Pääkaupunkiseudulla järjestetään yli sata ilmaista luontoretkeä – "Upea palvelu veronmaksajille"

Yhteinen luontokokemus saa ihmiset valpastumaan ja juttelemaan keskenään.

Luontoharrastukset
Perheitä luontopolulla.
Petri Lassheikki / Yle

Katso, lintu! Lepakko? Puunhalaaja!

Pääkaupunkiseudun metsissä voi viljalti bongata eläimiä, luonnonihmeitä ja miksei luonnonystäviäkin. Jos kynnys luonnossa samoamiselle on noussut liian korkeaksi, ei hätää! Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa järjestetään huhti- ja marraskuun aikana 142 ilmaista luontoretkeä lähialueiden metsiin ja puistoihin.

Vanha kuusi.
Petri Lassheikki / Yle

Retket on koottu Luontoretkikalenteriin (siirryt toiseen palveluun). Sitä on julkaistu jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Vakkariretkeilijät odottavat innokkaasti kalenterin ilmestymistä, kertoo Helsingin kaupungin rakennusviraston katu- ja puisto-osaston projektipäällikkö Elina Nummi.

– Tämä on upea palvelu veronmaksajille. Linnuista tämä alkaa keväällä ja päättyy taimenten kutemiseen marraskuussa.

Tänä keväänä esimerkiksi Helsingin Pakkalassa seurataan lintujen muuttoa (16.4.) ja tehdään linturetki Harakan saarelle (6.5.), Vantaalla vaelletaan Sipoonkorvessa (6.5.) ja vietetään äitienpäivää Kuusijärvellä (14.5.).

Espoossa puolestaan juhlitaan 25-vuotiasta luontotalo Villa Elfvikiä (20.5.) ja opiskellaan koko perheen keijukoulussa (4.6.).

Kaupunkiympäristössä eläviä lintuja bongataan Kauniaisissa (9.5.), ja lepakkojen elämään voi tutustustua 23. toukokuuta.

Luonnonhelmassa tutustuminen käy helposti

Käytännössä kuka tahansa voi osallistua ammattitaitoisten oppaiden vetämille retkille. Kaupunkien rajatkaan eivät ole esteenä, sillä tulijoilta ei kotipaikkakuntaa kysytä, muistuttaa Elina Nummi.

– Berliinistä Helsinkiin matkustanut kaverikin on tervetullut kierrokselle!

Lintubongareita lintutornissa Espoossa.
Yle

Tärkeää on muistaa ainakin säänmukainen kengät ja vaatetus, tarvittaessa kumisaappaat, kiikarit lintujen bongaukseen ja eväsretkillä istuma-alusta, ettei pylly palele kylmillä kivillä.

Vieraiden ihmiset kohtaamista ei kannata jännittää, sillä luonto tekee melkeinpä ihmeitä, kannustaa Nummi.

– Se on jännä, miten retkille tulevat ihmiset ovat heti kuin yhtä suurta perhettä. Kaikki ovat valppaita ja juttelevat keskenään. Yhdessä luonnon kokeminen tekee ihmiselle hyvää.

Draamaretkillä patsaat heräävät eloon

Jos ajatus luonnonhelmassa heilumisesta tuntuu liialliselta, tai toisaalta, jos metsäpoluilla tulee vietettyä reilusti muutenkin aikaa, niin ohjattuja retkiä järjestetään myös neljän paikkakunnan puistoihin. Pääkaupunkiseudulta löytyy runsaasti erilaisia teemapuistoja, kuten alppiruusu- ja kirsikkapuistot, ja historia havisee mm. Träskandassa Espoossa.

Kierroksilla heräävät eloon myös Helsingin patsaat ja oma teemakierros on mm. diakoniatyön uranuurtaja Aurora Karamzista. Oman kaupungin kierroksilla saattaa yllättyä iloisesti, naurahtaa Elina Nummi.

– Puistokävelyillä monet ovat sanoneet, että kun mennään Roomaan ja Lontooseen, niin siellä käydään puistoissa, mutta samalla ei tiedetä, että Helsingissäkin on niin paljon erilaisia puistoja.

Tieto lisää rakkautta luontoon

Projektipäällikkö Elina Nummi rohkaisee retkillä käyneitä kertomaan oppimastaan myös muille. Kuka tahansa voi halutessaan vetää puistokierroksen vaikka omalle ystäväporukalleen. Näin tieto omasta elinympäristöstä leviää koko ajan laajemmalle.

– Kun tuntee oman ympäristönsä, niin myös rakastuu siihen, Elina Nummi uskoo.

Painettuja luontoretkikalentereita jaetaan Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniasten asiakaspalvelupisteissä, luontotaloissa ja kirjastoissa sekä Helsingin kaupungin Virka-infossa. Kalenterit viedään yleensä käsistä.

Ideoita esimerkiksi Helsingin puistokohteista voi löytää rakennusviraston puistosivultolta (siirryt toiseen palveluun).