Olutta merinäköalalla? Ensi kesänä siihen on Helsingissä toistatuhatta uutta mahdollisuutta

Uusia terassipaikkoja tulee merenrantaan muun muassa merikylpylä Altaalle sekä Sörnäisiin avattavaan uuteen keskittymään, jossa on peräti kolme eri ravintolaa.

Ravintolaterassit
Havainnekuva Helsingin Sörnäisiin avautuvasta ravintolakeskittymästä
Havainnekuva Sörnäisiin kesällä avautuvasta ravintolakeskittymästä.Sörkan Riviera

Helsingissä Katajanokan suun ja Sörnäisten merenranta-alueille on tulossa ensi kesänä ainakin toistatuhatta uutta ravintola- ja terassipaikkaa.

Katajanokan suulla sijaitseva merikylpylä Allas Sea Pool avautuu asiakkaille toukokuussa. Tänään torstaina harjakaisiaan viettävään Altaaseen tulee tuolloin puolitoista tuhatta terassipaikkaa – vielä viime kesänä paikkoja oli muutama sata.

Sörnäisten rantatien varteen on puolestaan suunnitteilla noin kolmesataapaikkainen ravintolakeskittymä, kertoo hankkeen takana olevan Sörkan Riviera -osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja osakas Tommi Leino.

Hän on vielä vaitonainen hankkeen yksityiskohdista, mutta sanoo, että tiedossa on kolme eri ravintolaa, jotka toimivat myyntipisteiden tapaan: sisätiloja ei ole vaan koko ravintola-alue on käytännössä yhtä terassia. Myös lapsille on luvassa oma leikkipaikka.

Uusi, pelkästään kesäisin auki oleva ravintolakeskittymä on tarkoitus avata Sörnäisten ranta-alueelle jo tulevan kesän aikana. Helsingin yleisten töiden lautakunta päätti alueen vuokraamisesta viikko sitten tiistaina (siirryt toiseen palveluun).

MaRa: Edessä on erinomainen terassikausi

Tommi Leino uskoo, että uusi kokonaisuus kiinnostaa alueen asukkaita. Kiitosta suunnitelmista on tullut jo nyt.

– Tätä aluetta on tullut katseltua jo pitkään: miten näin hyvällä sijainnilla on paikka, missä ei ole mitään muuta kuin muutama koirapuisto ja matonpesupiste. Me halusimme saada tämän joutomaan vähän järkevämpään käyttöön, hän valottaa hanketta.

Tulevasta kesästä odotetaan ravintola-alalla muutenkin vilkasta. Uusia ravintoloita on syntynyt ja tarjonta on laajentunut, sanoo toimitusjohtaja Timo Lappi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRasta. Ravintola-alan liikevaihto on ollut kasvussa ja Lapin mukaan ennuste on, että kasvu jatkuu vahvana edelleen.

Jos säät vain suosivat, edessä on erinomainen terassikausi, hän arvioi.

Allas on vastedes auki ympäri vuoden

Helsingissä terassilupia on voimassa vuosittain noin 400–500, kertoo toimistopäällikkö Timo Korhonen kaupungin rakennusvirastosta.

– Vaihtuvuus on vuosittain noin 50–60. Tulee uusia ja irtisanotaan vanhoja, hän kuvailee tilannetta.

Allas ilmasta.
Kauppatorin Allas-merikylpylä avataan taas toukokuussa. Havainnekuva.Tommi Haapaniemi

Vaikka merenranta-alueille onkin tulossa uusia terassipaikkoja – Sörnäisiin on tulossa myös ravintolalaiva – pitää tuttu keskusta-alue eli Rautatientori ja Mikonkatu yhä pintansa.

– Kyllä se aika vetovoimainen on, Korhonen sanoo.

– Toisaalta on ihan hyvä, että tulee uusia paikkoja ja kokemuksia vähän kaikille. Tätähän kaupunki on yrittänyt, saada näitä ranta-alueita hyödynnettyä.

Sörnäisten lisäksi Kauppatorin Altaalla tulevaa kesää odotetaan mielenkiinnolla. Toimitusjohtaja Timo Metsälä kertoo, että toukokuusta lähtien merikylpylä on auki ympäri vuoden, ei viime vuoden tapaan vain kesäkuukausina.

Uimisen ja saunomisen lisäksi Altaalla voi nauttia elävästä musiikista: Altaan lavalla nähdään ensi kesänä lähes joka perjantai joku uusi artisti, Metsälä sanoo.