Hämeenlinnan kaupunkikuva muuttuu – katso voittajatyön havainnekuvat tulevasta linja-autoaseman seudusta

Jos suunnitelma toteutuu, Hämeenlinnan nykyinen linja-autoasema jää jopa yhdeksänkerroksisten kerrostalojen varjoon. Uusi linja-autoasema rakennetaan Palokunnankadun varteen.

Hämeenlinna
Havainnekuvassa näkymä aukealta Hämeenlinnan uuden linja-autoaseman vierestä etelään
Näkymä aukealta uuden linja-autoaseman vierestä etelään voisi näyttää vaikkapa tältä.Arkkitehtipalvelu Oy

Linja-autoaseman kortteliin haettiin linjauksia suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailulla (siirryt toiseen palveluun) (Hämeenlinnan kaupunki), jossa asukkaat pääsevät mukaan evästämään arkkitehtejä.

Toteutuessaan kilpailun voittajan Lehto Groupin ja sen pääarkkitehtikumppanin Arkkitehtipalvelu Oy:n suunnitelma piirtäisi merkittävällä tavalla uusiksi Hämeenlinnan kaupunkikuvaa. Suunnittelukilpailun voittajatyö Lohkot tuo Hämeenlinnan linja-autoaseman kortteliin 131 asuntoa ja lähes sata uutta hotellihuonetta. Kaukoliikenteen bussit kaartavat lähtölaitureilleen hotellin alta.

Ehdotuksessa säilytetään suojeltu, funkistyylinen linja-autoasema, johon mahdollisesti sijoitetaan jatkossa kauppahalli.

Hämeenlinnan linja-autoaseman korttelin suunnittelukilpailun voittajatyö Lohkot havainnekuvassa
Vanha linja-autoasema suojellaan ja säilytetään kokonaisuudessaan. Voittajaehdotuksessa osa siitä hyödynnetään asuinrakennusten yhteistiloiksi. Uusi linja-autoasema sijoitettaisiin Palokunnankadun varteen ja pysäköintihalli uudisrakennusten alle.Arkkitehtipalvelu Oy

– Lohkot-ehdotuksella haimme alueelle erityisesti paikan historiallista kerrostuneisuutta. Arkkitehtuurin lähtökohtana oli kuitenkin tuore, nykyaikainen kaupunkikuvallinen ilme, kertovat pääarkkitehdit Pasi Widgren ja Tuomas Helin.

Asukkaat mukana suunnittelussa

Voittajatyö on silti vasta lähtökohta lähellä Vanajaveden rantaa sijaitsevan alueen uudeksi muodoksi, sillä suunnittelutyössä kuullaan myös kaupunkilaisia. Syksyyn mennessä mielipiteitä piirustuslaudalla syntyneisiin hahmotelmiin kuullaan niin lapsilta, nuorilta, aikuisilta, yrittäjiltä kuin ikäihmisiltäkin.

Lähemmäs 500 hämeenlinnalaista on jo ollut mukana kilpailuprosessissa. Satoja palautteita sekä asukkaiden ideoita on hyödynnetty kilpailuehdotuksissa. Kilpailijat olivat mukana myös erilaisissa asukastilaisuuksissa kuulemassa ideoita, kertoo tuomariston puheenjohtaja Sari Rautio Hämeenlinnan kaupungilta.

Ilmahavainnekuva pohjoisesta Hämeenlinnan linja-autoaseman kortteliin
Ilmahavainnekuva pohjoisesta. Arkkitehtipalvelu Oy

Myös sosiaalinen media ja sähköiset alustat ovat vahvasti mukana suunnittelussa. Uusien kerrostalojen asukkaat pääsevät tutustumaan omaan asuntoonsa ja kerrostaloon realistisessa 3D-näkymässä. Siinä voi katsella esimerkiksi asunnon ikkunoista näkyvää oikeaa maisemaa ja muita näkymiä.

Havainnekuva linja-autoaseman kortteliin Palokunnankadun 5. kerroksen asunnosta Vanajaveden suuntaan
Havainnekuva Palokunnankadun viidennen kerroksen asunnosta Vanajaveden suuntaan. Hotellirakennus kuvassa reunimmaisena oikealla. Etualalla näkyy uuden linja-autoaseman katto.Arkkitehtipalvelu Oy

Alueen on arvioitu valmistuvan vuosina 2020-2021. Kaupunkilaiset ja yritykset voivat antaa edelleen palautetta rakentajalle omista tarpeistaan ja näkemyksistään, ja näin kehittää suunnitelmaa yhdessä ennen virallista asemakaavaprosessia.