1. yle.fi
  2. Uutiset

Kauhava voitti Kangas-Annala -tien viimeisen kiistan – puomeja ei tarvita

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Kauhavalla sijaitsevan Kangas-Annala -tiehen liittyvät valitukset. Päätös tarkoittaa, että viime joulukuussa avattua tietä saa käyttää myös keväällä pesintäaikaan.

Kauhava
Kankaankylän ja Annalankylän välinen Ämpin silta saatiin pitkän riitelyn jälkeen rakennettua.
Kankaankylän ja Annalankylän välinen Ämpin silta saatiin pitkän riitelyn jälkeen valmiiksi 2016. Elina Niemistö / Yle

Kauhavan kaupungin peltolakeuksille valmistunutta Kankaan ja Annalankylän välistä tietä saa ajaa myös keväällä suojeltujen lajien ja lintujen pesimäaikanakin. Tämä ratkesi, kun Korkein hallinto-oikeus ilmoitti hylänneensä asiasta tehdyt valitukset.

Tielle myönnettiin vuonna 2014 luonnonsuojelulain mukainen poikkeuslupa kiellosta häiritä lintuja niiden pesimäaikana. Kun poikkeuslupa ei ollut valitusten takia voimassa, ELY-keskus kehotti Kauhavaa sulkemaan tien jälleen kevään ajaksi. Kauhavan kaupunki kieltäytyi toimimasta, sillä kaupunki odotti Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen tulevan lähipäivinä.

– Puomeja ei tarvitse asentaa ja tiellä on nyt laillista kulkea, tulkitsee kaupunginjohtaja Markku Lumio KHO:n päätöstä.

Tietä saa nyt siis käyttää, mutta kaupunki kuitenkin alentaa tien nopeusrajoitusta tietyiltä osin kevään ajaksi.

KHO:n päätös sinetöi samalla vuosikausia kestäneen kiistan tien rakentamisesta ja käytöstä luonnonsuojeluyhdistysten ja Kauhavan kaupungin välillä.

Kauhavan luontoyhdistys Valokin puheenjohtaja Erkki Korpimäki ei usko, että mitään on enää tehtävissä. Hän kuitenkin moittii suomalaista lainsäädäntöä, joka ei suojele riittävästi vaarantuneita lajeja.

– Luonnonsuojelulaki ei suojaa eläinten elinympäristöä eli sitä saa heikentää, kunhan ei häiritse yksilöitä. Tämä on murheellista monien sellaisten lajien kohdalla, joita lähitulevaisuudessa uhkaa sukupuutto, sanoo Korpimäki.

Lue seuraavaksi