EU-parlamentti myötäilee: Brexitin ehdoista sovittava ensin

EU:lle ei käy Britannian toive, että sen ja unionin tulevista suhteista neuvoteltaisiin samaan aikaan kuin eron ehdoista.

Brexit
Michel Barnier seisoo pitämässä puhetta. Taustalla näkyy parlamentin istuntosalia ja euroedustajia.
EU:n pääneuvottelija Michel Barnier esitteli keskiviikkona näkemyksiään EU-parlamentille Strasbourgissa.Patrick Seeger / EPA

EU:n parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman Britannian eroneuvottelujen suuntaviivoista.

Parlamentti on Eurooppa-neuvoston kanssa yhtä mieltä muun muassa siitä, että Britannian eroamisen ehdoista on sovittava ensin ja vasta sitten sovitaan osapuolten tulevista kauppasuhteista. Britannia haluaisi, että neuvotteluja käytäisiin samanaikaisesti.

Europarlamentaarikoista 516 tuki brexit-päätöslauselmaa ja 133 vastusti sitä. 50 oli poissa äänestyksestä.

Britannia jätti erokirjeen EU:lle viime viikolla, mikä käynnisti virallisesti eroprosessin. Neuvottelujen uskotaan alkavan toden teolla toukokuussa, kun EU on vahvistanut pääneuvottelijansa Michel Barnierin mandaatin.

Parlamentti on ensimmäinen EU-elin, joka ottaa virallisesti kantaa brexit-neuvotteluihin. Eurooppa neuvosto julkaisi suunnitelmansa brexit-neuvottelujen pelisäännöistä viime viikolla.

EU arvioi, että neuvottelut voidaan saada päätökseen kahdessa vuodessa. Tarkoitus on, että Britanniassa olevien EU-kansalaisten ja muissa EU-maissa olevien brittien asema on neuvotteluissa ensi sijalla.

Lähteet: AP, AFP