Neuvolan vastaisku raskaudenaikaiseen tupakointiin: odottavat äidit puhallutukseen

Suomessa odottavat äidit polttavat edelleen reippaasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Raskaana oleva Taru Lahtinen lopetti tupakoinnin.

vauvat
Taru Lahtinen ja vauvanvaunut
Vauvanvaunut odottavat valmiina Taru ja Vili Lahtisen vauvaa. Viisi vuotta tupakoinut Taru lopetti polttamisen heti, kun raskaustesti näytti positiivista.Ville Välimäki / Yle

HämeenlinnaHämeenlinnan Lammilla asuvat Taru ja Vili Lahtinen odottavat ensimmäistä vauvaansa. Olohuoneen nurkassa on valmiina vauvanvaunut ja makuuhuoneeseen on pedattu myös pinnasänky. Pikkusisaruksilta saadut vauvanvaatteet on viikattu kaappiin.

– Mulla on kolme viikkoa laskettuun aikaan. Hyvin on mennyt. Välillä suututtaa, kun ei saa sukkia jalkaan, mutta onneksi Vili on auttanut tässä sukkien jalkaan laittamisessa, nauraa Taru.

– Jännittää. Ensimmäinen lapsi tulossa, niin en osaa kuvitellakaan, mitä kaikkea on tulossa, myöntää Vili.

Lähinnä mietin, että miksi en ole lopettanut jo aikaisemmin.

Taru Lahtinen

Viisi vuotta tupakoinut Taru lopetti polttamisen heti, kun raskaustesti näytti positiivista.

– Se oli ihan itsestään selvää, että se loppuu. Se oli helpompaa kuin ajattelin. Lähinnä mietin, että miksi en ole lopettanut jo aikaisemmin, pohtii Taru Lahtinen.

Taru Lahtisen perheestä suuri osa polttaa tupakkaa ja Taru onkin saanut kehuja omasta ratkaisustaan.

– Kaikki ovat tukeneet ja äitikin on sanonut, että on tosi hieno juttu. Mummi, joka itse polttaa, sanoi juuri, että nyt et enää aloitakaan.

Nuoret odottavat äidit polttavat eniten

Tupakan haitoista sikiölle on puhuttu jo vuosikymmeniä, mutta kuitenkin noin 15 prosenttia odottavista äideistä tupakoi Suomessa. Muissa Pohjoismaissa raskaana olevien tupakointi on laskenut viime vuosina, mutta meillä tilanne on pysynyt samankaltaisena pitkään.

Nuoret ja yksin odottavat tupakoivat eniten. Tutkimusten mukaan alle 20-vuotiaista odottavista äideistä puolet polttaa tupakkaa.

Nikotiini tupakassa supistaa istukan verisuonia ja silloin sikiö elää jatkuvassa hapenpuutteessa.

Anu Mähönen

Tupakoinnista aiheutuu paljon terveyshaittoja vauvalle, sikiö- ja vauva-aikana ja pitkälle lapsuuteen asti. Nikotiini tupakassa supistaa istukan verisuonia ja silloin sikiö elää jatkuvassa hapenpuutteessa. Sen seurauksena aivojen kehitys ja vauvan kasvu häiriintyvät.

– Lisäksi riskit ennenaikaiseen synnytykseen ja aikaisemmilla viikoilla jopa keskenmenoon ovat huomattavasti suuremmat kuin niillä äideillä, jotka eivät tupakoi, kertoo Hämeenlinnan neuvoloiden vastuulääkäri Anu Mähönen.

Odottavat äidit puhaltavat häkämittareihin

Hämeenlinnassa on vastikään otettu käyttöön häkämittarit, joilla pyritään vähentämään odottavien äitien tupakointia. Kaikki odottavat äidit ja heidän puolisonsa pyritään puhalluttamaan ensimmäisellä neuvolakäynnillä.

– Halusimme panostaa tähän tärkeään asiaan, vauvojen savuttomuuteen. Häkämittareilla on saatu muissa kunnissa hyviä tuloksia siinä, että raskaudenaikaista tupakointia on vihdoin saatu Suomessakin vähenemään, kertoo Mähönen.

Neuvolan häkämitttari ja taulukko
Jos laite näyttää puhallettaessa punaista, on se merkki siitä, että häkää on liikaa.Ville Välimäki / Yle

Mittari näyttää lukeman, joka kertoo puhaltajan hengityksen häkäpitoisuuden. Lukemien toivotaan konkreettisesti osoittavan tupakoinnin vaikutukset vanhemmille.

– Nähdään lukema ja numero, että meidän vauvan verenkierrossa on näin ja näin paljon häkää, sanoo vastuulääkäri Anu Mähönen.

Ketään ei syyllistetä

Taru Lahtinenkin on kokeillut häkämittaria. Iloisin tuloksin.

– Minulla se lukema näytti nollaa, tuulettaa Taru Lahtinen ja myöntää olevansa ylpeä itsestään, että on pystynyt lopettamaan tupakoinnin.

Häkämittariin puhaltaminen on kaikille vapaaehtoista, mutta vastaanotto on tähän mennessä ollut ammattilaisten mukaan ilahtunutta. Terveydenhoitaja Tiina Nikkanen muistuttaa, että häkämittarit ovat vain yksi keino vähentää odottavien äitien tupakointia. Ketään ei haluta syyllistää.

– Asiakkaat ovat yllättyneet, mutta kokevat, että hyvä, että on panostettu, Nikkanen kertoo.

Jo yhteinen automatka tupakoijan kanssa vaikuttaa sikiöön

Tuleva isä Vili Lahtinen on päättänyt lopettaa tupakointinsa ennen vauvan syntymää. Tällä hetkellä savukkeita kuluu kolmesta viiteen päivässä. Taru pitää tärkeänä, että myös Vili lopettaisi polttamisen.

– Juuri sen takia, ettei itse sitten alkaisi polttamaan enää uudestaan, eikä vauvan tarvitsisi altistua tupakan hajulle. Kyllähän haju tarttuu vaatteisiin, miettii Taru.

Taru ja Vili Lahtinen
Vili ja Taru Lahtinen olivat jo raskautta suunnitellessaan puhuneet tupakoinnin lopettamisesta.Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan neuvoloissa myös odottavan äidin puolison toivotaan puhaltavan häkämittariin, sillä passiivinen tupakointi vaikuttaa merkittävästi sikiön hapen saantiin. Sikiö saattaa jopa joutua alttiiksi tupakan savulle, vaikka itse tupakka olisi jo sammutettu. Neuvolatoiminnan vastuulääkäri Anu Mähönen kertoo esimerkin:

– Jos odottavan äidin puoliso tupakoi pihalla ennen neuvolaan lähtöä ja he ajavat samassa autossa yhdessä tänne neuvolaan. Täällä odottaja puhaltaa häkämittariin lukemia, joissa nähdään, että hänkin on saanut puolisonsa häkää ja se on merkittävässä määrin vaikuttamassa sikiöön.

Sikiöön kulkeutuu enemmän haitta-aineita kuin niitä kulkeutuu pois. Vauvan veren häkäpitoisuus on suurempi kuin tupakoivan tai passiivisesti tupakoivan aikuisen, selittää Mähönen.

Tukea on tarjolla jo kun raskautta vasta suunnitellaan

Hämeenlinnassa odottavat tupakoitsijat voivat valita, mitkä yksilöllisen tuen keinot heille sopisivat. Asiantuntijaterveydenhoitajat ovat perheiden käytössä ja lisäksi järjestetään ryhmävastaanottoja, vertaistukiryhmiä ja ohjeistetaan nikotiinikorvaustuotteiden käytössä.

Jos vauvaa suunnittelevalla parilla on hankaluuksia tupakoinnin lopettamisessa, neuvola voi olla avuksi.

– Olisi tärkeää, että vauvaa suunnittelevat tupakoijat ottaisivat neuvolaan yhteyttä, että voitaisiin tukea tupakoinnin lopettamisessa jo ennen raskauden alkua. Näin raskaus saisi alkunsa terveellisessä ilmassa ja vauva pääsisi nauttimaan savuttomasta elämästä alusta asti, kannustaa terveydenhoitaja Tiina Nikkanen.