1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Ahtisaari: Syyrian rauhoittamiseen tarvitaan tulitauko, rauhanturvaajia ja YK:ta

Syyriassa raivoavaan sisällissotaan on aivan ensimmäiseksi saatava kattava ja pysyvä tulitauko, presidentti Martti Ahtisaari sanoo.

Martti Ahtisaari
Ihmisiä tuhoutuneiden talojen keskellä Dumassa, helmikuussa.
Ihmisiä tuhoutuneiden talojen keskellä Dumassa, helmikuussa.Mohammed Badra / EPA

Tulitauko, rauhanturvaajia ja YK. Siinä presidentti Martti Ahtisaaren keinovalikoima Syyrian sisällissodan lopettamiseksi.

– Olisi korkea aika saada aikaan tulitauko ja todellinen yritys kokonaisvaltaisen ratkaisun löytämiseksi Syyriassa, mitä ei ole toistaiseksi näkynyt, presidentti sanoo.

Syyriaan on neuvoteltu rauhaa YK:n erityislähettilään Staffan de Misturan johdolla jo kuukausia, tuloksetta.

Syyrian taisteluissa on ollut vain viiikon tai parin mittaisia lyhyitä taukoja, joiden aikana perille on saatu toimitettua lääkkeitä ja ruokaa.

– YK pitäisi vetää siihen mukaan jo alkuvaiheessa rauhanturvaajien avulla, että saataisiin pysyvä rauhansopimus, Ahtisaari sanoo.

YK pitäisi vetää mukaan jo alkuvaiheessa rauhanturvaajien avulla.

Presidentti Martti Ahtisaari

Vaaleja ei pidä järjestää hätiköiden

Helsingin Säätytalolla meneillään olevassa kansainvälisessä konferenssissa puhunut Ahtisaari muistuttaa, että myös vaalien valmisteluun on varattava riittävästi aikaa. Näin varmistetaan, että kaikki ryhmät voivat osallistua kunnolla vaaleihin.

Alue on ensin saatava turvalliseksi ja jälleenrakennus käyntiin, jotta ihmiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi ja palata.

– Esimerkiksi Egyptissä rynnättiin järjestämään vaalit, vaikka vain yksi puolue, Muslimiveljeskunta oli niiihin valmis. Nyt armeijan vaikutusvalta on suurempi kuin edellisellä sotilashallinnolla. Niin ei järjestetä todellisia, parlamentaarisia vaaleja.

Alkuvuodesta presidentti Ahtisaari keskusteli Syyrian tilanteesta Venäjän YK-lähettilään Vitali Tshurkinin kanssa, joka kuoli helmikuussa. Ahtisaari sanoo arvioineensa tuolloin, että Syyriassa pitää varata vaalien järjestämiseen kaksi vuotta. Siinä ajassa kaikki ryhmät voisivat valmistautua niihin kunnolla.

– Lähettiläs Tshurkin arvioi ajaksi kolme vuotta. En odottanut sitä häneltä, mutta se kertoo, että myös hän oli ajatellut tilannetta.

Venäjä on Syyrian sodassa tukenut presidentti Bashar al-Assadin hallintoa. Ahtisaari painotti, että YK:n on valvottava myös vaalit kunnolla.

Martti Ahtisaari ja Hifikepunye Pohamba
Suomen ja Namibian entisillä presidenteillä Martti Ahtisaarella ja Hifikepunye Pohamballa on neljäkymmentä vuotta kestänyt ystävyyssuhde. Tommi Pesonen / Yle

"Mistään ei ole sovittu, niin kauan kuin kaikesta on sovittu"

Ahtisaari ja hänen monikymmenvuotinen ystävänsä, Namibian entinen presidentti Hifikepunye Pohamba keskustelivat Ulkoministeriön johdolla järjestetyssä National Dialogues-konferenssissa Namibian itsenäistymisprosessista.

Rauhannobelisti Ahtisaari vaikutti merkittävästi nykyisin Afrikan vakaisiin valtioihin kuuluvan Namibian itsenäistymisessä Etelä-Afrikasta vuonna 1990. Kokeneen rauhanvälittäjän ohje neuvottelupöytiin on se, että pitävän ratkaisun aikaansaamiseksi neuvottelujen johtajan täytyy tietää, mihin pyritään.

– Mistään ei ole sovittu, niin kauan kuin kaikesta on sovittu, muistutti presidentti.

Ahtisaaren johtama CMI-järjestö on mukana muun muassa (siirryt toiseen palveluun) Burundissa edistämässä vakautta vuonna 2015 kiihtyneiden väkivaltaisuuksien jälkeen.

Lue seuraavaksi