Kyberasiantuntija Jarno Limnéll nousemassa hybridikeskuksen johtoon

Ylen tietojen mukaan ensi viikolla perustettavan hybridikeskuksen johtajaksi on ehdolla Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll.

Ulkomaat
Jarno Limnéll
Jarno LimnéllMauri Ratilainen / AOP

Helsingissä allekirjoitetaan ensi tiistaina sopimus hybridikeskuksen perustamisesta Suomeen.

Pääkaupunkiin sijoittuvassa keskuksessa on perustajajäseninä Suomen lisäksi kymmenen EU- tai Nato-maata, Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Britannia, Viro, Latvia, Liettua, Espanja, Ruotsi ja Puola.

Mukaan saattaa liittyä myöhemmin myös uusia jäseniä.

Ylen tietojen mukaan keskiviikkona kokoontuvalle johtoryhmälle esitetään, että Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll nimitetään hybridikeskuksen johtajaksi. Hybridikeskuksen pitäisi aloittaa varsinainen toiminta syyskuun alussa.

EU-asioiden alivaltiosihteeri Jori Arvonen kieltäytyy spekuloimasta johtajanimityksellä.

– En halua tässä vaiheessa sanoa asiasta mitään. Suomi tekee asiasta esityksen ja nimityksen hyväksyy hybridikeskuksen johtokunta ensi viikon keskiviikkona.

Arvosen mukaan on mahdollista, että keskukselle nimetään aluksi väliaikainen johtaja. Hän pitää kuitenkin todennäköisenä, että sama henkilö saa myös pysyvän nimityksen keskuksen johtoon.

Johtoryhmässä on yksi edustaja kustakin mukaan tulevasta jäsenmaasta.

Hybridikeskuksen tehtävänä on vahvistaa jäsenmaiden vastustuskykyä ja tietoisuutta hybridiuhista. Se järjestää koulutusta, tutkimusta ja yhteisiä harjoituksia sekä jakaa hyväksi havaittuja käytäntöjä. Keskus toimii verkostomaisesti ja rekrytoi vain muutaman hengen sihteeristön.