Jäänsahaukset etenevät Meri-Lapissa – ulkoilijoita varoitetaan railoista ja jäälle tulevasta vedestä

Lapin ELY-keskus varoittaa Ruohokarissa Liakanjoella ja Tornionjoen alueella liikkuvia avatuista railoista ja jään päälle tulevasta vedestä. Lisäksi jokien jäät ovat tavanomaista heikompia.

Kevättulvat
jäänsahauskone Simojoella
Riikka Rautiainen / Yle

Kevään jäänsahaukset on tehty Simojoella. Lapin ELY-keskuksesta kerrotaan, että nyt jäätä sahataan Ruohokarissa Liakanjoella ja loppuviikosta jäänsahaus alkaa Tornionjoen alaosassa. Alueella liikkujia varoitetaan avatuista railoista ja jään päälle tulevasta vedestä.

Lapin ELY-keskuksen mukaan Simojoen tulvahuippu ajoittuu toukokuun alkuun ja jäät lähtenevät liikkeelle huhti - toukokuun vaihteessa. Suuruudeltaan tulvan oletetaan olevan keskimääräinen.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan sää lämpenee huhtikuun puolivälin jälkeen, jolloin sulaminen varsinaisesti käynnistyy ja jokien virtaamat kasvavat. Jääpatoriski on aina olemassa, ja sen vuoksi tulvatilanteen kehittymistä seurataan aktiivisesti, kerrotaan ELY-keskuksesta.

Muissa Lapin vesistöissä lumen sulamisen vaikutukset vedenkorkeuksiin alkavat näkyä vasta huhtikuun loppupuolella, ja suurimmat virtaamat saavutetaan toukokuun puolenvälin vaiheilla, arvioi ELY-keskus.

Tulvien suuruuden arvioidaan muodostuvan monin paikoin keskimääräiselle tasolle. Tornionjoen ja Ounasjoen latva-alueilla on kuitenkin runsaasti lunta ja sulamisajankohdan lämpötila ja sateet määrittävät tulvan suuruuden näillä jokijaksoilla.

Jäät tavanomaista heikompia

ELY-keskus muistuttaa, että jäillä liikkujien tulee olla varovaisia. Lapin alueella jäät ovat etenkin jokijaksoilla hieman tavanomaista heikommat, ja auringon säteet heikentävät paksunkin jään kantavuutta merkittävästi.

– Tervettä järkeä ja naskalit mukaan, jos jäälle on tarkoitus mennä nauttimaan keväisestä säästä, todetaan ELY-keskuksen tiedotteessa.

Lapin ELY-keskus valmistautuu kevään tulvatilanteeseen yhdessä pelastuslaitoksen ja muiden viranomaisten kanssa tiivistämällä yhteistyötä. Eri toimijat muodostavat yhteisen tulvatilannekuvan, jotta kaikilla toimijoilla on tarvittavat ja samanlaiset tiedot tulvatilanteen kehittymisestä omien valmiutta nostavien toimien tekemiseen.

Tulvatilanteen kehittymistä vesistöennustemallien avulla voi seurata Tulvakeskuksen nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).