1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Vaasassa painetta rakentaa kolme uutta päiväkotia

Vaasassa tarvitaan uusia päiväkoteja ja ratkaisuja päivähoitopaikkojen lisäämiseksi. Viimeisimpänä on valmistunut Metsäkallion päiväkodin viereen Paviljonki, mutta sekin täyttyy jo viimeistään syksyllä. Tarvetta on kolmelle uudelle päiväkodille.

päivähoito
Leikeille on tilaa uudessa Paviljongissa.
Leikeille on tilaa uudessa Paviljongissa.Terhi Varjonen/Yle

Metsäkallion päiväkodin upouusi Paviljonki-rakennus on ollut käytössä vasta kolme kuukautta. Paviljongissa on kaksi esiopetusryhmää ja yksi 4-5-vuotiaiden ryhmä eli käytännössä lapsia on päälle kuusikymmentä. Tilaa on vielä yhdelle ryhmälle ja se muodostetaan ensi syksynä. Sen jälkeen Paviljonkikin on täynnä.

Uusi rakennus kuuluu osana Metsäkallion päiväkotia, joka valmistui vuonna 2008 ja sekin valmiiksi jo liian pienenä. Päiväkoti sijaitsee monen uuden asuinalueen lähellä ja koska päiväkoteja ei ole kaikille alueille vielä saatu, täyttyy lähin päiväkoti nopeasti.

Uusia päiväkoteja tarvitaan kipeästi

Vaasassa halutaan lähivuosien aikana rakentaa kaikkiaan kolme uutta päiväkotia. Yksi päiväkodeista tulisi Gerbyn alueelle, joka kasvaa edelleen ja monet Gerbyssä asuvat lapset joutuvat tällä hetkellä päiväkotiin oma alueen ulkopuolelle.

Myös Vaasan uusin asuinalue, Länsiniitty, on lapsiperheiden suosiossa ja sinnekin olisi tarvetta saada oma päiväkoti. Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksesta palvelupäällikkö Merja Martin sanoo, että uusien tilojen tarve on akuutti.

Länsiniityn tilanne on huolestuttava

Merja Martin, palvelupäällikkö, Vaasan kaupunki

.

– Kasvava alue on Koskisuo ja Länsiniityn alue ja siihen tämä Paviljonki muutamaksi vuodeksi auttaa. Länsiniityn tilanne on kuitenkin huolestuttava. Sinne on tulossa taas tonttijakoa ja kun katsoin hakuehtoja niin siellä suositaan lapsiperheitä. Muutaman vuoden päästä se tilanne on meillä käsissä , jos sinne ei saada omaa päiväkotia, kertoo Martin.

Pojat puuhailevat legojen kanssa.
Pojat puuhailevat legojen kanssa.Terhi Varjonen/Yle

Kiinnostava ilmiö on myös se, että lapsiperheitä muuttaa myös keskikaupungille. Osittain tämän vuoksi suunnitellaan keskustaan, Laivakadulle myös omaa päiväkotia. Monet vanhemmat myös työskentelevät keskustassa tai kulkevat työmatkansa sen läpi. Laivakadulle suunnitellaan 150-paikkaista päiväkotia.

Rakentaminen saisi Martinin mielestä käynnistyä vaikka heti mutta toiveissa on, että ainakin yhtä päiväkotia voitaisiin ryhtyä rakentamaan ensi vuonna.

Alle 6-vuotiaita yli 5000

Vaasassa kunnallisessa päivähoidossa on tällä hetkellä 3300 alle 6-vuotiasta lasta. Tästä määrästä päiväkodeissa on 2900 ja nelisen sataa perhepäivähoidossa. Vaasassa kuitenkin on noin 5300 alle 6-vuotiasta lasta, joten pari tuhatta tenavaa on kotihoidossa.

Paviljongin Niittyvillat-ryhmän pääsiäisaskarteluja.
Paviljongin Niittyvillat-ryhmän pääsiäisaskarteluja.Terhi Varjonen/Yle

Jokaiselle lapselle on järjestettävä hoitopaikka ja paikan saaminen on myös onnistunut. Vaasassa ongelmana on tällä hetkellä se, että päivähoitopaikat ovat väärissä paikoissa. Painetta hoitopaikkoihin tuo myös se, että perhepäivähoitajien määrä vähenee kaupungissa eläköitymisten vuoksi. Myös hallituksen kaavailemat muutokset varhaiskasvatukseen toisivat lisää lapsia kunnallisen palvelun piiriin.

Lue seuraavaksi