1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pandat

Ähtärin toimitusjohtaja pandojen tulosta: "Mahtavalta tuntuu!"

Ähtärin eläinpuistossa iloitaan pandasopimuksen syntymisestä. Kiinalaiset ovat todenneet Suomen ja Ähtärin olosuhteet pandoille sopiviksi.

pandat
Pandat
Lehtikuva / AFP

– Mahtavalta tuntuu! Uurastus on saatu sinetöityä sopimuksilla ja nyt alkaa työ konkretisoitua monella tavalla, hehkuttaa Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi heti Kiinan ja Suomen presidenttien allekirjoitettua maiden välisen pandojen suojelusopimuksen.

Ähtärin työ isopandojen saamiseksi Ähtäri Zoohon alkoi joulukuussa 2014, kun Maa- ja metsätalousministeriö teki päätöksen, että jos pandat Suomeen tulevat, ne sijoitetaan Ähtäriin.

– Nyt ollaan tässä. Kiinalaisia kollegoitani siteeraten, ennätysajassa, Haapaniemi sanoo.

Joulukuussa Suomeen totuttautumaan

Ähtärin eläinpuiston alueelle valmistuvan Pandatalon ja -tarhan pitäisi olla muuttokunnossa joulukuun alussa. Samaan aikaan odotetaan myös pandapariskuntaa saapuvaksi. Tarkat päivämäärät ja aikataulu selviävät syksyn mittaan, kun käytännön asioita hiotaan.

– Kysymyksessä on eläimet ja heidän tulee olla matkustuskunnossa, Haapaniemi muistuttaa. Jos eläimet saapuvat Ähtäriin suunnitellusti joulukuussa, sitä, milloin ne ovat yleisön nähtävillä, ei tiedä.

– Ennenaikaista sanoa aikataulua koska olisivat nähtävillä. Se vahvistunee, minkä verran niille täytyy varata aikaa että totuttautuvat tarhaoslosuhteisiin.

Pandatalo rakentuu jo Ähtärin eläinpuiston alueelle.
Pandatalo rakentuu jo Ähtärin eläinpuiston alueelle. Antti Kettumäki/Yle

Kaiken takana suojelu

Vaikka pandojen odotetaan lisäävän eläinpuiston kävijämäärää, on koko pandahankkeen taustalla uhanalaisen eläimen suojelutyö.

– Taustalla on kaksipuolinen pandojen suojeluhanke. Kiina valitsee kohdemaat ja kohde-eläintarhat, jotka ovat osoittautuneet sen luottamuksen arvoiseksi, että tätä suojelutyötä voidaan tehdä.

Pandojen tulevia olosuhteita on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä Kiinan johtavien panda-asiantuntijoiden kanssa. Tälläkin hetkellä Suomessa ja Ähtärissä vierailee delegaatio muun muassa tutustumassa tuleviin taloon ja tarhaan.

– He ovat olleet todella tyytyväisiä meidän pandatarhaamme, Haapaniemi sanoo.

"Hyvältä tuntuu"

Toimitusjohtajan päivä Helsingissä jatkuu median haastatteluilla ja ajankohtaisista kysymyksistä keskustellen kiinalaisen delegaation kanssa.

– Hyvältä tuntuu.

Lue seuraavaksi