastaan. Klooria käytetään muun muassa vedenpuhdistuksessa, mutta kloorin käyttö taisteluvälineenä on kiellettyä.

Lähteet:AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi