1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pandat

Pandojen uusi koti rakentuu jo Ähtärissä – erityisesti sisäilmasta ollaan tarkkoja

Pandataloa ja -tarhaa rakennetaan Ähtäriin tiiviissä yhteistyössä Kiinan johtavien asiantuntijoiden kanssa.

pandat
Pandatarhan pennut opettelevat ryömimään.
Pandatarhan pennut opettelevat ryömimään.Mika Mäkeläinen / Yle

Tänään saatiin varmistus isopandojen tulosta Suomeen, kun Kiinan ja Suomen presidentit allekirjoittivat pandasuojelusopimuksen. Pandapariskunnan koti tulee olemaan Ähtärin eläinpuisto – Ähtäri Zoo. Pandoja odotetaan Suomeen loppuvuodesta.

Ähtärissä valmistelut isopandojen tuloa varten ovat pitkällä. Vaikka pandojen suojelusopimus allekirjoitettiin vasta nyt, hankkeeseen on koko ajan suhtauduttu luottavaisin mielin.

– Olemme alunperinkin valmistautuneet siihen, että tämä menisi positiiviseen päätökseen. Siitä ajatuksesta on lähdetty, sanoo Ähtärin

kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Ähtärin eläinpuisto oy:n hallituksen puheenjohtaja Risto Harju.

Pandatalo rakentuu jo Ähtärin eläinpuiston alueelle.
Pandatalo rakentuu jo Ähtärin eläinpuiston alueelle. Antti Kettumäki/Yle
Pandatalo Ähtäri Zoo.
Pandatalon rakentaminen aloitettiin helmikuussa 2017. Ulkopuolelta sen pitäisi näyttää valmiilta heinäkuussa ja valmistua kokonaan marraskuussa 2017.Antti Kettumäki/Yle

Sisätilojen rakentaminen vaativaa

Eläinpuiston alueelle nousee uusi Pandatalo. Varsinainen rakennus on sisätiloiltaan (siirryt toiseen palveluun)noin 2400 neliötä, tonttia on reilut 10 000 neliötä ja ulkotarha tulee olemaan noin 3000 neliötä.

Talo rakennetaan kvr-urakkana eli sitä suunnitellaan samalla, kun työt etenevät. Lopulliset kustannuksetkin selviävät siis vasta hankkeen valmistuttua. Suunnittelussa ja toteutuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä Kiinan johtavien panda-asiantuntijoiden kanssa.

Pandatalon ensimmäiset betonivalut on tehty tällä viikolla ja seinäelementtien nostaminen aloitetaan viikolla 18, kertoo urakoitsija Lemminkäinen Talo oy:n työmaapäällikkö Janne Hiipakka. Talon pitäisi olla valmis ulkoapäin heinäkuussa ja marraskuussa kokonaan.

Sisätilojen suhteen noudatetaan tarkkoja rakennusvaatimuksia.

– Rakennuksen sisätilaolosuhdevaatimukset ovat haasteelliset, koska kyseessä on kasvihuonetyyppinen ilmasto. Sisäilman kosteudet on tarkasti määritelty ja lämpötilat tulee olla tarkasti hallinnassa, jotta kasvillisuus pysyy kunnossa, Janne Hiipakka kertoo.

Myös pandojen ravinto pitää säilyttää tarkasti määritellyissä olosuhteissa.

Suunnitelma Pandatalon sijoittumisesta Ähtärin eläinpuiston eli Ähtäri Zoon alueelle.
Suunnitelma Pandatalon sijoittumisesta Ähtärin eläinpuiston eli Ähtäri Zoon alueelle.Ähtäri Zoo

Remonttia koko matkailualueelle

Risto Harju toteaa, että Pandatalon rakentamisen lisäksi Ähtärissä on valmistauduttava niiden myötä toivottavasti kasvavaan matkailijamäärään. Esimerkiksi majoitustiloja on jo rakennettu lisää, myös hotelli ja esimerkiksi paikoitustilat vaativat korjaamista tai laajennusta.

Myös esimerkiksi matkailualan koulutukseen on aluella panostettu. Ähtärin seudulla on käynnissä myös bambulajikkeiden koeviljelyhanke, jolla selvitetään pandan mahdollisuuksia saada tarvitsemansa bambu Suomessa tuotettuna.

Lue myös:

Ähtärin toimitusjohtaja pandojen tulosta: "Mahtavalta tuntuu!"

Jättiläispandojen tulo Suomeen varmistui – "Pidämme Kiinan kansallisen aarteen kunniassa"

Analyysi: Suomi pääsi Kiinan syleilyyn – Pandamaat eivät mesoa ihmisoikeuksista

Lue seuraavaksi