Kolme neljästä pois lähtijästä voisi harkita palaavansa Kotkaan ja Haminaan

Kotkalla ja Haminalla on hyvää potentiaalia saada muuttoliike käännettyä. Aluetutkimuksessa esille nousivat erityisesti Kotkan ja Haminan hyvät yhteydet pääkaupunkiseudulle.

Kotkan–Haminan seutukunta
Haminan Raatihuone.
Yle

Jopa kolme neljästä lähtömuuttajasta voisi kuvitella harkitsevansa Kotkan ja Haminan aluetta uudelleen asuinpaikakseen.

Kotka ja Hamina ovat kuitenkin epäonnistuneet uusien asukkaiden houkuttelemisessa alueelle. Aluetutkija Timo Aron selvityksessä katsotaan, että kaupunkien pitäisi siirtyä alueellisesta alisuoriutumisesta seudun yhteiseen tekemiseen. Näin muuttoliikettä saataisiin käännettyä Kotkalle ja Haminalle myönteiseksi.

Aron selvitys osoittaa, että Kotkalla ja Haminalla on hyvää potentiaalia saada muuttoliike käännettyä. Esille nousivat erityisesti Kotkan ja Haminan hyvät yhteydet pääkaupunkiseudulle. Myös merellisyys, kaupunkipuistot sekä hyvät palvelut korostuvat selvityksessä.

Lähtömuuttajien mielestä Kotkan ja Haminan heikkoutena on muun muassa pula työpaikoista ja kouluttautumismahdollisuuksista.

Kotka satsaa palveluihin

Kotkan kehitysjohtaja Terhi Lindholmin mukaan muuttajahankintaan pyritään nyt satsaamaan esimerkiksi palveluita ja asuinympäristöä kehittämällä.

Kotkan ja Haminan seutukunnille muuttaneista valtaosa tulee Helsingin seudulta sekä Kouvolan, Lahden ja Lappeenrannan seuduilta.

Kotkan-Haminan seudun voimakas muuttotappio ei ole heikentänyt samassa suhteessa alueen taloustilannetta. Vaikka Kotkan ja Haminan seudulta on muuttanut paljon ihmisiä pois, muuttotappio on vaikuttanut aluetalouteen vain keskimäärin alle miljoona euroa vuodessa.