1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. autoteollisuus

1000 työpaikkaa tarjolla: Autotehtaan rekrytointirekka etsii ammattilaisia ympäri Suomea

Valmet Automotiven poikkeuksellinen rekkarekrytointikiertue on saanut paljon liikkeelle innokkaita työnhakijoita useissa kaupungeissa. Tampereella rekassa kävi töitä kyselemässä 600 ihmistä. Kiinnostus on ollut suurta syrjäisemmissäkin paikoissa.

autoteollisuus
Valmet Automotiven rekrytointikiertue Mikkelin torilla.
Valmet Automotiven rekrytointirekka kävi Mikkelin torilla keskiviikkona. Rekka pysähtyy yhteensä kahdeksalla paikkakunnalla.Esa Huuhko / Yle

Ison rekan ympärillä kävi pian hyvä kuhina. Tuhatta työntekijää hakevan autotehdas Valmet Automotiven rekrytointirekka veti paljon innokkaita työnhakijoita Mikkelin torille keskiviikkona.

Erikoinen rekrytointikiertue on herättänyt huomiota kaikkialla, mihin rekka on parkkeerannut.

– Satoja ihmisiä on jokaisella paikkakunnalla ollut meitä jututtamassa. Ihmiset ovat olleet tosissaan liikkeellä, iloitsee Valmet Automotiven henkilöstöjohtaja Tomi Salo.

Valmet hakee tuhatta työntekijää Varsinais-Suomessa sijaitsevan Uudenkaupungin autotehtaaseensa.

Rekryrekassa työpaikasta kiinnostunut voi keskustella rekrytointiammattilaisen kanssa työllistymismahdollisuudesta ja saada lisätietoa työstä autotehtaalla. Hakijan pitää erikseen jättää työhakemus.

Maakunnissa moni ei tunne työtarvetta

Myös eteläsavolaisia lopulta tehtaalla työskentelee.

– Voisin kuvitella joku kymmenen, tai jää kymmeniin tai yksittäisiin henkilöihin, arvioi Etelä-Savon TE-toimiston johtaja Sirkka Rytkönen.

Rytkönen muistuttaa, että liikkuvuus työn perässä on tavallista.

Valmetin rekryrekka käy kahdeksassa kaupungissa, jotka ovat Turku, Tampere, Jyväskylä, Lappeenranta, Mikkeli, Joensuu, Oulu ja Kokkola. Mikkeli on kiertueen viides kaupunki. Uudenkaupungin autotehdas alkaa valmistaa Daimlerin omistaman Mercedes-Benzin autoja.

Valmetin henkilöstöjohtaja Salon mukaan he lähtivät kiertueelle siksi, että heidän työvoimatarvettaan ei monin paikoin Suomea tunneta.

– Odotukset on, että porukkaa löytyisi myös kaukaisemmilta paikkakunnilta. Luonnollista on se, että suurin osa tulee keskittymään Turun alueelle, joka on meidän työssäkäyntialuetta. Myös Tampere ja Pirkanmaa ovat meille tärkeitä. Tarjoamme nyt mahdollisuutta niille seuduille, joissa meitä ei aktiivisesti tunnisteta.

Kaikissa ammattiosastoissa on aika paljon työttömyyttä, kun monet isot firmat ovat lähteneet

Jani Lauanne

Muun muassa Tampereella rekryrekassa kävi noin 600 ihmistä. Mikkelistä on matkaa Uuteenkaupunkiin yli 400 kilometriä.

Paljon vapaata työvoimaa

Valmet tietää, että syrjäisemmissä maakunnissa on paljon vapaata työvoimaa. Työttömyys on suurta muun muassa Etelä-Savossa.

Esimerkiksi metallialan avoimia työpaikkoja on maakunnassa tarjolla vähän.

– Kaikissa ammattiosastoissa on aika paljon työttömyyttä, kun monet isot firmat ovat lähteneet, harmittelee Mikkelin metallityöväen ammattiosasto 61:n puheenjohtaja Jani Lauanne.

TE-toimiston Rytkösen mukaan muuttaminen on helpointa nuorille, koska he eivät ole sitoutuneita tiettyyn paikkakuntaan.

Lauanne tietää kertoa, että Uudessakaupungissa työntekijöiden lapsille on onneksi hyvin tarjolla vuorohoitopaikkoja.

TE-toimisto oli aktiivinen

Valmetin henkilöstöjohtaja Salo kertoo Etelä-Savon TE-toimiston olleen aktiivinen rekrytointirekan saamisessa kaupunkiin. TE-toimiston Rytkönen muistuttaa, että tällaisia tilaisuuksia on harvoin.

– Monet maakunnat ovat muuttotappioalueita. Taantuma on aiheuttanut sen, että näin massiivisia rekrytointeja ei ole tullut millekään alueelle vuosiin. Jatkuvaa muuttamista kasvukeskuksiin tapahtuu työn perässä. Tällainen isompi rekrytointitarve, jossa tietylle alueelle tarvitaan yks kaks tuhat työntekijää, on uusi ja positiivinen rakennemuutos. Jos Etelä-Savossa avautuu työpaikkoja, tänne pääsee aina takaisin.

Varsinaista aiempaa kokemusta autonrakentamisesta työnhakija ei tarvitse. Valmet Automotive sanoo kouluttavansa hakijoista sopivat työntekijät. Nopeimmillaan Valmet ilmoittaa palkkauksesta muutamassa päivässä. Salon mukaan viimeiset työpaikat tältä rekrytointikiertueelta palkataan kesäkuun loppupuolella.

Lue seuraavaksi