Entinen Pekingin-suurlähettiläs: Vierailu on tunnustus Suomen hyvistä Kiinan-suhteista

Kiinan ja Suomen presidentit keskustelevat parhaillaan kahden kesken. Presidenttien odotetaan julkaisevan tänään uuden kumppanuussopimuksen.

kansainväliset suhteet
Uutisvideot: Vierailu on tunnustus Suomen hyvistä Kiinan-suhteista
Uutisvideot: Vierailu on tunnustus Suomen hyvistä Kiinan-suhteista

Kiinan presidentin Xi Jinpingin Suomen-vierailu on iso tapahtuma Kiinassa, huomautti kansliapäällikkö, Suomen entinen Pekingin-suurlähettiläs Jari Gustafsson Ylen aamu-tv:ssä.

Hänen mukaansa kyse ei ole vain piipahduksesta Suomessa, vaan vierailulla on iso merkitys.

– Tämä on tunnustus Suomen hyvistä Kiinan-suhteista. Meillä on pitkä taloudellinen ja poliittinen yhteistyö. Tämä on Kiinan johdolle hyvä hetki antaa siitä virallinen tunnustus.

Suomi ja Kiina ovat pitkään valmistelleet uutta kumppanuussopimusta.

– Kumppanuusajattelu on hyvin kiinalainen tapa ajatella, miten kansainvälisiä suhteita eri maiden kanssa solmitaan. Suomen kanssa on keskustelu kumppanuussopimuksesta aika monta vuotta.

Gustafssonin mukaan kyseessä ei oikeastaan ole sopimus, vaan päämiesten yhteinen julistus. Siinä käydään läpi poliittisen ja taloudellisen yhteistyön painopisteitä.

– Siinä mietitään aika tarkkaan, mitkä ovat ne isot asiat, joita tehdään jatkossa yhdessä. Niitä on yritetty kerätä. Päämiehet kertovat tänään, mitkä ovat yhteistyömme painopisteet tulevaisuudessa.