Hyppää sisältöön

48 pulloa vissyä, 30 pyyhettä ja hanskojen kuivain – näin KalPa palvelee välierävastustajaansa JYPiä

Pukukoppipalveluihin kuuluvat myös kahvinkeitin, jumppavälineet ja musiikkisoitin.

KalPan huoltaja Mika Hirvinen tuo JYPin pukukoppiin vissyjä ja hedelmiä. Kuva: Sakari Partanen / Yle

SM-liigan välieräpelit jatkuvat tänään, kun KalPa ja JYP kohtaavat Kuopiossa. Ennen ottelun alkua KalPan huoltajat Marko Oksanen ja Mika Hirvinen ovat toimittaneet pukukoppeihin pientä purtavaa ja juotavaa erätauoilla nautittavaksi. Palvelua voi verrata artistien takahuonetarjoiluun, jossa esiintyjille tarjotaan virvokkeita ja naposteltavia.

– Meillä on sovittu kattaus vierasjoukkueille: kahvia ja vissyä sekä hedelmistä banaaneja, appelsiineja ja omenoita, luettelee Hirvinen.

KalPalla vierasjoukkueen "raideriin" eli tarjoilulistaan sisältyvät: 48 pulloa vissyä, 2 pakettia kahvia, noin 40 kappaletta jokaista tarjolla olevaa hedelmälajia, 30 kappaletta isoja ja pieniä pyyhkeitä sekä 4 paria nauhoja jokaista kokoa. Ottelun järjestäjät ovat varautuneet lisähedelmillä välieräpeleihin, joissa pelit jatkuvat myös mahdollisissa jatkoerissä. Kaikkia tuotteita saa lisää pyydettäessä.

Mika Hirvinen esittelee hanskojenkuivaimen toimintaperiaatetta. Lämmönlähteenä on kotikäytöstä tuttu hiustenkuivain. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Pelin jälkeen vastustaja-JYPille tarjotaan lämmin ruoka, jonka pelaajat ovat saaneet valita muutamasta vaihtoehdosta. Välieräottelu ei kuitenkaan oikeuta parempaan sapuskaan.

– Ihan sama kattaus kuin kaikilla muillakin joukkueilla. Siellä on tarjolla kanaa, kalaa, pastaa ja riisiä. Ja tietysti tyhjä pistepussi pelin jälkeen, nauraa Oksanen.

Huoltajat pyrkivät toteuttamaan vierasjoukkueen villeimmätkin toiveet, mutta Oksasen kahdeksan kauden mittaisen uran aikana ei kovin erikoisia pyyntöjä ole tullut vastaan. Hän kertoo itse kokeilleensa kollegansa huumorintajua vieraspelireissulla.

– Hyvässä hengessä ollaan joskus kyllä höynäytetty, kun ollaan toivottu jotain ihan ihmeellisiä hedelmiä karambolasta lähtien.

Vierasjoukkue on vastustaja kaukalossa, mutta sen ulkopuolella huoltajat auttavat kaikin mahdollisin keinoin. Oksanen luonnehtiikin työtehtäviään "pyykinpesijästä psykologiin" ja kaikkea siltä väliltä.

Huoltaja Marko Oksanen siirtää kuntopyörät paikoilleen JYPin pelaajien käyttöön. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Huoltajat varmistavat, että vierasjoukkueella on lihashuoltoon ja pyykinpesuun tarvittavat välineet saatavilla. Hierontapöydän ja kuntopyörien lisäksi pukukoppitarjontaan kuuluuvat musiikkisoitin ja hanskojen kuivain.

– Kyllä me huoltajat sen verran veljeksiä ollaan, että autetaan vastustajaa. Joskus on puuttunut joku varuste ja sitten on lainattu jotain alasuojaa tai polvisuojaa. Syksyllä etsittiin yhdelle pelaajalle luistimen pohjallisia ja viimeksi lainattiin eräälle pelaajalle hanskat, miehet kertovat.

Yhteiset pelisäännöt huollossakin

Liigajoukkueiden huoltajat tapaavat joka kesä ja sopivat keskenään huollon yhteisistä pelisäännöistä ja käytänteistä. Muutosehdotukset kirjataan porukalla ylös ja toimintaa pyritään parantamaan seuraavalle kaudelle.

– Esimerkiksi joissakin paikoissa ovat kuntopyörät olleet luvattoman huonoja, ja sitten vierasaitioissa on ollut puutteita juomapullotelineistä, kertoo Oksanen.

Myös KalPalle on esitetty parannustoiveita. Muutama vuosi sitten Niiralan montussa asennettiin hyllyt pukukopin naulakoiden päälle ja parannettiin vierasjoukkueen teroituskopin lämmitystä.

Mutta millaisia kehitystoiveita Oksasella ja Hirvisellä on välierävastustaja JYPille?

– Täytyy sanoa, että se niiden vaihtoaition juomapulloteline on todella surkea. Siinä kun hyppää kolme kentällistä pelaajia, niin kaikki pullot ovat nurin kaukalossa.