Hallitus nauttii edelleen eduskunnan luottamusta

Hallitus paljasti eilen, että soten valinnanvapauden käyttöönottoa tullaan porrastamaan.

politiikka
Eduskunta 23.03.2017
Jarno Kuusinen / AOP

Hallitus on saanut eduskunnan luottamuksen.

Hallitukselle annettiin luottamus äänin 104–63. Välikysymysäänestyksestä oli poissa 32 kansanedustajaa.

Oppositio esitti hallitukselle epäluottamusta sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta. Oppositio ja asiantuntijat ovat moittineet sote-uudistuksen aikataulua aivan liian kireäksi.

Hallituksen puolesta välikysymykseen vastannut perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) kertoi tiistaina, että soten valinnanvapaus tulee voimaan kaikille vuoden 2019 alusta, mutta sen toimeenpanoa tullaan porrastamaan. Osa maakunnista voi aloittaa puoli vuotta etuajassa ja osa puoli vuotta jäljessä. Myös lisäaika on mahdollinen.

Rehulan mukaan tällä tavoin varmistetaan, että suomalaiset pk-yritykset ja maakunnat pääsevät mukaan tuottamaan sote-palveluita. Oppositio on ollut huolissaan siitä, että maakunnilla tai pienemmillä yrityksillä ei ole tarpeeksi aikaa valmistautua kilpailuun suurten terveysyhtiöiden kanssa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tarkensi illalla MTV:n vaalitentissä hallituksen valinnanvapaussuunnitelmia. Henkilökohtainen budjetti, asiakasseteli ja suun terveydenhuolto astuvat voimaan vuoden 2019 alussa. Sote-keskusten on oltava toiminnassa saman vuoden puoliväliin mennessä. Maakunta voi saada painavasta ja perustelluista syystä lisäaikaa vuoden 2020 loppuun saakka.

Lisärahaa on luvassa, mikäli maakunta ottaa käyttöön valinnanvapauden ja sote-keskukset jo ensi vuoden puolivälistä lähtien. Pilotoinnin voi halutessaan aloittaa heti vuoden 2018 alussa.

Oppositio pitää valinnanvapauslakiin tehtyjä muutoksia lähinnä kosmeettisina. Heidän mielestään sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet eivät toteudu hallituksen mallissa: Kustannuksia ei saada kuriin, terveyserot eivät kapene eikä hoitoketjuista saada yhtenäisiä.